English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕΤο Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου, 30.06.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου Χισάμ Μπαρακάτ, που είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξάπλωση της βίας. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του δολοφονηθέντα Γενικού Εισαγγελέα και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στον αγώνα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έντονη ανησυχία της για την διασπορά της τρομοκρατίας που απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσίας, 30.06.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσίας Yevgeny Primakov, στη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Εξωτερικών έγραψε: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yevgeny Primakov. Έχω καλές αναμνήσεις από τις συναντήσεις και τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θητείας μας ως Υπουργοί Εξωτερικών. Ήταν ένας πολύ καλός φίλος της Κύπρου, ο οποίος επισκεπτόταν το νησί δύο φορές τον χρόνο, μέχρι πρόσφατα. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και τον λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του».

Επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, 29.06.15
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κ. Χάρης Μορίτσης, επέδωσε χθες 28 Ιουνίου 2015, τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας Abdel Fattah el-Sisi. Κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μνημόνευσε τους στενούς και ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο και την Αίγυπτο, τις ισχυρές διμερείς σχέσεις, τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες και τον κοινό προσανατολισμό τους, στα ζητήματα της περιοχής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ, 26.06.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει απερίφραστα τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή και προκάλεσαν τoν τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη και άμεση αποκατάσταση των τραυματιών. Η Κύπρος εκφράζει την αλληλεγγύη, υποστήριξη και συμπαράστασή της στις Κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Τυνησίας και του Κουβέιτ, και συντάσσεται στις διεθνείς προσπάθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας.

Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας και εναρμόνιση με το κεκτημένο Σένγκεν, 25.06.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει έκθεση με θέμα «Αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας και εναρμόνισή τους με το κεκτημένο Σένγκεν». Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση, στην οποία θα παρουσιαστούν οι εργασίες και τα οικονομικά στοιχεία των εργασιών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε 13 Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 2012-2015. Συγκεκριμένα, στις Διπλωματικές Αποστολές στο Αμμάν, το Μουσκάτ, την Αγία Πετρούπολη, το Βελιγράδι, το Κουβέιτ, την Ντόχα, το Κίεβο, το Άμπου Ντάμπι, τη Βηρυτό, το Λονδίνο, την Πρετόρια, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες αναβάθμισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Τα έργα διεξήχθησαν με βάση τις υποχρεώσεις μας έναντι στις διατάξεις και τις βέλτιστες πρακτικές του Σένγκεν. Συνέχεια..

Πολιτικές διαβουλεύσεις Κύπρου-Ισπανίας, 24.06.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων συναντήθηκε σήμερα, στη Μαδρίτη, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Ignacio Ybañez. Κατά τις πολιτικές διαβουλεύσεις, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα διμερούς συνεργασίας Κύπρου–Ισπανίας και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε, επίσης, με τη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με θέματα της επικαιρότητας όπως η χρηματοπιστωτική κρίση, η κυπριακή οικονομία, η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, 22.06.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν η Ενεργειακή Διπλωματία, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση και η Στρατηγική της ΕΕ για θέματα Ασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας με την Κίνα και τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και τον ρόλο της ΕΕ. Συνέχεια..

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 19.06.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η στρατηγική της ΕΕ για θέματα Ασίας, η Ενεργειακή Διπλωματία, καθώς και οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon θα συζητηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΟΗΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και την αντιμετώπιση διεθνών θεμάτων. Την Τρίτη, 23 Ιουνίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι οποίες θα εστιάσουν στο σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 25-26 Ιουνίου, το θεματολόγιο «βελτίωση της νομοθεσίας» και το σχέδιο δράσης για τη Στρατηγική Πληροφόρησης. Κατά την παρουσία του στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κασουλίδης θα υπογράψει μαζί με τον Λετονό ομόλογό του Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λετονίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη, 24 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Γουινέας, 16.06.15
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γουινέας, με έδρα το Κάιρο, στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Soriba Camara. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Αθήνα, 12.06.15
Στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, είχε σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά. Επίκεντρο της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν υπήρξε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η κατάσταση στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες εκλογές, θέματα ενέργειας, οι τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με Αίγυπτο και Ισραήλ, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Συνέχεια..

Η πτυχή των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, 12.06.15
Υποστήριξη προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων
Πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Ιουνίου 2015, στο Στρασβούργο, συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σε σχηματισμό εμπειρογνωμόνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά την οποία συζητήθηκε η πτυχή των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, στο πλαίσιο της εξέτασης της εφαρμογής από την Τουρκία της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί της Δ’ Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά Τουρκίας και των Αποφάσεων για καταβολή δίκαιης αποζημίωσης στις υποθέσεις Βαρνάβα & Άλλοι και Ξενίδης Αρέστης & Άλλοι κατά Τουρκίας. Συνέχεια..

Επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, 11.06.15
Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του συντονισμού μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, σε συνέχεια της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, θέματα ενέργειας, οι τριμερείς συνεργασίες των δύο χωρών με Αίγυπτο και Ισραήλ, οι ευρωπαϊκές δράσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο, ενώ στη συνέχεια ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος. Κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τους Πρέσβεις των χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα, τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στη Νέα Ζηλανδία επέδωσε τα διαπιστευτήριά της, 11.06.15
Η Πρέσβης κα Ιωάννα Μαλλιώτη, σε επίσημη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου στο Κυβερνείο στην Welligton, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Γενικό Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας Lieutenant General The Rt Hon Sir Jerry Mateparae, GNZM, QSO, ως Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Ζηλανδία, με έδρα την Καμπέρα. Στην ομιλία της κατά την επίσημη τελετή, η Ύπατη Αρμοστής διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εξέφρασε τις ευχαριστίες και εκτίμηση της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική υποστήριξη της Νέας Ζηλανδίας στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε για την επιθυμία και πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης η οποία θα επανενώνει το νησί, τον λαό και τους θεσμούς και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως καταγωγής. Συνέχεια..

Νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αλβανία, 08.06.15
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος επέδωσε την Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Αλβανίας κ. Bujar Nishani, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αλβανία, με έδρα την Αθήνα. Μετά την επίδοση διαπιστευτηρίων, ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και ενίσχυση των σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίου οφέλους. Παράλληλα, ο κ. Κενεβέζος ενημέρωσε τον κ. Nishani για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση την επανέναρξη και την προοπτική των διαπραγματεύσεων, καθώς και την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Τέλος, ο Πρόεδρος της Αλβανίας ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Κύπρου στην πορεία ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του και διαβεβαίωσε για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και στα ενεργειακά ζητήματα.

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών σε Κουβέιτ και Ιορδανία, 05.06.15
Στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και των αναβαθμισμένων σχέσεων που έχει εγκαθιδρύσει η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε Κουβέιτ και Ιορδανία στις 6-9 Ιουνίου. Το Σάββατο, 6 Ιουνίου, ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στο Κουβέιτ, όπου την Κυριακή, 7 Ιουνίου, θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Sabah Al-Khalid Al-Sabah. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Υπουργών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, το Κυπριακό, επιμέρους πτυχές των σχέσεων Κουβέιτ – ΕΕ, η κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, οι εξελίξεις που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και οι διεθνείς δράσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Συνέχεια..

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο, 05.06.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας κ. Murray McCully. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία τον προσεχή Ιούλιο, θέματα Κοινοπολιτείας με έμφαση στις Μαλδίβες και την Υπουργική Ομάδα Δράσης (CMAG), καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε δηλώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Νεοζηλανδό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η σημερινή επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο κ. McCully στην Κύπρο, σε περίοδο δύο ετών, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του για την Κύπρο. Ειδικότερα, δεδομένου του ότι η Νέα Ζηλανδία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα χειριστεί τα θέματα που εξετάζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Συνέχεια..

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο, 04.06.15
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας κ. Murray McCully θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αύριο Παρασκευή, 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. McCully στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νεοζηλανδό ομόλογό του, ενώ ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Νέας Ζηλανδίας. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κασουλίδης και McCully θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Νέας Ζηλανδίας και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία τον προσεχή Ιούλιο, θέματα Κοινοπολιτείας με έμφαση στις Μαλδίβες, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. McCully θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, 1-2 Ιουνίου 2015, 02.06.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συμμετείχε χθες σε συνάντηση των Υφυπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη χώρα την 1η Ιουλίου 2015. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn παρουσίασε τις κύριες προτεραιότητες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη νέα δομή της Εξωτερικής Υπηρεσίας και Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (ΕΥΕΔ) και για τις μεθόδους εργασίας μεταξύ της ΕΥΕΔ και των κρατών μελών. Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι Σινο-Ευρωπαϊκές σχέσεις, καθώς και η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας. Ο κ. Ζήνων συνεχίζει τις επαφές του σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με αριθμό Μονίμων Αντιπροσώπων κρατών μελών της ΕΕ καθώς και με τον κ. Stefano Manservisi, Διευθυντή του Γραφείου της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υψηλού Επιπέδου για Νέους Επαγγελματίες σε Αντιπροσωπείες ΕΕ (Junior Professionals in Delegations), 29.05.15
Ανακοινώνεται η έναρξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Υψηλού Επιπέδου για Νέους Επαγγελματίες σε Αντιπροσωπείες της ΕΕ (Junior Professionals in Delegations). To Πρόγραμμα JPD διοργανώνεται στη βάση κοινής απόφασης της ΕΥΕΔ (EEAS – Εuropean External Action Service) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εν λόγω κοινό από τους δύο πιο πάνω φορείς Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει κατά τον Μάρτιο 2016, θα είναι διάρκειας 9 μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα 9 μήνες. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν, θα εκπαιδευθούν σε τμήματα των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ. Συνέχεια..Περισσότερες Ειδήσεις..
(Τελευταία Ενημέρωση: 30/6/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου