English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Πολιτικές Διαβουλεύσεις Κύπρου-Βουλγαρίας, 09.04.15
Στις 7 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Πολιτικού Διευθυντή του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Παντιά Δ. Ηλιάδη και του Πολιτικού Διευθυντή του Βουλγάρικου Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Todor Churov. Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου-Βουλγαρίας, το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, θέματα ενέργειας και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στο Πανεπιστήμιο Garissa, στην Κένυα, 07.04.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στις 2 Απριλίου 2015, στο Πανεπιστήμιο Garissa, στην Κένυα, κατά την οποία 148 φοιτητές έχασαν άδικα τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων και στην Κυβέρνηση και τον φίλο λαό της Κένυας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς την Κυβέρνηση της Κένυας και επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας της τρομοκρατίας, σε όλες της τις εκφάνσεις.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, 03.04.15
Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της ομάδας Ε3+3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) και Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στην ανακοινωθείσα συμφωνία η οποία συμβάλλει στο στόχο μιας Μέσης Ανατολής ελεύθερης από την απειλή όπλων μαζικής καταστροφής. Η συμφωνία αποτελεί μια θετικότατη εξέλιξη σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η Μέση Ανατολή ταλανίζεται από βίαιες συγκρούσεις, την άνοδο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Αυτή η εξέλιξη αυξάνει την ευθύνη του Ιράν, να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις χωρίς ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών της περιοχής, ώστε να καθησυχάσει τους φόβους και τις ανησυχίες που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία. Η Κύπρος εκφράζει την ευαρέσκειά της για αυτή την εξέλιξη και προσδοκεί στην ολοκλήρωση μια τελικής συνολικής συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Υεμένη, 30.03.15
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την στήριξη της προς τη νόμιμη Κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζοντας τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για την πρόσφατη δράση των δυνάμεων των Χούτι καθώς και δυνάμεων που είναι πιστές στον τέως Πρόεδρο Σάλεχ. Τέτοιες δράσεις απειλούν την ασφάλεια της χώρας αλλά και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η Κύπρος επιδοκιμάζει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου που αφορά στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης μετά από έκκληση του Προέδρου Χάντι, νόμιμου ηγέτη της Υεμένης.

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στo Βερολίνο, 27.03.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε στις 25-27 Μαρτίου επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο, όπου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο ενεργειακό συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας με θέμα “Berlin Energy Transition Dialogue”. Το Συνέδριο απασχόλησε η προσπάθεια μετάβασης των χωρών σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα με αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτό. Παράλληλα, κατά την παραμονή του στο Βερολίνο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε πολιτικές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και της Καγκελαρίας. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, 24.03.15
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κα Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο. Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε μια εις βάθος και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό, όπως το Κυπριακό και άλλα εθνικά θέματα, καθώς και για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας και τον ρόλο που διαδραματίζει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθεί από την κα Κωνσταντοπούλου για τις διάφορες δράσεις που προγραμματίζει η Βουλή των Ελλήνων. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κύπρου στον Άγιο Μαρίνο, 24.03.15
Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας κ. Τάσος Τζιωνής επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στους δυο συγκυβερνήτες της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου κ.κ. Gian Franco Terenzi και Guerrino Zanotti ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Άγιο Μαρίνο, με έδρα τη Ρώμη. Κατά την ομιλία του στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου κ. Pasquale Valentini δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη μου ικανοποίηση σας εκφράζω τα αισθήματα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της διχοτόμησης, την πιο οδυνηρή σελίδα στην ιστορία του κυπριακού λαού. Σε διεθνές επίπεδο, και κυρίως στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Άγιος Μαρίνος πάντα επενέβη υπέρ του δικαίου της Κύπρου». Συνέχεια..

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος της Κύπρου», Λευκωσία, 23.03.15
Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να προσφωνήσω τη σημερινή σας εκδήλωση, γεγονός το οποίο μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Ήμουν πάντα της άποψης ότι η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους της εμπορικής και βιομηχανικής κοινότητας του τόπου, επιβάλλεται να εκτείνεται πέραν του συμβατικού πολιτικού και διπλωματικού πλαισίου. Θα πρέπει να επικεντρώνεται στον εντοπισμό των ευκαιριών και των πεδίων που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης και προόδου. Πεδίων που απαιτούν την ανάληψη συντονισμένων πολιτικοοικονομικών πρωτοβουλιών, οι οποίες να στοχεύουν στην αξιοποίηση της πολιτικής συγκυρίας και στην εκμετάλλευση της επιχειρηματικής προοπτικής. Συνέχεια..

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, 22.03.15
Εάν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, τότε θα ξεκινήσουν και πάλι από το σημείο που αφέθησαν, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής μετονομασίας οδού σε λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, στη Λάρνακα, ο κ. Κασουλίδης, ερωτηθείς για το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως να ανασταλούν οι λόγοι, να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν. Εάν εκλείψουν οι λόγοι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ξανά από το σημείο που αφέθησαν το Σεπτέμβριο». Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, 20.03.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυρβουνίου κ. Igor Lukšić. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τρόποι εμβάθυνσης τους, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, την κρίση στην Ουκρανία καθώς και την περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Συνέχεια..

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Μάλτας και Μαυροβουνίου, 19.03.15
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, της Μάλτας δρα George W. Vella, και του Μαυροβουνίου κ. Igor Lukšić. Κατά τη συνάντηση, οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου και στον εντοπισμό τομέων, στους οποίους Κύπρος και Μάλτα μπορούν να συνδράμουν διά της παροχής τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών. Συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκε διμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Μάλτας και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, το Κυπριακό, το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο ISIL, θέματα μετανάστευσης, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο Υπουργών. Συνέχεια..

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην Τύνιδα, 19.03.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της 18ης Μαρτίου 2015, στο Εθνικό Μουσείο Bardo στην Τύνιδα, κατά την οποία είκοσι πρόσωπα έχασαν άδικα τη ζωή τους και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν. Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση και τον φίλο λαό της Τυνησίας, καθώς και στους λαούς και κυβερνήσεις των χωρών που θρηνούν θύματα. Επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση της Τυνησίας και επαναδιατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας για ενίσχυση των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της θωράκισης της επιτυχημένης διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην Τυνησία.

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Μάλτας και Μαυροβουνίου, 18.03.15
Πραγματοποιείται αύριο, στη Λευκωσία, η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, της Μάλτας Δρ. George W. Vella και του Μαυροβουνίου κ. Igor Lukšić. Κύριος σκοπός της συνάντησης είναι η ανασκόπηση της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου και ο εντοπισμός τομέων, στους οποίους Κύπρος και Μάλτα μπορούν να συνδράμουν διά της παροχής τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των ομολόγων του της Μάλτας και του Μαυροβουνίου, ενώ οι τρεις Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, ενώ την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, οι κ.κ. Κασουλίδης και Lukšić θα υπογράψουν Συμφωνία Συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης μετανάστευσης και άλλων ποινικών αδικημάτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και τον Υπουργό Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή στην Αθήνα, 18.03.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα το διήμερο 16-17 Μαρτίου 2015. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Ζήνων πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Πρέσβυ της Σαουδικής Αραβίας, γεύμα εργασίας με όλους τους Πρέσβεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και Κόλπου που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα την Αθήνα, παρουσία αξιωματούχων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ανταλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το βράδυ της 16ης Μαρτίου ο κ. Ζήνων τέλεσε, στο Σπίτι της Κύπρου, εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Τορναρίτη με θέμα: «Hope for Cyprus», παρουσία του Υφυπουργού Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Τέρενς Κουίκ και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πρέσβυ κ. Δημήτριου Παρασκευόπουλου. Συνέχεια..

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Hope for Cyprus» στην Αθήνα, 17.03.15
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία χθες βράδυ, στo «Σπίτι της Κύπρου» στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής με θέμα: «Hope for Cyprus» του Γιώργου Τορναρίτη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων στην παρουσία του Υφυπουργού Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πρέσβη κ. Δημήτριου Παρασκευόπουλου, του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκου Κενεβέζου, του Βουλευτή του ΔΗΣY. κ. Νίκου Τορναρίτη, Πρέσβεων και πλήθους διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 16.03.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, ένα σχεδόν χρόνο μετά την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικής, διεξήγαγαν μια εις βάθος στρατηγική συζήτηση για τους τρόπους εφαρμογής των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την περσινή Σύνοδο καθώς και για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης. Συνέχεια..

Ομιλία Γενικού Διευθυντή στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής "Hope for Cyprus" του Γιώργου Τορναρίτη, στην Αθήνα, 16.03.15
Ο Balthus είχε κάποτε πει ότι "η ζωγραφική είναι πηγή ατέλειωτης ευχαρίστησης, αλλά επίσης και μεγάλης αγωνίας". Νομίζω πως ο αφορισμός αυτός βρίσκει την εφαρμογή του στην τέχνη του Γιώργου Τορναρίτη και ειδικότερα στις δύο χρονολογικές περιόδους στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει τις πηγές έμπνευσης και τη θεματολογία του: την πριν και τη μετά το 1974. Το ορόσημο αυτό έχει σημαδέψει καθοριστικά όλους τους Κυπρίους της γενιάς του και εξακολουθεί, 40 χρόνια μετά, να μας προσδιορίζει με διάφορους τρόπους. Δεν είναι όμως η σημερινή ευκαιρία η πιο κατάλληλη για να επεκταθώ επ' αυτού. Συνέχεια..

Επίδοση Διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο του Timor-Leste, 16.03.15
Η Πρέσβης κα Ιωάννα Μαλλιώτη, σε επίσημη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο στην Dili, επέδωσε τα Διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο τoυ Timor-Leste Α.Ε. κ. Taur Matan Ruak, ως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Timor-Leste, με έδρα την Καμπέρα. Σε ιδιαίτερη ακρόαση, η οποία ακολούθησε την επίσημη τελετή, στην παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών H.E. Vice Minister of Foreign Affairs and Cooperation Mr. Roberto Soares, the Secretay State for ASEAN Mr. Hernanio Coelho, the Chief of Staff of the President Mr. Fidelis Magalhães και άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος του Timor-Leste καλωσόρισε την Πρέσβη και αναφερόμενος στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών μας, εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξή των σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και τις ευχαριστίες για την βοήθεια-στήριξη και συνδρομή της χώρας μας στα διεθνή φόρα και διαβίβασε θερμούς χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, 13.03.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, το ζήτημα της μετανάστευσης, οι σχέσεις ΕΕ – Αφρικής και ΕΕ – Ρωσίας, ενώ θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας, 12.03.15
Κατά τη 45η συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, εξετάστηκε ο ρόλος της Ομάδας ως συμβουλευτικό όργανο προς όσα κράτη μέλη του Οργανισμού αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εξάσκηση, μεταξύ άλλων, του δημοκρατικού πολιτεύματος, του κράτους δικαίου, των ελευθεριών της έκφρασης και της συνάθροισης καθώς και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Η CMAG εξέτασε παράλληλα την κατάσταση στις Μαλδίβες, στη Σουαζιλάνδη, στο Λεσόθο καθώς και στη Μπαγκλαντές. Συνέχεια..

Πραγματοποιήθηκε η έναρξη του εθνικού προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015, 12.03.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, κήρυξε σήμερα την έναρξη του εθνικού προγράμματος δραστηριοτήτων της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το εν λόγω πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι οποίες θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Εθνικός Συντονιστής), του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (κύριος Εταίρος) και της Παγκύπριας Πλατφόρμας ΜΚΟ για την Ανάπτυξη CYINDEP (Εθνικός Δικαιούχος). Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων του Πρέσβη της Κύπρου στη Δημοκρατία της Κιργιζίας, 12.03.15
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας της Κιργιζίας στο Μπισκέκ, ο Πρέσβης της Κύπρου με έδρα τη Μόσχα κ. Γεώργιος Κασουλίδης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Almazbek Atambayev. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Κασουλίδης μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Κιργιζίας, καθώς και την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας καλωσόρισε τον Πρέσβη στο Μπισκέκ, τονίζοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ζήτησε δε από τον Πρέσβη να μεταφέρει τις δικές του ευχές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συνέχεια..

Άρθρο Υπουργού Εξωτερικών με την ευκαιρία των εγκαινίων του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης, 12.03.15
Στο σύγχρονο κόσμο της αλληλεξάρτησης, τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Οι παγκόσμιες λύσεις είναι απαραίτητες για τη διεθνή ασφάλεια, την πολιτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και οικολογική σταθερότητα όπως και για την πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι οι ανισότητες, μεταξύ αυτών κοινωνικές, οικονομικές και φυλετικές. Μία από τις καλύτερες λύσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση των ανισοτήτων, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ανάπτυξη. Συνέχεια..

Προκήρυξη Θέσης Έμμισθου Εκπαιδευόμενου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, 06.03.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη ενός έμμισθου εκπαιδευόμενου για πλήρη απασχόληση. Το συμβόλαιο που θα συναφθεί με τον/την επιτυχών/ούσα υποψήφιο/α θα είναι καθορισμένης διάρκειας, με άμεση ισχύ πρόσληψης και για περίοδο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2017. Συνέχεια..
(Τελευταία Ενημέρωση: 14/4/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου