Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Στοκχόλμη

Κυβέρνηση

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο (Επικεφαλής κράτους και κυβέρνησης), ο οποίος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία, και ο οποίος διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το αξίωμα του Αντιπροέδρου, θέση η οποία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, καταλαμβάνεται από Τουρκοκύπριο, παραμένει κενή λόγω της άρνησης της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον ίδιο λόγο, τα Υπουργεία και οι θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που διατίθενται για τους Τουρκοκύπριους καταλαμβάνονται, εξ ανάγκης, από Ελληνοκύπριους.Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Νίκος Αναστασιάδης
Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης
Υπουργός Οικονομικών: Χάρης Γεωργιάδης
Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Άμυνας: Χριστόφορος Φωκαΐδης
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Κώστας Καδής
Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Μάριος Δημητριάδης
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Γεώργιος Λακκοτρύπης
Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Νίκος Κουγιάλης
Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Ζέτα Αιμιλιανίδου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Υγείας: Γιώργος Παμπορίδης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Νίκος Χριστοδουλίδης
Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Κωνσταντίνος Πετρίδης
Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αποδήμων και θρησκευτικών ομάδων: Φώτης Φωτίου
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Ιωάννα Παναγιώτου
Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας:Περισσότερες πληροφορίες για την Προεδρία και τα Υπουργεία της κυβέρνησης διατίθενται στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Προεδρία: www.presidency.gov.cy
Υπουργείο Εξωτερικών: www.mfa.gov.cy
Υπουργείο Άμυνας: www.mod.gov.cy
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: www.moa.gov.cy
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: www.mjpo.gov.cy
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: www.mcit.gov.cy
Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: www.mlsi.gov.cy
Υπουργείο Εσωτερικών: www.moi.gov.cy
Υπουργείο Οικονομικών: www.mof.gov.cy
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: www.moec.gov.cy
Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: www.mcw.gov.cy
Υπουργείο Υγείας: www.moh.gov.cyΝομοθετική εξουσία

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα μέλη της Βουλής εκλέγονται για πενταετή θητεία. Την περίοδο ίδρυσής της η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελούνταν από 50 μέλη, 35 εκ των οποίων ήταν να είναι Ελληνοκύπριοι και 15 Τουρκοκύπριοι. Μέσα από μια τροποποίηση του Συντάγματος το 1985, ο αριθμός των εδρών αυξήθηκε σε 80 – 56 που διατίθενται για τα μέλη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και 24 προορίζονται για τους Τουρκοκύπριους βουλευτές. Μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Μαΐου 2011, οι έδρες της Βουλής κατανέμονται ως εξής: Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) 20, ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 19, Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) 9, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ 5, Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) 2, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 1. Στις 2 Ιουνίου 2011, ο κ. Ομήρου Λ. Γιαννάκης, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με δεδομένη την κενή θέση Αντιπροέδρου, ο Πρόεδρος της Βουλής υπηρετεί ως αναπληρωτής Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε περίπτωση απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό. Μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών το 1964, η Βουλή λειτουργεί μόνο με τα μέλη της από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και των Λατίνοι, οι οποίοι επέλεξαν να ανήκουν στην Ελληνικήκυπριακή κοινότητα, εκλέγουν επίσης εκπροσώπους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις συζητήσεις. Η Βουλή διαβουλεύεται μαζί τους και εκφράζουν γνώμη σε ειδικότερα θέματα που αφορούν τις αντίστοιχες θρησκευτικές τους ομάδες.Δικαστική εξουσία

Η απονομή της δικαιοσύνης ασκείται από το ξεχωριστό και ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960 και άλλη σχετική ισχύουσα νομοθεσία, εγκαθιδρύθηκαν και λειτουργούν οι ακόλουθοι δικαστικοί θεσμοί:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τα Κακουργιοδικεία και τα Επαρχιακά Δικαστήρια.Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Σώματα

Υπάρχουν επίσης ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και φορείς που δεν υπάγονται σε κανένα Υπουργείο: ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, που ηγούνται της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αντίστοιχα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Διαμεσολαβητής (Επίτροπος Διοικήσεως), η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο Προγραμματισμού, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ο Επίτροπος Νομοθεσίας, το Εφοριακό Συμβούλιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και ο Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στα εξής:

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών: www.moi.gov.cy/pio
Βουλή των Αντιπροσώπων: www.parliament.cy
Υπουργείο Εξωτερικών: www.mfa.gov.cy
ΟΙΚΑΔΕ

1974 - 2018 Cyprus: Still occupied, still divided

CYPRUS FACT SHEET - Political Developments

CYPRUS FACT SHEET - Economy

CIPA

Study in Cyprus

Οδηγός για Επαναπατρισθέντες

Η Κύπρος με μια ματιά

Πολυθρησκευτική Κύπρος

The Republic of Cyprus - An Overview

Κυπριακή Δημοκρατία - Από το 1960 μέχρι σήμερα

Cyprus on film

Cyprus Open Maritime Exchange