Κυπριακή Δημοκρατία
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη


Γενικές ΠληροφορίεςΗ Κύπρος, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Είναι μια πανάρχαια χώρα με 11.000 χρόνων ιστορία και πολιτισμό και παράλληλα μια νεοσύστατη ανεξάρτητη Δημοκρατία από το 1960.


Τοποθετημένη στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου, η Κύπρος καταλαμβάνει έκταση 9.251 τετρ.χιλιομέτρων και είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Το κλίμα της είναι μεσογειακό και έχει ηλιοφάνεια περισσότερες από 300 μέρες το χρόνο.


Κατά την απογραφή του 1960, ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 572.707, από τις οποίες 77,1% ήταν Ελληνοκύπριοι, 18,2% Τουρκοκύπριοι, 1,1% Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι και 3,6% άλλοι. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, οι θρησκευτικέςομάδες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων επέλεξαν να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο πληθυσμός της Κύπρου (Δεκέμβριος 2011) ανερχότανστις 952.100, από τις οποίες 681.000 (71,5%) ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, 90.100 (9,5%) στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και 181.000 (19,0%) είναι ξένοι που κατοικούν στην Κύπρο. Η Ελληνική και η Τουρκική είναι οι επίσημες γλώσσες του κράτους, ενώ ευρέως διαδεδομένη είναι και η αγγλική γλώσσα.


Η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος τον Αύγουστο του 1960 με βάση τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ύστερα από τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-1959) εναντίον του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο κατακτώντας το 36.2% του κυρίαρχου εδάφους της. Η γραμμή κατάπαυσης του πυρός διασχίζει κατά μήκος το νησί, κόβοντας την πρωτεύουσα Λευκωσία στα δύο και διχοτομώντας έτσι, την πόλη και τη χώρα.


Το πολίτευμα της χώρας είναι προεδρική Δημοκρατία με σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, την εκτελεστική εξουσία ασκούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος (ο οποίος είναι πάντοτε Τουρκοκύπριος αλλά η θέση του είναι προς το παρόν κενή) δια μέσου του Υπουργικού Συμβουλίου. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η δικαστική από το Ανώτατο Δικαστήριο, τα Κακουργιοδικεία και τα Επαρχιακά Δικαστήρια.


Η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960 έγινε μέλος του ΟΗΕ και σταδιακά μέλος όλων σχεδόν των εξειδικευμένων Υπηρεσιών του. Είναι επίσης μέλος της Κοινοπολιτείας, του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Το Μάιο του 2004 η Κύπρος εντάχθηκε επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμπληρώνοντας έτσι μια μακρά πορεία που άρχισε με την αίτηση για πλήρη ένταξη το 1990.Επενδύστε στην Κύπρο

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο

Κυβερνητική Πύλη

ΚΟΤ

Agrotourism

police

Flavours of Cyprus