English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος (BREXIT, 24.06.16

http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/event/general-affairs-council-june-2016-575aeeeb908e5/arrival-and-doorstep-cy-kasoulides-576cfcb279b34

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου σχετικά με το Βρετανικό Δημοψήφισμα (BREXIT), 24.06.16
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό της για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος που αντικατοπτρίζει την ελεύθερη βούληση του Βρετανικού λαού. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας της οποίας στόχος θα πρέπει να είναι η όσο πιο ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα καθορίσει και την μετεξέλιξη της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ΕΕ των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει να υφίσταται και η Κυπριακή Δημοκρατία υπογραμμίζει την απόλυτη προσήλωση της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις και οι άρρηκτοι φιλικοί δεσμοί που συνδέουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο προϋπήρχαν της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ. Οι δύο χώρες συνδέονται και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της Κοινοπολιτείας, μιας συνεργασίας που υφίσταται για δεκαετίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων της με το ΗΒ. Σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπουμε στην ενίσχυση της υφιστάμενης στενής συνεργασίας μας προκειμένου, ανάμεσα σε άλλα, να διασφαλισθούν απόλυτα τα συμφέροντα των δυο χωρών και των λαών τους στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση με στόχο τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, 22.06.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει έντονα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση που είχε σαν στόχο τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, στα βορειοανατολικά σύνορα του Βασιλείου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων, την Κυβέρνηση και τον λαό της Ιορδανίας. Η Κύπρος καταδικάζει όλες τις μορφές τρομοκρατίας και απευθύνει έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, θέτοντας τέλος σε αυτά τα εγκλήματα. Συμπαρατασσόμαστε με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας στον κοινό αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 21.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν η πολιτική της ΕΕ για την Αρκτική, η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) και η Πολιτική Θεωρήσεων στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις τρέχουσες εξελίξεις στην πΓΔΜ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στη χώρα δημιουργεί ανησυχία και ότι ο λαός δικαίως ζητεί λύσεις στα προβλήματά του. Θα ήταν, όμως, λάθος να θεωρούμε ότι η ΕΕ αποτελεί την πανάκεια για όλα τα προβλήματα, συνέχισε, τονίζοντας ότι πρωτίστως θα πρέπει η ίδια η χώρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Κατά τη διάρκεια ανεπίσημου γεύματος εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) κ. Fernando Gentillini. Ο κ. Gentillini παρουσίασε τις εκτιμήσεις του ως προς τις προοπτικές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη ενόψει και της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Κουαρτέτου. Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην παροχή κινήτρων υπό την μορφή ενός πακέτου πολιτικών, οικονομικών και άλλων μέτρων.

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών Σχέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και επίσημη επίσκεψη στην Ανδόρρα, 18.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Λουξεμβούργο, την Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016. Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ, θα είναι η πολιτική της Ένωσης για την Αρκτική, η περιοχή του Σαχέλ, οι εξελίξεις στην πΓΔΜ και η Πολιτική Θεωρήσεων στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Γεωργίας. Επιπλέον, σε ανεπίσημο γεύμα εργασίας, θα συζητηθεί το θέμα της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Μέση Ανατολή. Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, στο οποίο τους Υπουργούς θα απασχολήσει η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου, με κύρια θέματα τη μετανάστευση, την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τις εξωτερικές σχέσεις και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο του ΣΓΥ, θα παρουσιαστούν, επίσης, οι προτεραιότητες της Σλοβάκικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, 15.06.16
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Γενική Συνέλευσης και η μη εκλογή του Κύπριου υποψηφίου, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και την Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα των ΗΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε: «Νομίζω είχαμε έναν καλό υποψήφιο και σημασία μεγάλη έχει όταν μπαίνεις σε μια τέτοιου είδους διεκδίκηση πρέπει να έχεις έναν καλό υποψήφιο. Δεν αμφισβητεί κανένας και δεν αμφισβήτησε κανένας την αξία του υποψηφίου μας και την ικανότητά του να προεδρεύσει της Γενικής Συνέλευσης, μάλιστα σε ένα σημαντικό χρόνο, γιατί φέτος ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης θα έχει καθήκοντα για την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και την καθοδήγησή του προς την ανάληψη των καθηκόντων του. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τις επαφές του στις ΗΠΑ, 14.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε χθες, 13 Ιουνίου 2016, τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Κασουλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Kerry και την Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Victoria Nuland. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών του, ο κ. Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε, ενώ επαναβεβαίωσε το ειλικρινές ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς. Όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη διαδικασία που ακολουθείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, όπως επίσης και το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της λύσης θα είναι ιδιοκτησία των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Συνέχεια..

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στην Ουάσιγκτον, 14.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, είχε χθες, 13 Ιουνίου 2016, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Kerry, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Αμερικανός Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί στενότερα με την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας. Ο κ. Kerry εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εντατικοποίηση των τελευταίων ημερών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα αποδώσει αποτελέσματα. Ο Αμερικανός Υπουργός σημείωσε, τέλος, την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο στο άμεσο μέλλον. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας για την Προεδρεία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 13.06.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υποστήριξαν, στη σημερινή διαδικασία εκλογής, την υποψηφιότητα του Πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη για τη θέση του Προέδρου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 - Σεπτεμβρίου 2017. Η μη επίτευξη του στόχου εκλογής δεν μειώνει με οποιονδήποτε τρόπο τη σοβαρή προσπάθεια που κατεβλήθη από τον Υπουργό Εξωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον κ. Μαυρογιάννη, προς την κατεύθυνση του στόχου αυτού. Παρομοίως, δεν μειώνει την αναγνώριση και την εκτίμηση που χαίρει ο Κύπριος υποψήφιος για την πολυετή εμπειρία και προσφορά του, όπως καταδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό ψήφων που εξασφάλισε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι τιμητικό για την Κύπρο και επιβεβαιώνει την αξιοπρεπή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, καθώς και τον σεβασμό που απολαμβάνει η Κύπρος εντός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συγχαρητήρια στον κ. Peter Thomson, Μόνιμο Αντιπρόσωπο των νησιών Φίτζι, για την εκλογή του και εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συζήτηση Υψηλού Επιπέδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, 11.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε και μίλησε χθες στην ανοικτή συζήτηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη προστασία αμάχων στο πλαίσιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, την οποία συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου κατά τον τρέχοντα μήνα. Ο κ. Κασουλίδης, αφού τόνισε ότι η κατάσταση των αμάχων στις σημερινές συγκρούσεις, παρά την σημειούμενη πρόοδο, αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας επισήμανε ότι η έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ατιμωρησία είναι μερικοί από τους λόγους συνέχισης της κατάστασης αυτής. Υπογράμμισε ότι η προστασία των αμάχων αποτελεί υποχρέωση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και μέρος των όρων εντολής σε 10 ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Τόνισε, εντούτοις, ότι ο ρόλος των ειρηνευτικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να υποσκάπτει την πρωταρχική ευθύνη των κυβερνήσεων για παροχή προστασία στους αμάχους. Συνέχεια..

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, 11.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο των επαφών του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε χθες συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας, Πρέσβη κ. Matthew Rycroft, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και την υποψηφιότητα της Κύπρου για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών προσφώνησε το μεσημέρι τη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία, με θέμα την προστασία αμάχων στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Χθες το βράδυ, ο κ. Κασουλίδης παρέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη δεξίωση προς τιμήν του Κύπριου υποψηφίου κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην οποία παρέστη μεγάλος αριθμός Μονίμων Αντιπροσώπων από όλες τις γεωγραφικές ομάδες του ΟΗΕ. Το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκε με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Πρέσβη κα Αικατερίνη Μπούρα, ενώ τη Πέμπτη το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν, κ. Ibrahim Ghandour, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και την κυπριακή υποψηφιότητα για τη Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης. Τη Δευτέρα ο κ. Κασουλίδης θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. John Kerry.

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το HIV/AIDS, 10.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προσφώνησε στις 9 Ιουνίου 2016 τη Συνάντηση Υψηλού Επίπεδου της Γενικής Συνέλευσης για το HIV/AIDS, η οποία πραγματοποιείται στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2016. Η συνάντηση έχει ως σκοπό την ανασκόπηση της προόδου στην εφαρμογή των δεσμεύσεων στις δύο πολιτικές διακηρύξεις του 2006 και 2011 και την ανανέωση της πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας για εντατικοποίηση των προσπαθειών της ώστε ο ιός, μέχρι το 2030, να τερματιστεί πλήρως. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, 10.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συνεχίζοντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη είχε την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016, διμερή συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιαπωνίας και την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016, χωριστές συναντήσεις με τους Μονίμους Αντιπροσώπους της Κίνας και της Γαλλίας. Θέματα συζήτησης ήταν το Κυπριακό και η Κυπριακή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο προώθησης της υποψηφιότητας της Κύπρου για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κασουλίδης είχε την Τετάρτη το απόγευμα συνάντηση με τη γεωγραφική ομάδα της Ασίας-Ειρηνικού σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων. Ο κ. Κασουλίδης είχε, επίσης, συναντήσεις με Μονίμους Αντιπροσώπους και από τις πέντε γεωγραφικές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών: της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας-Ειρηνικού, της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ομάδας. Το πρωί της Πέμπτης, 9 Ιουνίου 2016, είχε συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη Πρέσβη Joao Pedro Vale de Almeida.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, 09.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη, σήμερα, σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon, στη Νέα Υόρκη. Σε ερώτηση για το ζήτημα που προέκυψε στην Κωνσταντινούπολη και για το αν διευκρινίστηκε κάτι σε σχέση με τις ευθύνες, αν ήταν μια παρεξήγηση, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Πριν προλάβω να πω εγώ οτιδήποτε, με τον τρόπο που παρουσίασε το θέμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, φαινόταν ότι δεν υπήρχε λόγος να δοθεί συνέχεια σε αυτό που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν τούτου, προτίμησα να εισηγηθώ να μην συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα, να το αφήσουμε πίσω μας και να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια που γίνεται μεταξύ των δυο ηγετών για την αναζήτηση λύσης, αρχής γενομένης από την αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων, οι οποίες θα δείξουν, εάν επιτευχθούν, πως μπαίνουμε πια στην εξέταση των κεφαλαίων του εδαφικού και της ασφάλειας». Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, 09.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη, είχε χθες συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και η Διευθύντρια του Γραφείου του κα Κούλα Σοφιανού. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κασουλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου: Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, 08.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για επαφές στα Ηνωμένα Έθνη, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη Νίκο Αμιλίου και την Διευθύντρια του Γραφείου του κα Κούλα Σοφιανού, είχε σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του η Κύπρος νιώθει ένα θερμό συμπαραστάτη, προστάτη και φίλο. «Όποτε είχαμε να περάσουμε δύσκολες περιόδους η στοργή του Σεβασμιωτάτου ήταν πάντοτε ξεκάθαρη. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κινούνται τα νήματα ολόκληρου του κόσμου η συμβολή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι σημαντική και αποτελεσματική» είπε ο κ. Υπουργός. Συνέχεια..

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη Νέα Υόρκη, 08.06.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για επαφές στα Ηνωμένα Έθνη, είχε στις 7.6.16 χωριστές συναντήσεις με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα Samantha Power και κ. Vitaly Churkin αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό. Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, στο πλαίσιο της εκστρατείας για προώθηση της υποψηφιότητας της Κύπρου για τη θέση του Προέδρου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, είχε σειρά διμερών επαφών, ενώ παρέθεσε δείπνο σε Μονίμους Αντιπροσώπους, μεταξύ των οποίων του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, των Μαλδίβων, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Σουδάν και της Τυνησίας.

Νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες, 08.06.16
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ, κ. Ανδρέας Παναγιώτου, επέδωσε την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, τα Διαπιστευτήριά του προς τον Πρόεδρο των Σεϋχελλών κ. James Alix MICHEL, ως νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με έδρα το Μουσκάτ, σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας. Της επίσημης τελετής ακολούθησε 20λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παναγιώτου με τον Πρόεδρο MICHEL, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για καλή υγεία και ευτυχία στον Πρόεδρο MICHEL, καθώς και για συνεχή πρόοδο και ευημερία προς τον φίλο λαό των Σεϋχελλών. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Νεπάλ, 06.06.16
Σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στις δυο Ιουνίου στο Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ, ο κ. Δημήτριος Α. Θεοφυλάκτου επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στην Πρόεδρο της χώρας κα. Bidya Devi Bhandari, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας (με έδρα το Νέο Δελχί) στην Ομόσπονδη Δημοκρατία του Νεπάλ. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που ακολούθησε, ο Κύπριος Πρέσβης διαβίβασε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Πρόεδρο και την Κυβέρνηση του Νεπάλ, επαναβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη του Κυπριακού λαού προς τον λαό του Νεπάλ μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα πριν από ένα χρόνο. Υπογράμμισε ταυτόχρονα τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να στηρίξει το Νεπάλ, τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης με στόχο τη σταθερότητα και ευημερία της χώρας. Συνέχεια..

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, 30.05.16
Με τη θέση της Τουρκίας περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συμφωνούν τα 193 μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πλην της Τουρκίας. Εκλιπούσα από το πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως «ψευδοκράτος» το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, 26.05.16
Πρέπει να επαναλάβουμε τις συναντήσεις για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, αλλά επειδή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη όφειλαν να μην προβαίνουν σε πρόχειρες και αβίαστες κινήσεις που χαλούν το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέες εξηγήσεις δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν πού είναι το πρόβλημα. Το να οργανώσει ο κ. Erdogan, ως ηγέτης της φιλοξενούσας χώρας, ένα δείπνο στο οποίο προσκαλούνται πέραν των αρχηγών κρατών και άλλοι προσκεκλημένοι της τουρκικής κοινωνίας είναι ένα θέμα. Συνέχεια..

Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 18.05.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο πρώτος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος διεξάγεται εν συνεχεία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Απρίλιο του 2014. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συζήτησε με τον Εμιρατινό Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ahmad Abed Al Rahman Al Jarman, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές ενδυνάμωσής του, θέματα ενέργειας, τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία, το Ιράκ, και την Υεμένη, ενώ ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν επίσης θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο και εμπορικών/επιχειρηματικών δυνατοτήτων που παρέχονται στα ΗΑΕ. Ως γνωστόν, η Εμιρατινή εταιρεία DP World έχει αναλάβει δύο σημαντικούς τομείς διαχείρισης στο λιμάνι της Λεμεσού.

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Ρουμανία και συμμετοχή στην 126η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, 16.05.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για την Ρουμανία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα έχει αύριο, 17 Μαΐου 2016, συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Ρουμάνο ομόλογο του κ. Lazăr Comănescu. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των κ.κ. Κασουλίδη και Comănescu θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Κύπρου-Ρουμανίας, το κυπριακό πρόβλημα, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για το 10ο Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας. Συνέχεια..

Πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, Αθήνα, 11 Μαΐου, 2016

Πατήστε εδώ για το Κοινό Ανακοινωθέν..

Τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, 11.05.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών κρατών για θεσμοθέτηση τριμερούς πλαισίου διαβουλεύσεων και συνεργασίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Ελλάδας, Πρέσβυς, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Λιβάνου, Πρέσβυς, Charbel Wehbi. Υπενθυμίζεται ότι, Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν τριμερή σχήματα διαβουλεύσεων και συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Βασίλειο της Ιορδανίας. Tα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στρατιωτικής συνεργασίας, ναυτιλίας, γεωργίας, διαχείρισης περιβάλλοντος και υδάτων και ενέργειας. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε όπως εντός του τρέχοντος έτους πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου.

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, 01.02.16
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου o Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε όπως, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περίοδο ισχύος πέντε ετών και ημερομηνία έναρξης της ισχύος της τον Ιανουάριο του 2017. H ραγδαία μεταβολή του διεθνούς στρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων και όλων των Κυπρίων πολιτών. Συνέχεια..

BASIN BÜLTENİ - Ulusal Güvenlik Stratejisi, 01.02.16

Περισσότερες Ειδήσεις..

(Τελευταία Ενημέρωση: 24/6/2016)

© 2006 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου