English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕO Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, 28.07.16
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο την Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, περιφερειακά ζητήματα και οι σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, σε συνέχεια και της πρώτης τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2016, στη Λευκωσία, σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών. Στη συνέχεια, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο επισκέπτης-ομιλητής στην ετήσια Σύσκεψη των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις προκλήσεις ασφάλειας.

Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα στις χώρες διαμονής τους επανέλαβαν οι Πρόεδροι των παροικιακών ομοσπονδιών - Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, 28.07.16
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Μιχαηλίδη. Συμμετείχε επίσης ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, παρέστη δε και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Λεωνίδας Μαρκίδης. Συνέχεια..

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων, 28.07.16
Ολοκληρώθηκαν σήμερα 28 Ιουλίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Κατά την πρωινή Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ προέβη σε σύντομη παρουσίαση της δράσης της Ομοσπονδίας για την απερχόμενη χρονιά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Cyprus American Archeological Research Institute (CAARI), ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του National Coordinated Effort of Hellenes (CEH) κ. Andy Manatos και η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κα Kathleen Ann Doherty. Στο Συνέδριο μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Συνέχεια..

Συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου των Απόδημων Κυπρίων, 27.07.16
Με παρουσίαση του απολογισμού της απερχόμενης χρονιάς από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, η 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν ο οικονομικός απολογισμός και η Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, ενώ εξετάστηκαν οι δράσεις των Ομοσπονδιών και τρόποι περαιτέρω συνεργασίας. Οι ομογενειακές οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στις χώρες διαμονής και δραστηριοποίησής τους και να καταθέσουν εισηγήσεις για τον καλύτερο συντονισμό σε θέματα όπως η διαφώτιση για το Κυπριακό, η οικονομική κρίση και ζητήματα αποδήμων. Συνέχεια..

Τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού «Η Ελιά», δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Κύπρου, 27.07.16
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον προαύλιο χώρο της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Η Ελιά», που αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Κύπρου. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, στην παρουσία του καλλιτέχνη κ. Βασίλη Καραμπίνη, που φιλοτέχνησε το γλυπτό. Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας κ. Μάριος Κουντουρίδης και διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών. Συνέχεια..

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου των Αποδήμων, 26.07.16
Χαιρετίζω την έναρξη ενός ακόμη Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί στο φετινό Συνέδριο, που συμπίπτει να φιλοξενεί και το Παγκόσμιο Συνέδριο της ολομέλειας της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή των νέων Κυπρίων απόδημων μας. Γεγονός αξιοσημείωτο αλλά πάνω από όλα αισιόδοξο, γιατί σε αυτούς είναι που στηρίζουμε τις ελπίδες για μια απρόσκοπτη συνέχεια των παροικιακών μας οργανώσεων, καθώς και για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των παροικιακών οργανώσεων και της Κύπρου. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, δίνουμε μεγάλη σημασία και στα πολιτιστικά προγράμματα που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΝΕΠΟΜΑΚ αλλά και την ευγενή στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια. Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι η διαφύλαξη της ταυτότητας και της γλώσσας μας θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχημένη διατήρηση των δεσμών μεταξύ της νέας γενιάς Κυπρίων με τις ρίζες τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι που στοχεύει ακριβώς και το πρόγραμμα εξ αποστάσεως μάθησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο επιχορηγείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και περιλαμβάνει μαθήματα εισαγωγής στην Ιστορία της Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, καθώς και φιλοξενία στην Κύπρο για το καλοκαίρι του 2017, με επιτόπου επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Συνέχεια..

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων, 26.07.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία, η τελετή έναρξης των εργασιών της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Την έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτης Σεντόνας, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Μιχαηλίδη. Συνέχεια..

Επίδοση Διαπιστευτηρίων Νέου ΄Υπατου Αρμοστή στη Ναμίμπια, 26.07.16
Επέδωσε στις 21 Ιουλίου τα διαπιστευτήρια του ενώπιον του Προέδρου της Ναμίμπιας ΑΕ Δρ. Hage G. Geingob, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ιακώβου, με έδρα την Πρετόρια. Κατά την τελετή των διαπιστευτηρίων, ο νέος Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, τους χαιρετισμούς του προς τον Πρόεδρο Geingob μαζί με τις ευχές του για πρόοδο του λαού της Ναμίμπιας. Στο πλαίσιο ξεχωριστής συνάντησης του κ Ιακώβου με τον Πρόεδρο της χώρας, συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ναμίμπιας, ιδιαίτερα και σε τομείς που ενδιαφέρουν την Ναμίμπια. Ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο της Ναμίμπιας, για τη σταθερή θέση της κυβέρνησης της Ναμίμπιας έναντι της Κύπρου, για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ και επί των αρχών του διεθνούς δικαίου, ως και για την στήριξη στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαπίστευση νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, 25.07.16
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, με έδρα το Πεκίνο, κ. Άγις Λοΐζου, επέδωσε την Πέμπτη 21/07/2016 τα διαπιστευτήριά του στον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ακιχίτο. Κατά την παρουσία του στο Τόκυο, ο Πρέσβης είχε διμερείς συναντήσεις με αριθμό υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τις συναντήσεις του με τους Ιάπωνες αξιωματούχους, ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να συζητήσει τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιαπωνίας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για προξενική βοήθεια ή πληροφόρηση αναφορικά με την επίθεση στο Μόναχο, 23.07.16
Μετά την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση όπου Κύπριοι πολίτες που ευρίσκονται στη χώρα και οι οικείοι τους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για παροχή προξενικής βοήθειας ή άλλης συναφούς πληροφόρησης. Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με: τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ.: +357 99660129, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ.: +357 22801000, +35797775998 και τον Λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, τηλ.: +491726858909

Νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, 21.7.16
Ταξιδιωτική Οδηγία : Αποφεύγετε να ταξιδεύετε αν δεν είναι αναγκαίο. Πληροφορίες : Μετά τα πρόσφατα γεγονότα (απόπειρα εκδήλωσης πραξικοπήματος στις 15/07/2016) η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εκτιμάται ότι δεν θα αποκατασταθεί σύντομα και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ενδέχεται να επακολουθήσει. Η Τουρκική κυβέρνηση έχει κηρύξει ολόκληρη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 3 μήνες (από 21 Ιουλίου 2016). Επιπλέον μετά τις πρόσφατές τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε συνάρτηση με τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, το Υπ. Εξωτερικών προτρέπει όλους τους Κύπριους πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία να αποφύγουν να το πράξουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Συμβουλεύει δε τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την χώρα, όπως αποφύγουν να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές αν δεν είναι αναγκαίο όπου είναι το επίκεντρο των εντάσεων ένεκα των τελευταίων εξελίξεων, όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την νοτιοανατολική Τουρκία καθώς και περιοχές πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Περαιτέρω, η χώρα μετά τις συχνές βομβιστικές επιθέσεις που δέχτηκε στο έδαφος της τα τελευταία 3 χρόνια (από 05/2013 έως 07/2016), βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και επιπλέον τρομοκρατικές ενέργειες ενδεχομένως να επαναληφθούν. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 18.7.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα και η τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την Παγκόσμια Στρατηγική Ασφαλείας της ΕΕ. Το πρωί οι ‘28’ παρακάθισαν σε πρόγευμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. John Kerry, κατά τη διάρκεια του οποίου προέβησαν σε ανασκόπηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών αφού καταδίκασε το πραξικόπημα και υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού της συνταγματικής έννομης τάξης και των συνταγματικών θεσμών, υπέδειξε ότι ένας βασικός παράγοντας της αποτυχίας του πραξικοπήματος ήταν η λαϊκή αντίδραση, η οποία υπεραμύνθηκε της δημοκρατίας. Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, η ΕΕ οφείλει να παραμείνει σταθερή στις ληφθείσες αποφάσεις της για προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, επιμένοντας, για παράδειγμα, στην αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία. Είναι με πρόσχημα αυτό το νόμο που φυλακίζονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Συνέχεια..

Ταξιδιωτική ανακοίνωση για Τουρκία, 18.7.16
Σε συνέχεια ανακοίνωσης για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, προτρέπονται οι Κύπριοι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία να αποφύγουν να το πράξουν τις προσεχείς τουλάχιστον ημέρες. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται από χθες σε διαρκή επικοινωνία με την αποστολή Κυπρίων μαθητών και των συνοδών τους στην Τραπεζούντα και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τη διευθέτηση της επιστροφής τους στην Κύπρο. Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει πληροφόρηση για την παρουσία και τις διευθετήσεις επιστροφής πολύ μικρού αριθμού Κυπρίων που ευρίσκονται στην Τουρκία οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών. Όλοι οι Κύπριοι που ευρίσκονται στην Τουρκία και έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών είναι καλά στην υγεία τους και έχουν λάβει συμβουλές για να παραμείνουν εντός των χώρων διαμονής τους αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις. Συνέχεια..

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, 16.7.16
Σε συνέχεια σημερινής ανακοίνωσης για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, προτρέπονται οι Κύπριοι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία να αποφύγουν να το πράξουν τις προσεχείς τουλάχιστον ημέρες. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται από χθες σε διαρκή επικοινωνία με την αποστολή Κυπρίων μαθητών και των συνοδών τους στην Τραπεζούντα καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τη διευθέτηση της επιστροφής τους στην Κύπρο. Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει πληροφόρηση για την παρουσία και τις διευθετήσεις επιστροφής πολύ μικρού αριθμού Κυπρίων που βρίσκονται στην Τουρκία οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών. Συνέχεια..

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται ή θα ταξιδεύσουν στην Τουρκία, 16.7.16
Υπό το φως της έκρυθμης κατάστασης στην Τουρκία, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει όλους τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την χώρα, όπως αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Οι Κύπριοι πολίτες που ευρίσκονται στην Τουρκία καλούνται όπως αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις. Επίσης ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας των Αρχών. Από χθες ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και οι Λειτουργοί του είναι στη διάθεση όσων έχουν συγγενείς και οικείους τους στην Τουρκία για παροχή βοήθειας. Έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται επαφές με προξενικές αρχές άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., ειδικά της Ελλάδας, και της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για ενημέρωση για παρουσία οργανωμένων συνόλων Κυπρίων επισκεπτών στην Τουρκία. Από την μέχρι στιγμής πληροφόρηση και τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες δεν φαίνεται να υπάρχει μάζα Κυπρίων επισκεπτών στην Τουρκία, πέραν της ομάδας των μαθητών που ευρίσκονται στην Τουρκία για συμμετοχή σε αγώνες. Σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους μαθητές το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή τους. Σημειώνεται, ότι, η λειτουργία των αεροδρομίων και οι πτήσεις από και προς την χώρα αποκαθίστανται σταδιακά. Συνέχεια..

Επίδοση Διαπιστευτηρίων Νέου Ύπατου Αρμοστή στη Μοζαμβίκη, 15.07.16
Επέδωσε στις 13 Ιουλίου τα διαπιστευτήρια του ενώπιον του Προέδρου της Μοζαμβίκης ΑΕ κ. Filipe Jacinto Nyusi, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ιακώβου, με έδρα την Πρετόρια. Κατά την τελετή των διαπιστευτηρίων, ο κ. Ιακώβου διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Nyusi μαζί με τις ευχές του για πρόοδο και ευημερία του λαού της Μοζαμβίκης. Αναφερόμενος στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο νέος Ύπατος Αρμοστής, εξέφρασε την ετοιμότητα του για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, προς αμοιβαίο όφελος. Ο κ. Ιακώβου, διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Μοζαμβίκης, την εκτίμηση μας για τη στάση της Μοζαμβίκης έναντι της Κύπρου, υποστηρίζοντας, σε πλαίσιο ΟΗΕ και Κοινοπολιτείας την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της, υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για το περιεχόμενο των Εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ για την Κύπρο, 15.07.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών μελέτησε τις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό. Η Έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη καταγράφει τα γεγονότα τα οποία επισυνέβησαν κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου και είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση ότι μετά τις παραστάσεις που έχει προβεί προς τα Ηνωμένα Έθνη, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη, οι επιλήψιμες αναφορές για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Τρόοδος, οι οποίες θα επιδρούσαν αρνητικά και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχουν απαλειφθεί. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην έκθεση παραμένουν ανακριβείς και μη αντικειμενικές αναφορές όπως η αναφορά στη σοβαρή παραβίαση του status quo στα Στροβίλια, καθώς επίσης και άλλες προβληματικές διατυπώσεις. Ενόψει και της εξέτασης των Εκθέσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις παραστάσεις και τα διαβήματά του. Συνέχεια..

To Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια , 15.07.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει μετά βδελυγμίας τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τη 14η Ιουλίου, μέρα Εθνικής Επετείου. Είναι τραγικό το γεγονός ότι τα θύματα αυτής της αποτροπιαστικής ενέργειας κτυπήθηκαν ενώ τιμούσαν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες οι οποίες κατέστησαν την Γαλλία Παγκόσμιο Εμπνευστή. Το Υπουργείο εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, την κυβέρνηση και τον Γαλλικό λαό. Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον Γαλλικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να στηρίζει τη Γαλλία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει για ακόμη μια φορά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και καλεί όλους σε μια σύμπραξη δυνάμεων για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας και τον τερματισμό τέτοιου είδους ειδεχθών εγκλημάτων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται ή θα ταξιδεύσουν στη Γαλλία, 15.07.16
Αναφορικά με την ψεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, παρακαλούνται οι Κύπριοι πολίτες που ευρίσκονται στην Γαλλία ή προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εκεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των Γαλλικών Αρχών και παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι είναι στη διάθεση κυπρίων πολιτών, για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία, κυρίως στη περίπτωση που δεν έχουν εντοπίσει ή επικοινωνήσει με εκεί οικείους τους. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι: +33147208628. Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργείου Εξωτερικών:+35722651295, +35722651060. Λειτουργός υπηρεσίας Υπουργείου Εξωτερικών: +357 99 660129,
dutyofficer@mfa.gov.cy

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, 01.02.16
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου o Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε όπως, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περίοδο ισχύος πέντε ετών και ημερομηνία έναρξης της ισχύος της τον Ιανουάριο του 2017. H ραγδαία μεταβολή του διεθνούς στρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων και όλων των Κυπρίων πολιτών. Συνέχεια..

BASIN BÜLTENİ - Ulusal Güvenlik Stratejisi, 01.02.16

Περισσότερες Ειδήσεις..
(Τελευταία Ενημέρωση: 29/7/2016)

© 2006 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου