English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, 21.11.14
Σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων και αναφορών στον Tύπο σε σχέση με τα μηνύματα της ομιλίας που απηύθυνα κατά το χθεσινό γεύμα του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM, καθώς και κάποια από τα διαμειφθέντα της διαδικασίας ερωτοαπαντήσεων που ακολούθησε, επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής: Απαντώντας σε ερώτηση παρευρισκομένου, ο οποίος εισηγήθηκε τη δημιουργία «escrowaccount» στο πρότυπο του Νορβηγικού μοντέλου, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης και δέσμευσης μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τους Τουρκοκύπριους, ανέφερα ότι η Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία του εν λόγω λογαριασμού, στο πρότυπο του Νορβηγικού μοντέλου, όπου θα μπορούσε να κατατεθεί μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, από τα οποία, μέσω επενδυτικής αξιοποίησής τους, θα μπορεί να επωφεληθεί μελλοντικά η νέα γενιά Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σε καμία περίπτωση - ως λανθασμένα ερμηνεύθηκε - δεν ανέφερα ότι τα εν λόγω έσοδα θα προορίζονται αποκλειστικά για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Ετήσια Συνέλευση – Επίσημο Γεύμα του Συνδέσμου Αποφοίτων CIIM, 20.11.14
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι σήμερα στο εκλεκτό αυτό ακροατήριο των αποφοίτων του Cyprus International Institute of Management (CIIM), για να μιλήσω για ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί όλους μας, δηλαδή, τον «Αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως σταθεροποιητικού παράγοντα και ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη». Θέλω να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του CIIM για την οργάνωση της ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε τους στόχους και σχεδιασμούς της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κρίσιμη αυτή γωνιά της υφηλίου. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων Πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας στo Λάος, 20.11.14
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, κ. Άγις Λοΐζου επέδωσε στις 14.11.2014 τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Choummaly Sayasone. Tης επίσημης τελετής επίδοσης Διαπιστευτηρίων ακολούθησε διμερής συνάντηση κατά την οποία ο Πρέσβης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος για τη διαχρονική υποστήριξη στο Κυπριακό, ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις και διαβεβαίωσε για ετοιμότητα Κυπριακής Δημοκρατίας επί περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Πρέσβης κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες έτυχαν αποδοχής. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 19.11.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κατηγορηματικά τη χθεσινή επίθεση σε τόπο λατρείας στη συνοικία Har Nof της Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά άλλων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες της επίθεσης. Είναι εξόχως σημαντικό όπως όλοι οι τόποι λατρείας προστατευθούν και αφεθούν εκτός πεδίου πιθανών συγκρούσεων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο, 14.11.14
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης ενόπλων κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ εναντίον πλοίου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού που είχε ως αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη οκτώ στρατιωτών, την έκρηξη βόμβας στο μετρό του Καΐρου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 16 προσώπων και της ενέδρας στη Χερσόνησο του Σινά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και δύο αστυνομικών που βρίσκονταν εκτός καθήκοντος. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 13.11.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την έγκριση Ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ψήφισμα καταγράφει την ενόχληση και δυσφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καλεί την Τουρκία να αποσύρει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η διασύνδεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ενταξιακή της πορεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν για βελτίωση και τελική έγκριση του Ψηφίσματος. Λαμβανομένων υπόψη των εντονότατων πιέσεων που ασκήθηκαν από τουρκικής πλευράς για απόρριψη του, η τελική έγκριση του Ψηφίσματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όντας το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζει τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, στέλλει με το Ψήφισμα αυτό ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αναδεικνύοντας τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών της, καλώντας την να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στην Τριμερή Συνάντηση μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, στην Αθήνα, 12.11.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, συμμετείχε στην Τριμερή Συνάντηση Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας –Ισραήλ – Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προώθησης της τριμερούς συνεργασίας και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Στις πολιτικές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, περιφερειακά και διεθνή θέματα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ειδικότερα υπό το φως της δράσης του Ι.S.I.L., όπως επίσης και η ανάγκη συνεργασίας για εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Ζήνων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, οι Γενικοί Διευθυντές, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων και Πρέσβης κ. Nissim Ben Shitrit, συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση στον Κύπριο και Ισραηλινό ομόλογό του, για πραγματοποίηση της τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης στην Αθήνα. Ο Γενικός Διευθυντής επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο.

Επίδοση διαπιστευτηρίων Πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας στo Ουλάνμπατορ, 12.11.14
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ουλάνμπατορ, κ. Άγις Λοΐζου επέδωσε στις 5.11.2014 τα διαπιστευτήρια του στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Μογγολίας, κ. Tsakhiagiin Elbegdorj. Μετά το πέρας της επίσημης τελετής, ο Πρέσβης είχε σύντομη εθιμοτυπική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Μογγολίας, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας των δύο χωρών. Ο κ. Πρέσβης, αφού διαβίβασε τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ετοιμότητα του να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Δραττόμενος ευκαιρίας, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε τη Μογγολία για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών στο Κυπριακό. Τέλος, ο κ. Πρέσβης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Μογγολίας για την ανάληψη Προεδρίας της 11ης Συνόδου Κορυφής ΑSEM, η οποία θα διεξαχθεί το 2016 στη Μογγολία. Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Μογγολίας ανταπέδωσε τους θερμούς χαιρετισμούς στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε διάθεση και προσωπική επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στην υπογραφή περαιτέρω διμερών συμφωνιών.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 12.11.14
Με την ευκαιρία των 50 χρόνων παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η φωτογραφική έκθεση «50 χρόνια UNFICYP: Με εκτίμηση» εγκαινιάστηκε από την Αυτού Εξοχότητα Πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ της Σουηδίας, στις 12 Νοεμβρίου, στο Στρατιωτικό Μουσείο στη Στοκχόλμη. Η φωτογραφική έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο στην Κύπρο, όπου εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και έκτοτε περιόδευσε σε σειρά πρωτευουσών χωρών που έχουν συνδράμει στην Ειρηνευτική Δύναμη. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Στρατιωτικό Μουσείο στη Στοκχόλμη, το οποίο ήδη διαθέτει εκθέματα σχετικά με τη Σουηδική συνδρομή στην UNFICYP, από τις 13 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Συνέχεια..

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στις Τριμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, 11.11.14
Στο πλαίσιο προώθησης και θεσμοθέτησης του πλέγματος τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, οι εργασίες της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των αντίστοιχων Υπουργείων Εξωτερικών και η θεματική τους αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένων της ασφάλειας, της ενέργειας και άλλων περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Διευθυντής επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης, 12 Νοεμβρίου.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στη Ραδιοφωνική Εκπομπή "Πρωινό Δρομολόγιο", Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, 10.11.14
Σε δηλώσεις του στο «Πρωινό Δρομολόγιο», στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αίγυπτου και τη Διακήρυξη του Καΐρου, καθώς και για την αντίδραση της Κύπρου και της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Συνέχεια..

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του, 05.11.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Lieberman. Οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησε διευρυμένη συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο και των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης. Συνέχεια..

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Κύπρο, 04.11.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. AvigdorLieberman, φτάνει αύριο στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά την παρουσία του στη Λευκωσία, ο κ. Lieberman θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ στο πλαίσιο πολιτικών διαβουλεύσεων Κύπρου-Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, υπό τους κ.κ. Κασουλίδη και Lieberman. Συνέχεια..

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στη Λευκωσία, 29.10.14
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, κ.κ. Ιωάννη Κασουλίδη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Sameh Hassan Shoukry, αντίστοιχα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκαθιδρυθέντος πλαισίου πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών χωρών και είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο μεταξύ των Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων των τριών χωρών. Της τριμερούς υπουργικής συνάντησης προηγήθηκαν χωριστές διμερείς συναντήσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και την Αίγυπτο καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών. Ακολούθησε υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Αιγύπτου για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Συνέχεια..

Κοινό Ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου–Ελλάδας–Αιγύπτου, 29.10.14
1. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Sameh Hassan Shoukry και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποίησαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014 τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών. 2. Ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014. 3. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό, της διαδικασίας που αφορά στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο και του περιφερειακού αντίκτυπου των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, ISIL/τρομοκρατική απειλή, Λιβύη, Γάζα, Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή). Συνέχεια..

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, θα επισκεφθεί την Κύπρο, 29.10.14
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. George Ciamba θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου για πραγματοποίηση πολιτικών διαβουλεύσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ κ. Αλέξανδρο Ν. Ζήνων. Κατά τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρουμανίας και θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Διεύρυνση, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, οι Σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, η Σχέση ΕΕ-Μολδαβίας και η κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και η αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Κατά τη παραμονή του κ. Ciamba στην Κύπρο, θα υπογραφθεί διμερής συμφωνία Κύπρου-Ρουμανίας για την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Περισσότερες Ειδήσεις...


(Τελευταία Ενημέρωση: 21/11/2014)

© 2006 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου