Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Στοκχόλμη

Τουρισμός


Το κλίμα και οι φυσικές ομορφιές της Κύπρου, καθώς και ο αρχαιολογικός της πλούτος και η παραδοσιακή φιλοξενία των ανθρώπων της, καθιστούν το νησί έναν ιδανικό προορισμό διακοπών. Από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Με εξαίρεση τις αρνητικές συνέπειες που επέφερε η τουρκική εισβολή το 1974, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο ήταν συνεχής και ταχεία, με τον τομέα αυτό να αποτελεί πλέον έναν από τους κυριότερους τομείς της οικονομίας. Η τουρκική εισβολή προκάλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, με την απώλεια του Διεθνούς Αερολιμένα Λευκωσίας και του 65% της συνολικής δυναμικότητας σε κλίνες του νησιού στις δύο κύριες τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, συνολικά περίπου 12.353 κλίνες. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, οι αφίξεις τουριστών είχαν μειωθεί κατακόρυφα με μόνο 47.085 τουρίστες να επισκέπτονται το νησί το 1975, σε σύγκριση με 264.066 το 1973.

Ωστόσο, μέσα από τις σοβαρές προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα η τουριστική βιομηχανία έχει αναζωογονηθεί, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η θέση της Κύπρου στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Μέχρι το 1979 οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα προ της εισβολής επίπεδα και το 1999 η εισροή τουριστών έφθασε τα 2.434.285.


Οι κύριοι στόχοι της νέας τουριστικής πολιτικής μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

(α) Βελτίωση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με την κατασκευή γενικών έργων υποδομής, όπως γήπεδα γκολφ, μαρίνες, πάρκα, μονοπάτια της φύσης, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα υγείας.

(β) Περιορισμός του ρυθμού δημιουργίας νέων κλινών και ενθάρρυνση για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καταλυμάτων.

(γ) Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

(δ) Ανάπτυξη του αγροτουρισμού: Τα κίνητρα που παρέχονται για αγροτουρισμό αφορούν χαμηλότοκα δάνεια για την ανακαίνιση των παραδοσιακών καταλυμάτων και την ανάληψη σχεδίων για τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής.

(ε) Αύξηση των κερδών από τον τουρισμό.

Ο Οργανισμός Τουρισμού Κύπρος ως καταστατικό όργανο ανέλαβε την ευθύνη για την ανάπτυξη, την προώθηση και τη γενική διαχείριση του τουριστικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου 1971.



Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) ιδρύθηκε το 1969 από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο σκοπός του ΚΟΤ, σύμφωνα με το νόμο, είναι η οργάνωση και προώθηση του τουρισμού στην Κύπρο με τη χρήση όλων των δυνατοτήτων και διαθέσιμων πόρων.

Ο ΚΟΤ παρέχει βοήθεια σε επαγγελματικούς φορείς, εταιρείες και ιδιώτες που ενδιαφέρονται για τον τουρισμό στην Κύπρο. Ωστόσο, ως ένας ημι-κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δεν εκτελεί τις λειτουργίες ενός ταξιδιωτικού πράκτορα.

Το Γραφείο του ΚΟΤ στη Στοκχόλμη (Cyperns Turistråd) είναι υπεύθυνο για τις τουριστικές σχέσεις με τις Σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής και παρέχει υπηρεσίες στους τομείς του μάρκετινγκ και των πληροφοριών.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Cyperns Turistråd
Solna Torg 19, plan 8
17145 Solna
Τηλ: +46 8 10 50 25
Φαξ: +46 8 10 64 14
E-mail: stockholm@visitcyprus.com
Ιστοσελίδα: www.visitcyprus.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00-16:00
Κατά τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο το γραφείο κλείνει στις 15:30.



- Σημεία Εισόδου και Εξόδου προς / από την Κύπρο










Σχετικά Αρχεία:

List of hotels situated in the Turkish occupied part of Cyprus.pdf
Το αρχείο χρειάζεται Acrobat Reader για να ανοίξει (Μέγεθος: 95,36Kb)

- Συμβουλές για είσοδο και έξοδο από την Κύπρο


ΟΙΚΑΔΕ

1974 - 2018 Cyprus: Still occupied, still divided

CYPRUS FACT SHEET - Political Developments

CYPRUS FACT SHEET - Economy

CIPA

Study in Cyprus

Οδηγός για Επαναπατρισθέντες

Η Κύπρος με μια ματιά

Πολυθρησκευτική Κύπρος

The Republic of Cyprus - An Overview

Κυπριακή Δημοκρατία - Από το 1960 μέχρι σήμερα

Cyprus on film

Cyprus Open Maritime Exchange