English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Αθήνα, 27.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής των Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Σαμαρά. Στις 29 Ιουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων. Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα έχει συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό του κα Σοφία Βούλτεψη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 29ης Ιουλίου.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, 23.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στο πρώτο επί Ιταλικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, διεξήχθη συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος εργασίας και των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε ιδιαίτερα τις προτεραιότητες της Ιταλικής Προεδρίας που αφορούν θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, τη μετανάστευση καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια. Συνέχεια..

Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της Αυστρίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, 23.07.14
Υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου 2014, στη Βιέννη, Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Από κυπριακής πλευράς την Συμφωνία υπέγραψε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Μάριος Ιερωνυμίδης, και από Αυστριακής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Dr. Michael Linhart. Η Συμφωνία αναφέρεται μεταξύ άλλων στις διαδικασίες και στα πρότυπα στη βάση των οποίων επιτρέπεται η ανταλλαγή και διαφύλαξη διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών. Η υπογραφή της Συμφωνίας αναμένεται ότι θα συμβάλλει περαιτέρω στην εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, 22.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία ήταν το κυρίαρχο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου. Η συζήτηση διεξήχθη υπό το φως της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να τηρούν μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των θυμάτων. Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ειλικρινή συλλυπητήρια αλλά και αλληλεγγύη προς τις χώρες που σήμερα θρηνούν το χαμό αθώων πολιτών τους. Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη που δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά και που ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί στο μέλλον, τόνισε. Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στη διένεξη στη χώρα. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι δια της διπλωματικής οδού, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Οι ενέργειες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα πρέπει να κινούνται μέσα σε αυτή τη λογική έτσι ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε. Συνέχεια..

Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, 21.07.14
Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, επέδωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα και κατά την άσκηση των καθηκόντων του θα έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνικού Έθνους. Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος και το Κυπριακό πρόβλημα αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού. Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Κενεβέζο σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχήθηκε στο νέο Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του, στο οποίο θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή του.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με ισχυρισμούς για πραγματοποίηση εισαγωγής στην Κύπρο σιτηρών με προέλευση την Κριμαία, 21.07.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να διαψεύσει την πληροφορία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον εγχώριο και ξένο τύπο σχετικά με φερόμενη πραγματοποίηση, στις 23/06/2014, εισαγωγής στην Κύπρο 4603 τόνων κριθαριού με προέλευση την Κριμαία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες που διεξήγαγαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας διαπιστώθηκε, ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοια εισαγωγή σιτηρών με προέλευση την Κριμαία ή Σεβαστούπολη στο έδαφος της Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του, στις 20-21 Μαρτίου 2014, ομόφωνα καταδίκασε έντονα την προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας («Κριμαία») και της πόλης της Σεβαστούπολης («Σεβαστούπολη») στη Ρωσική Ομοσπονδία και τόνισε ότι δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση.Ως αντίδραση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε, στις 23 Ιουνίου 2014, την Απόφαση 2014/386/ΚΕΠΠΑ και τον Κανονισμό 692/2014 περί περιορισμών για εμπορεύματα καταγωγής Κριμαίας ή Σεβαστούπολης και για την παροχή, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοδότησης ή χρηματοδοτικής βοήθειας, καθώς και ασφάλισης και αντασφάλισης, που συνδέεται με την εισαγωγή τέτοιων εμπορευμάτων. Οι εν λόγω νομικές πράξεις αποτελούν στην ολότητά τους μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου, με άμεση και απευθείας εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της Δημοκρατίας είναι ενήμερες για την υιοθέτηση των ανωτέρω περιορισμών και προβαίνουν άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την εφαρμογή τους, στη βάση των δεσμευτικών προνοιών της εν λόγω Απόφασης και Κανονισμού.

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 21.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου συνομιλιών με το Ιράν που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στο Ιράκ, καθώς και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, στον απόηχο και των εν εξελίξει γεγονότων στην περιοχή. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των χωρών – εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ. Την Τετάρτη, 23 Ιουλίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, κατά τις εργασίες του οποίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Ιταλικής Προεδρίας, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις για την ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», την προσχώρηση της Λιθουανίας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την εφαρμογή των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 23 Ιουλίου.

Ημέρα Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης: Γιατί η Κύπρος συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου - Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών, 17.07.14
Στις 17 Ιουλίου 1998 υιοθετήθηκε το “Καταστατικό της Ρώμης”, η συνθήκη βάσει της οποίας εγκαθιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Για να σηματοδοτηθεί αυτό το ορόσημο αλλά και οι σημαντικές κατακτήσεις που έχουν επιτευχθεί γενικότερα στο διεθνές ποινικό δίκαιο, η 17η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης». Η Κύπρος και εγώ προσωπικά συμμετέχουμε με υπερηφάνεια στον εορτασμό αυτής της επετείου καθώς και στη διεθνή εκστρατεία που επιδιώκει να υπογραμμίσει ότι η “Δικαιοσύνη είναι Σημαντική” – “Justice Matters”. Μια σύντομη αναφορά στο έργο του ΔΠΔ και των ιδανικών που αντιπροσωπεύει επαρκούν, πιστεύω, για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους θεωρήσαμε τη συμμετοχή μας επιβελημένη. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων της Ύπατης Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, 16.07.14
Η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κα Ιωάννα Μαλλιώτη επέδωσε σήμερα, στην Επίσημη Κατοικία του Γενικού Κυβερνήτη στην Καμπέρα, τα διαπιστευτήριά της στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας General the Honourable Sir Peter Cosgrove AK MC (Retd). Σε ιδιαίτερη ακρόαση η οποία ακολούθησε την επίσημη τελετή, ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας αναφερόμενος στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυπριακή Κυβέρνηση τις ευχαριστίες του ιδίου και της Κυβέρνησης της Αυστραλίας για τη βοήθεια και στήριξη προς τα μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) τα τελευταία πενήντα χρόνια. Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετέχει σε Άτυπη Σύνοδο Υπουργών ΕΕ για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, 14.07.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συμμετέχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών ΕΕ, αρμοδίων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Φλωρεντία το διήμερο 14-15 Ιουλίου 2014. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Άτυπης Συνόδου, η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης “Expo Milanο 2015” και ακολούθως θα συζητηθεί το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Στις 15 Ιουλίου θα συζητηθούν η μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα (post 2015 agenda) και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής της Ε.Ε. Η Άτυπη Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τη μετανάστευση και αναπτυξιακή συνεργασία.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, 13.07.14
Η Κύπρος εκφράζει ανησυχία για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι αδιάκριτες και τυφλές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γάζα προς το έδαφος του Ισραήλ και οι εις απάντηση επιθέσεις της Ισραηλινής Αεροπορίας που έχουν σαν αποτέλεσμα τις παράπλευρες απώλειες αμάχων, περιλαμβανομένων και παιδιών, πρέπει να σταματήσουν. Οι πλευρές καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Καλούνται φίλες γειτονικές χώρες να μεσολαβήσουν προς επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας.

Ταξιδιωτική Οδηγία για το Ισραήλ, 10.07.14
Λόγω της ισχύουσας κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι προτίθενται να επισκεφθούν ή διαμένουν στη χώρα, όπως αποφύγουν να επισκεφθούν συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και 40 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, να περιορίσουν γενικότερα τις διακινήσεις τους, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις και να ακολουθούν τις οδηγίες και τη δημόσια ενημέρωση των τοπικών Αρχών, και συγκεκριμένα του Home Front Command (Πολιτική Άμυνα Ισραήλ) - www.oref.org.il/894-en/Pakar.aspx. Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129, ή το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22801000, ή με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ (50 Dizengoff Str, Dizengoff Center, Gate 3, Top Tower, 14th floor, Tel Aviv 64332, Israel, Tel. +972 (0) 3 - 927 3000, +972 (0) 3 - 927 3004 (Consular Dept.), Fax: +972 (0) 3 - 629 0535, Email: consular@cyprusembassytelaviv.com).

Υπογραφή Σύμβασης Συμβουλίου της Ευρώπης και ΟΟΣΑ για την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε φορολογικά θέματα, 10.07.14
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε σήμερα, 10 Ιουλίου, στο Στρασβούργο, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Σύμβαση ΣτΕ-Ο.Ο.Σ.Α για την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά Θέματα (ΕTS no.127) και το Πρωτόκολλο αυτής (ETS no.208). Με τη Σύμβαση αυτή επιδιώκεται η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), που υπέγραψαν τη Σύμβαση, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση και την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Επίδοση διαπιστευτηρίων του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Πεκίνο στον Πρόεδρο της Κίνας, 09.07.14
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο, κ. Άγις Λοΐζου, επέδωσε στις 8 Ιουλίου 2014 τα Διαπιστευτήριά του στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jinping. Κατά την επίσημη τελετή, η οποία έλαβε χώρα στη «Μεγάλη Αίθουσα του Λαού», ο Πρόεδρος της Κίνας καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και διαβίβασε τους θερμούς του χαιρετισμούς προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος κ. Xi εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα εκμεταλλευτούν το στέρεο υπόβαθρο των παραδοσιακά φιλικών και στενών τους σχέσεων για να αναβαθμίσουν περαιτέρω, τόσο τις μεταξύ τους διμερείς σχέσεις, όσο και ευρύτερα τις σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Στην αντιφώνησή του, ο Πρέσβης κ. Άγις Λοΐζου, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο κ. Xi Jinping και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του συνόλου των σχέσεων Κύπρου-Κίνας. Τέλος, ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας και τη θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη πολιτική της «Μίας Κίνας».

Διευκρινιστική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, 08.07.14
Στη σημερινή μου παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σχετικά με τις ερωτήσεις που προηγήθηκαν της απάντησης, η οποία εσφαλμένα οδηγεί στο συμπέρασμα συσχετισμού του Κράτους του Ισραήλ με το θέμα της εγκατάστασης μέσων επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα δύο δεν συνδέονται. Εγώ αναφερόμουν, όσον αφορά στο Τρόοδος, ότι εκείνο που συμβαίνει είναι η αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η Δημοκρατία για την επιτήρηση των κινήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν συνδέεται με οποιαδήποτε Διακρατική Συμφωνία με οποιοδήποτε κράτος. Αν υπήρχε Διακρατική Συμφωνία αυτή θα έπρεπε να είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ταϋλάνδη, 08.07.14
Οι πολίτες της Δημοκρατίας που βρίσκονται μόνιμα ή προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ταϋλάνδη, συμβουλεύονται όπως επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στη χώρα. Λόγω της ασταθούς κατάστασης στη Ταϋλάνδη, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφεύγουν να επισκέπτονται περιοχές όπου πιθανόν να πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις, να παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (διεθνή και τοπικά) έτσι ώστε να τηρούνται ενήμεροι συνεχώς για τις εξελίξεις, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129, ή το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22801000, ή με την Υπάτη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί, Ινδία (D64, Malcha Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021, ΙΝDΙΑ, Tel. (+91 11) 26111156/57, Email: delhihc@mfa.gov.cy).

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, 04.07.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν πρόσφατων δημοσιευμάτων στον κυπριακό και ελλαδικό Τύπο με αφορμή την τοποθέτηση της Ευρωβουλευτού κας Ελένης Θεοχάρους, επιθυμεί να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου. Συνέχεια..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γουατεμάλα, 03.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Γουατεμάλα, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Alfredo Vasquez Rivera. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Vasquez Rivera αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από 22 χρόνια, και στην επιτυχή διατήρηση ενός εποικοδομητικού διμερούς διαλόγου καθόλη αυτή την περίοδο, μέσα και από την ενεργό δράση σε αυτό τον διάλογο των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Ηνωμένων Έθνη. Συνέχεια..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σιγκαπούρης, 03.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, με έδρα τη Σιγκαπούρη, κ. Leong Horn Kee. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Leong Horn Kee αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις Σιγκαπούρης και Κύπρου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους το 1980 και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης της χώρας του για ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Συνέχεια..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Πολωνίας, 03.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Πολωνίας κας Barbara Tuge-Erecinska. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κα Erecinska αναφέρθηκε στις καλές και στενές διμερείς σχέσεις Κύπρου και Πολωνίας, οι οποίες ξεκίνησαν από την πρώτη επίσκεψη του Βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’ στην Κρακοβία το 1364. Αναφερόμενη στη 10η επέτειο από ένταξη της Κύπρου και της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εορτάστηκε την 1η Μαΐου, η νέα Πρέσβειρα τόνισε ότι η ένταξη τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια προσφέρει πολλές δυνατότητες για στενότερη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία και για πλήρη συμμετοχή και των δύο χωρών στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης και ευημερίας στους λαούς της Ευρώπης. Συνέχεια..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βραζιλίας, 03.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Βραζιλίας κ. Appio Claudio Acquarone. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Acquarone αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Κύπρου και Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν το 1966 σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων στο διεθνές τοπίο με τον διπολισμό να κυριαρχεί ως απότοκο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κύπρος και η Βραζιλία, είπε ο κ. Πρέσβης, χρειάστηκε εκείνη την περίοδο να αγωνιστούν για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στη διεθνή σκηνή. Και οι δύο χώρες, συνέχισε, είχαν ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου κόσμου βασιζόμενες στις κοινές αξίες της αυτοδιάθεσης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Συνέχεια..


Περισσότερες Ειδήσεις...


(Τελευταία Ενημέρωση: 28/7/2014)

© 2006 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου