English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Νέος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αγία Λουκία, 28.04.16
Ο κ. Βασίλης Φιλίππου επέδωσε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 τα διαπιστευτήριά του στον Αναπληρωτή Κυβερνήτη της Αγίας Λουκίας κ. MacDonald Dixon ως ο νέος Ύπατος Αρμοστής στη χώρα αυτή με έδρα τη Νέα Υόρκη. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε στο κ. Dixon τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Πρόεδρου την Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ενδυνάμωση και εδραίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς του Τουρισμού, της Εκπαίδευσης και της Ναυτιλίας. Συνέχεια..

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, 22.04.16
Υπήρξε πρόοδος κατά τις τελευταίες δύο συναντήσεις των ηγετών επί της εργασίας που γίνεται τώρα, δηλαδή της μετατροπής θεμάτων συναντήληψης σε θέματα συγκλίσεων, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου, που αποτελεί δωρεά της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, στον προαύλιο χώρο της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει επιβράδυνση της προόδου (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό), ο κ. Κασουλιδης επεσήμανε ότι έχει επανειλημμένα σημειωθεί ότι «υπήρξε τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση στην πρόοδο που παρατηρείται. Δεν είναι κάτι παράξενο. Η σημαντική πρόοδος έγινε στην αρχή, τώρα όσο πλησιάζουμε προς το τέρμα των διαφόρων κεφαλαίων, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, διότι εκείνα που παραμένουν να λυθούν είναι τα πιο ακανθώδη. Συνέχεια..

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών στα αποκαλυπτήρια γλυπτού, δωρεάς της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, 22.04.16
Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Πρέσβη, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Είναι με ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστησή που καλωσορίζω τον φίλτατο Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας κ. Vezhdi Rashidov στην Κύπρο. Η επίσκεψη του Υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας σε όλους τους τομείς πολιτικής. Η συνεργασία αυτή και οι εγκάρδιοι δεσμοί που μας συνδέουν, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Σόφια, τέλη Φεβρουαρίου. Συνέχεια..

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το Κυπριακό, 22.04.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις επικρίσεις που ακούγονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Κασουλίδης είπε: «Ανησυχούν μήπως και γίνει πρόοδος. Καταρχήν το σωστό είναι επιβράδυνση της προόδου και όχι επιβράδυνση μόνο, όπως λένε κάποια κόμματα. Η επιβράδυνση της προόδου συμβαίνει πάντοτε όταν πλησιάζεις προς το τέλος, όπως συμβαίνει τώρα με τα τέσσερα κεφάλαια από τα έξι που είναι ανοικτά για συζήτηση. Επίσης, να αναφέρω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να είναι ήσυχοι διότι αυτά που συζητούνται τώρα, και η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί, είναι δια της μετατροπής των συναντιλήψεων, για τις οποίες είναι ήδη ενημερωμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής. Αυτές οι συναντιλήψεις έπρεπε να μετατραπούν πάνω σε χαρτί με τις λεπτομέρειές τους, ως συγκλίσεις. Η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί είναι η μετατροπή γνωστών συναντιλήψεων ως συγκλίσεις». Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο, 20.04.16
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο για συναντήσεις με αξιωματούχους. Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε σήμερα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Mark Lyall Grant με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο ΣΕΥ της ΕΕ και σε συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας, 15.04.16
O Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί την Κυριακή για το Λουξεμβούργο όπου τη Δευτέρα, 18 Απριλίου, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του ΣΕΥ θα συζητηθούν οι εξωτερικές πτυχές του μεταναστευτικού, η περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ στη Συρία και το Ιράκ καθώς και η στρατηγική αντιμετώπισης του Da’esh, όπως επίσης και η Ανατολική Γειτονία. Πριν το ΣΕΥ, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Συνέχεια..

Επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των Μαλδιβών στην Κύπρο, 14.04.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί αύριο, 15 Απριλίου, με την Υπουργό Εξωτερικών των Μαλδιβών κα Dunya Maumoon, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας της στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την ομόλογό του, ενώ ακολούθως οι δύο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι σχέσεις Κύπρου-Μαλδιβών, το Κυπριακό, καθώς και θέματα Κοινοπολιτείας, ενόψει της επικείμενης συνάντησης της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG) στο Λονδίνο την ερχόμενη βδομάδα, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα των εσωτερικών εξελίξεων στις Μαλδίβες. Η κα Maumoon θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Ελβετό Υφυπουργό Εξωτερικών, 12.04.16
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων είχε σήμερα συνάντηση με τον Ελβετό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Georges Martin, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Ο Ελβετός Υφυπουργός είχε επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Στις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Ελβετίας-ΕΕ, η μεταναστευτική κρίση και θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στην Συρία και τον Λίβανο, ενώ ο κ. Ζήνων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία.

Τριμερής Συνάντηση Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας- Ιορδανίας, 11.04.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσίαη πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ως προπαρασκευαστική για την πρώτη τριμερή σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα συγκληθεί προσεχώς. Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς είχαν αρχικά συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε συνομιλίες και σε γεύμα εργασίας. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η τριμερής συνεργασία, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, οι σχέσεις Ιορδανίας-ΕΕ, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση υδάτων και η προστασία του περιβάλλοντος. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων επί διαφόρων ζητημάτων της τρέχουσας διεθνούς επικαιρότητας. Στο πέρας της συνάντησης υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση, η οποία επισυνάπτεται. Συνέχεια..

Έναρξη τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, 08.04.16
Πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών
Την Δευτέρα 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών κρατών. Η συνάντηση αυτή είναι απόρροια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας τον περασμένο Νοέμβριο και της τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που έγινε στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο. Συνέχεια.
.
Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία, 07.04.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του θα έχει την Παρασκευή, 8 Απριλίου, πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο ομόλογο του κ. Jean-Marc Ayrault. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των κ.κ. Κασουλίδη και Ayrault θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας, το κυπριακό πρόβλημα, η μετανάστευση και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Γαλλικού Κοινοβουλίου κα Élisabeth Guigou. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 9 Απριλίου.

Έναρξη λειτουργίας Κέντρων Συλλογής Αιτήσεων Θεώρησης Εισόδου στην Κίνα, (20 Απριλίου 2016), 06.04.16
Στις 29 Μαρτίου 2016 υπεγράφη και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της Πρεσβείας ΚΔ στο Πεκίνο και της εταιρείας TLScontact σχετικά με τη λειτουργία Κέντρων Συλλογής Αιτήσεων Θεώρησης Εισόδου (Visa Application Centres) στην Κίνα. Τα εν λόγω Κέντρα θα εδρεύουν στο Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenyang, Wuhan και Chengdu. Το Κέντρο Συλλογής Αιτήσεων Θεώρησης Εισόδου στο Πεκίνο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 20 Απριλίου 2016, ενώ τα υπόλοιπα Κέντρα αργότερα, μόλις οριστικοποιηθεί η σχετική διαδικασία. Συνέχεια..

Κύπρος και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, 05.04.16
Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στη Μόσχα υπογράφθηκε σήμερα Συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας για συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Εκ μέρους της Ρωσίας η Συμφωνία υπογράφθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Aleksey Meshkov. Περαιτέρω, κατά τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Μόσχα έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με διεθνή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις Σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, 01.02.16
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου o Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε όπως, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περίοδο ισχύος πέντε ετών και ημερομηνία έναρξης της ισχύος της τον Ιανουάριο του 2017. H ραγδαία μεταβολή του διεθνούς στρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων και όλων των Κυπρίων πολιτών. Συνέχεια..

BASIN BÜLTENİ - Ulusal Güvenlik Stratejisi, 01.02.16

Περισσότερες Ειδήσεις..

(Τελευταία Ενημέρωση: 28/4/2016)

© 2006 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου