English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου 2016 την κεντρική Ιταλία, 24.08.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι από την μέχρι τώρα ενημέρωση και διερεύνηση επί του θέματος μέσω της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη και σε συνεργασία με ιταλικές αρχές, δεν υπάρχουν σεισμόπληκτοι κύπριοι πολίτες. Η διεύθυνση, οι ώρες λειτουργίας και στοιχεία επικοινωνίας με την Πρεσβεία της Κ.Δ στη Ρώμη αναφέρονται παρακάτω και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για σκοπούς προξενικής αρωγής, κυρίως στη περίπτωση που δεν έχουν εντοπίσει ή επικοινωνήσει με οικείους τους. Συνέχεια..

Απάντηση Γενικού Διευθυντή σε επικρίσεις κομμάτων και ΜΜΕ, 22.08.16
Αναφέρομαι σε σχόλια μερίδας των ΜΜΕ και δηλώσεις πολιτικών κομμάτων, εξ αφορμής της επιστολής μου σε σχέση με τις αποσπάσεις Δημοσίων Υπαλλήλων ως «Εθνικών Εμπειρογνωμόνων» σε θεσμούς της ΕΕ, το περιεχόμενο της οποίας σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρερμηνευθεί και/ή διαστρεβλωθεί και επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα: Συνέχεια..

Υπουργός Εξωτερικών: Έτοιμη η Κύπρος για έργα σε συνεργασία με την Αίγυπτο, 10.08.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ και αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην Αίγυπτο, είπε: «Ήταν προγραμματισμένο το ταξίδι στην Αίγυπτο με πρώτο και κύριο λόγο την επικείμενη συνάντηση κορυφής που θα γίνει τον Οκτώβριο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι τρεις αρχηγοί των κρατών / κυβερνήσεων - Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος - έχουν πει, στην Αθήνα, ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να παρουσιαστούν χειροπιαστά αποτελέσματα, πέραν της ταυτότητας απόψεων που πιθανόν να προκύψει. Έχω πάει εξοπλισμένος με τις αναφορές όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων για να διαβεβαιωθώ ότι η αιγυπτιακή πλευρά θα γνωρίζει ότι, από δικής μας πλευράς, έχουμε κάνει εκείνο που χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι για τα υπόλοιπα όταν είναι έτοιμη και η αιγυπτιακή πλευρά. Αναφερόμαστε στα μεγάλα έργα που ετοιμάζονται. Μια σειρά από ενέργειες, επισκέψεις, ανταλλαγές επισκέψεων Υπουργών από τη μια χώρα στην άλλη, κλπ. Συνέχεια..

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το BREXIT, 10.08.16
Επειδή έγιναν κάποια σχόλια από το ΑΚΕΛ όσον αφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιθυμώ να πληροφορήσω για τα κάτωθι: 1) Το θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τυγχάνει ενδελεχούς μελέτης, στενής παρακολούθησης και άμεσων ενεργειών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες χρονολογούνται από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Συνέχεια..

Ολοκλήρωση των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, 09.08.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Κάιρο, με χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah al-Sisi, τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Sherif Ismael και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Sameh Shoukry, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016. Κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο κ. Υπουργός μετέφερε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για πρακτική υλοποίηση έργων συνεργασίας των δύο χωρών. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε ακόμη για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ως προς τις άριστες σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Οι κ.κ. Κασουλίδης και al-Sisi συζήτησαν ακόμη θέματα ασφάλειας, ενέργειας και επενδύσεων, όπως και την πορεία υλοποίησης συνεργασιών στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, 09.08.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα 9 Αυγούστου 2016 συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Shameh Shoukry, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο. Κατά τις διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Sameh Shoukry έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, με γνώμονα την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος και την περαιτέρω υλοποίηση διμερών Συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως της ενέργειας, της γεωργίας, της άμυνας και ασφάλειας και των επενδύσεων. Συζητήθηκε, επίσης, η προετοιμασία της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον προσεχή Οκτώβριο και αντηλλάγησαν απόψεις επί περιφερειακών ζητημάτων και επί των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ένεκα και του ότι η Αίγυπτος είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2016-2017. Συνέχεια..

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, 08.08.16
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας στο Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Ahmed Gheit, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου δρ Ali Abdel Aal και τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Στρατηγό Mohammed Al Assar. Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και, ακολούθως, αντηλλάγησαν απόψεις για περιφερειακά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ειρηνευτική Διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Συζήτησαν, ακόμη, τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – αραβικών κρατών, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, καθώς και τον στρατηγικό διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου. Συνέχεια..

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, 06.08.16
Βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην κατοχή, υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, υπέρ της απελευθέρωσης της Αμμοχώστου. Δυστυχώς, οι ευχές μας δεν εισακούστηκαν, οι προσπάθειές μας δεν ευοδώθηκαν. Σαράντα δύο χρόνια τώρα η αγαπημένη Αμμόχωστός παραμένει υπό κατοχή, η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή. Δυστυχώς συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού, τεκμήρια αδιάσειστα της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας εις βάρος της Κύπρου. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για Κύπριους που θα επισκεφθούν το Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 05.08.16
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία από τις 5 έως 21 Αυγούστου 2016, ενημερώνονται οι κύπριοι πολίτες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) δεν διαθέτει Προξενείο στην πόλη διεξαγωγής των αγώνων. Η Πρεσβεία της ΚΔ στη Μπραζίλια θα είναι σε θέση να παρέχει σχετική βοήθεια στους Κύπριους που θα ταξιδεύσουν στη Βραζιλία για τον αναφερόμενο σκοπό. Επίσης, οι κύπριοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για τον πιο πάνω λόγο και στα Γενικά Προξενεία των χωρών μελών της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η διεύθυνση, οι ώρες λειτουργίας και στοιχεία επικοινωνίας με την Πρεσβεία της ΚΔ στη Βραζιλία αναφέρονται παρακάτω και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για σκοπούς προξενικής αρωγής και συναφούς πληροφόρησης. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Κάιρο, 05.08.16
O Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει την Κυριακή, 7 Αυγούστου, στο Κάιρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και θα γίνει δεκτός από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Κατά τις διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Sameh Shoukry, θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, με γνώμονα την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος και την περαιτέρω υλοποίηση διμερών Συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως, μεταξύ άλλων, της ενέργειας, της γεωργίας, της άμυνας και ασφάλειας και των επενδύσεων. Θα συζητηθεί επίσης η προετοιμασία της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον προσεχή Οκτώβριο και θα ανταλλαγούν απόψεις επί περιφερειακών ζητημάτων και επί των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου. Ο κ. Κασουλίδης θα ενημερώσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ένεκα και του ότι η Αίγυπτος είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2016-2017. O Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Ahmed Aboul Gheit, με τον οποίο θα συζητήσουν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη, 9 Αυγούστου.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, 03.08.16
Οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι σχετικές με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων και το Τεμάχιο 6 της Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης. Η Κυπριακή Δημοκρατίας, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών - Παραχώρηση Υποτροφιών από την Κυπριακή Δημοκρατία σε Σύρους Πρόσφυγες για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Πανεπιστήμια της Κύπρου το Ακαδημαϊκό Έτος 2016/17, 03.08.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει την παραχώρηση υποτροφιών σε Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στον Λίβανο και την Ιορδανία για μεταπτυχιακές σπουδές σε συγκεκριμένα αγγλόφωνα προγράμματα των Πανεπιστημίων Κύπρου, Λευκωσίας και Νεάπολις, από το ακαδημαϊκό έτος 2016/17. Υποτροφία μπορούν να διεκδικήσουν Σύροι πρόσφυγες που θα αρχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές πλήρους φοίτησης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017 σε ένα από τα προαναφερόμενα πανεπιστήμια. Οι αιτούντες θα πρέπει να κατέχουν τη συριακή υπηκοότητα και να διαμένουν στην Ιορδανία ή στον Λίβανο. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, 29.07.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στην Λευκωσία, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Κύπριου Υπουργού. Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας, όπου συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, περιφερειακά ζητήματα και τις σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, εξετάστηκαν θέματα που άπτονται της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας. Στη συνέχεια, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την ετήσια Σύσκεψη των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις προκλήσεις ασφάλειας. Συνέχεια..

O Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, 28.07.16
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο την Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, περιφερειακά ζητήματα και οι σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, σε συνέχεια και της πρώτης τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2016, στη Λευκωσία, σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών. Στη συνέχεια, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο επισκέπτης-ομιλητής στην ετήσια Σύσκεψη των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις προκλήσεις ασφάλειας.

Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα στις χώρες διαμονής τους επανέλαβαν οι Πρόεδροι των παροικιακών ομοσπονδιών - Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, 28.07.16
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Μιχαηλίδη. Συμμετείχε επίσης ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, παρέστη δε και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Λεωνίδας Μαρκίδης. Συνέχεια..

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων, 28.07.16
Ολοκληρώθηκαν σήμερα 28 Ιουλίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Κατά την πρωινή Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ προέβη σε σύντομη παρουσίαση της δράσης της Ομοσπονδίας για την απερχόμενη χρονιά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Cyprus American Archeological Research Institute (CAARI), ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του National Coordinated Effort of Hellenes (CEH) κ. Andy Manatos και η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κα Kathleen Ann Doherty. Στο Συνέδριο μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Συνέχεια..

Συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου των Απόδημων Κυπρίων, 27.07.16
Με παρουσίαση του απολογισμού της απερχόμενης χρονιάς από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, η 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν ο οικονομικός απολογισμός και η Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, ενώ εξετάστηκαν οι δράσεις των Ομοσπονδιών και τρόποι περαιτέρω συνεργασίας. Οι ομογενειακές οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στις χώρες διαμονής και δραστηριοποίησής τους και να καταθέσουν εισηγήσεις για τον καλύτερο συντονισμό σε θέματα όπως η διαφώτιση για το Κυπριακό, η οικονομική κρίση και ζητήματα αποδήμων. Συνέχεια..

Τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού «Η Ελιά», δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Κύπρου, 27.07.16
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον προαύλιο χώρο της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Η Ελιά», που αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Κύπρου. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, στην παρουσία του καλλιτέχνη κ. Βασίλη Καραμπίνη, που φιλοτέχνησε το γλυπτό. Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας κ. Μάριος Κουντουρίδης και διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών. Συνέχεια..

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου των Αποδήμων, 26.07.16
Χαιρετίζω την έναρξη ενός ακόμη Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί στο φετινό Συνέδριο, που συμπίπτει να φιλοξενεί και το Παγκόσμιο Συνέδριο της ολομέλειας της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή των νέων Κυπρίων απόδημων μας. Γεγονός αξιοσημείωτο αλλά πάνω από όλα αισιόδοξο, γιατί σε αυτούς είναι που στηρίζουμε τις ελπίδες για μια απρόσκοπτη συνέχεια των παροικιακών μας οργανώσεων, καθώς και για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των παροικιακών οργανώσεων και της Κύπρου. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, δίνουμε μεγάλη σημασία και στα πολιτιστικά προγράμματα που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΝΕΠΟΜΑΚ αλλά και την ευγενή στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια. Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι η διαφύλαξη της ταυτότητας και της γλώσσας μας θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχημένη διατήρηση των δεσμών μεταξύ της νέας γενιάς Κυπρίων με τις ρίζες τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι που στοχεύει ακριβώς και το πρόγραμμα εξ αποστάσεως μάθησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο επιχορηγείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και περιλαμβάνει μαθήματα εισαγωγής στην Ιστορία της Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, καθώς και φιλοξενία στην Κύπρο για το καλοκαίρι του 2017, με επιτόπου επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Συνέχεια..

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων, 26.07.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία, η τελετή έναρξης των εργασιών της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Την έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτης Σεντόνας, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Μιχαηλίδη. Συνέχεια..

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το θανατηφόρο ατύχημα που έλαβε χώρα στις γαλλικές Άλπεις, στις 25 Ιουλίου 2016, 26.07.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει το θανατηφόρο ορειβατικό ατύχημα που συνέβηκε στις γαλλικές Άλπεις στις 25 Ιουλίου 2016, με θύμα νεαρή Κύπρια. Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι ήλθε σε επαφή με τους οικείους του θύματος και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για τον επαναπατρισμό της σορού. Σεβόμενο την επιθυμία της οικογένειας του θύματος, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις επί του θέματος.

Επίδοση Διαπιστευτηρίων Νέου ΄Υπατου Αρμοστή στη Ναμίμπια, 26.07.16
Επέδωσε στις 21 Ιουλίου τα διαπιστευτήρια του ενώπιον του Προέδρου της Ναμίμπιας ΑΕ Δρ. Hage G. Geingob, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ιακώβου, με έδρα την Πρετόρια. Κατά την τελετή των διαπιστευτηρίων, ο νέος Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, τους χαιρετισμούς του προς τον Πρόεδρο Geingob μαζί με τις ευχές του για πρόοδο του λαού της Ναμίμπιας. Στο πλαίσιο ξεχωριστής συνάντησης του κ Ιακώβου με τον Πρόεδρο της χώρας, συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ναμίμπιας, ιδιαίτερα και σε τομείς που ενδιαφέρουν την Ναμίμπια. Ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο της Ναμίμπιας, για τη σταθερή θέση της κυβέρνησης της Ναμίμπιας έναντι της Κύπρου, για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ και επί των αρχών του διεθνούς δικαίου, ως και για την στήριξη στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαπίστευση νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, 25.07.16
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, με έδρα το Πεκίνο, κ. Άγις Λοΐζου, επέδωσε την Πέμπτη 21/07/2016 τα διαπιστευτήριά του στον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ακιχίτο. Κατά την παρουσία του στο Τόκυο, ο Πρέσβης είχε διμερείς συναντήσεις με αριθμό υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τις συναντήσεις του με τους Ιάπωνες αξιωματούχους, ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να συζητήσει τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιαπωνίας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για προξενική βοήθεια ή πληροφόρηση αναφορικά με την επίθεση στο Μόναχο, 23.07.16
Μετά την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση όπου Κύπριοι πολίτες που ευρίσκονται στη χώρα και οι οικείοι τους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για παροχή προξενικής βοήθειας ή άλλης συναφούς πληροφόρησης. Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με: τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ.: +357 99660129, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ.: +357 22801000, +35797775998 και τον Λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, τηλ.: +491726858909

Νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, 21.7.16
Ταξιδιωτική Οδηγία : Αποφεύγετε να ταξιδεύετε αν δεν είναι αναγκαίο. Πληροφορίες : Μετά τα πρόσφατα γεγονότα (απόπειρα εκδήλωσης πραξικοπήματος στις 15/07/2016) η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εκτιμάται ότι δεν θα αποκατασταθεί σύντομα και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ενδέχεται να επακολουθήσει. Η Τουρκική κυβέρνηση έχει κηρύξει ολόκληρη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 3 μήνες (από 21 Ιουλίου 2016). Επιπλέον μετά τις πρόσφατές τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε συνάρτηση με τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, το Υπ. Εξωτερικών προτρέπει όλους τους Κύπριους πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία να αποφύγουν να το πράξουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Συμβουλεύει δε τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την χώρα, όπως αποφύγουν να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές αν δεν είναι αναγκαίο όπου είναι το επίκεντρο των εντάσεων ένεκα των τελευταίων εξελίξεων, όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την νοτιοανατολική Τουρκία καθώς και περιοχές πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Περαιτέρω, η χώρα μετά τις συχνές βομβιστικές επιθέσεις που δέχτηκε στο έδαφος της τα τελευταία 3 χρόνια (από 05/2013 έως 07/2016), βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και επιπλέον τρομοκρατικές ενέργειες ενδεχομένως να επαναληφθούν. Συνέχεια..

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, 01.02.16
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου o Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε όπως, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περίοδο ισχύος πέντε ετών και ημερομηνία έναρξης της ισχύος της τον Ιανουάριο του 2017. H ραγδαία μεταβολή του διεθνούς στρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων και όλων των Κυπρίων πολιτών. Συνέχεια..

BASIN BÜLTENİ - Ulusal Güvenlik Stratejisi, 01.02.16

Περισσότερες Ειδήσεις..(Τελευταία Ενημέρωση: 24/8/2016)

© 2006 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου