Κυπριακή Δημοκρατία
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη


Εγγραφή Τουριστικών Γραφείων


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη έχει την χαρά να σας ενημερώσει ότι μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 επαναρχίζει την έκδοση προ-θεωρήσεων και θεωρήσεων εισόδου.
Για αυτό τον λόγο, ανακοινώνει τους κανόνες συνεργασίας με τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι διοργανώνουν ταξίδια  προς την Κύπρο.

1. Τουριστικά πρακτορεία, που ήταν διαπιστευμένα την περίοδο 2019 – 2020:
α) Για υποβολή αιτήσεων για έκδοση ΠΡΟ-ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ εκ μέρους των τουριστών, η διαπίστευση των τουριστικών πρακτορείων του 2019 παρατείνεται μέχρι την 1η Μαΐου 2021. Οι λογαριασμοί στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως και τα ονόματα χρήστη και οι κωδικοί πρόσβασης συνεχίζουν να λειτουργούν.
β) Για υποβολή αιτήσεων για έκδοση ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ εκ μέρους των τουριστών, απαιτείται μια προκαταρτική διαπίστευση η οποία γίνεται με την υποβολή, από μέρους του τουριστικού πράκτορα, των εξής εγγράφων:

   · δεόντως συμπληρωμένη, υπογραμμένη και σφραγισμένη ΑΙΤΗΣΗ (το έντυπο επισυνάπτεται).
   · πιστοποιημένο αντίγραφο ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΕΝΩΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ.
   · ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που εξουσιοδοτούν δύο κλητήρες να υποβάλλουν αιτήσεις για θεωρήσεις εισόδου εκ μέρους των πελατών του συγκεκριμένου πρακτορείου (τα αντίγραφα των διαβατηρίων πρέπει να επισυνάπτονται).
   · ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ των υπαλλήλων της εταιρίας (το έντυπο επισυνάπτεται) που έχουν εξουσιοδότηση να υπογράφουν κατατάξεις ονομάτων και ταξιδιωτικών κρατήσεων. Σας ενημερώνουμε ότι το δικαίωμα να υπογράφουν κατατάξεις ονομάτων των αιτητών, οι οποίοι υποβάλλονται στο Τμήμα Θεωρήσεων του Γενικού Προξενείου έχει ο Γενικός Διευθυντής ή/και ο επικεφαλής της εταιρείας στη βορειοδυτική περιοχή της Ρωσίας ή/και ο επικεφαλής τμήματος.
   Τις ταξιδιωτικές κρατήσεις μπορούν να υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής ή/και ο επικεφαλής της εταιρείας στη βορειοδυτική περιοχή της Ρωσίας ή/και ο επικεφαλής τμήματος καθώς και από τους διαχειριστές κρατήσεων.
Τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαπίστευσης αντίγραφα ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ με τουριστικά γραφεία και τουριστικούς οργανισμούς της Κύπρου καθώς και τα αντίγραφα ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ με αερομεταφορείς που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο μπορούν να υποβληθούν μέχρι την 1η Μαΐου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι η επίσκεψη στο Τμήμα Θεωρήσεων του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη από εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων γίνεται χωρίς ραντεβού από τις 9:30 μέχρι τις 11:00 (Δευ. - Παρ.). Οι επισκέπτες παρακαλούνται να έχουν μαζί τους την ταυτότητα καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες και γάντια).

2. Τουριστικά πρακτορεία χωρίς διαπίστευση για την περίοδο 2019 – 2020 πρέπει να περάσουν από ολόκληρη τη διαδικασία διαπίστευσης (βλ. παρακάτω) σύμφωνα με τις πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου www.cyprus-spb.ru για να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούν τους πελάτες τους στο Τμήμα Θεωρήσεων του Γενικού Προξενείου με στόχο να υποβάλουν την αίτηση για παραχώρηση της Κυπριακής Θεώρησης Εισόδου περιορισμένης διάρκειας, καθώς και για την δημιουργία λογαριασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Προ-θεώρησης.
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του επιδημιολογικού κινδύνου εξάπλωσης του COVID-19 η οποία ισχύει από την 1η Απριλίου 2021, η Ρωσία κατατάσσεται στην κόκκινη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Κύπρο χωρίς την Ειδική Άδεια και την παραμονή τους σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες.
 
Από την 1η Απριλίο, οι επιβάτες οι οποίοι ταξιδεύουν προς την Κύπρο από χώρες της κόκκινης κατηγορίας, θα πρέπει απαραίτητα:
   · Να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο. Ο κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του το πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα στα αγγλικά κατά την επιβίβασή του, καθώς επίσης και στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την άφιξη. Εξαιρούνται από την υποχρέωση δειγματολογικής εξέτασης παιδιά τα οποία κατά την άφιξή στην Δημοκρατία δεν έχουν συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας τους.
   · Να έχουν Θεώρηση Εισόδου ή Προ-Θεώρηση.
   · Εντός 24 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης προς την Κύπρο να αιτηθούν Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης (Cyprus Flight Pass) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy, επισυνάπτοντας το πιστοποιητικό PCR με αρνητικό αποτέλεσμα στον λογαριασμό του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα. Το Γενικό Προξενείο παρακαλεί τους συνεργάτες να προσέξουν ιδιαίτερα αυτό το σημείο, διότι οι Αεροπορικές Εταιρεες δεν θα επιτρέπουν επιβίβαση στο αεροσκάφος σε άτομα τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων την «Κάρτα Επιβίβασης». Οποιοσδήποτε αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης θα υπόκειται σε εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. Η Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης είναι απαραίτητη για όλους τους τουρίστες ανεξαρτήτως της ηλικίας.
   · Με την άφιξη τους στην Κύπρο να υποβληθούν με δικά τους έξοδα εκ νέου σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 30 ευρώ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στα 32 ευρώ στο Αεροδρόμιο Πάφου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 3 ωρών και θα αποσταλούν στον ταξιδιώτη με SMS μετά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων. Εξαιρούνται από την υποχρέωση δειγματολογικής εξέτασης παιδιά τα οποία κατά την άφιξή στην Δημοκρατία δεν έχουν συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας τους.
 
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν μερικά περιοριστικά μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του COVID-19. Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι μετακινήσεις προσώπων από τις 23:00 μέχρι τις 5:00 της επόμενης μέρας. Κατά τις υπόλοιπες ώρες η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα κατά τις εργάσιμες ημέρες και τρείς φορές τα Σαββατοκύριακα, με την αποστολή γραπτού μηνύματος και παραχώρησης άδειας κυκλοφορίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα επιστολή. Το Γενικό Προξενείο σας προτρέπει να ενημερώνετε λεπτομερώς τους πελάτες σας σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς και περιορισμούς. Με αυτό τον σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επισυναπτόμενο ενημερωτικό φυλλάδιο. Παρόμοιες πληροφορίες βρίσκονται τώρα στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου www.cyprus-spb.ru και θα αναθεωρούνται όσο είναι αναγκαίο. Σας παρακαλούμε όπως παρακολουθείτε τις αναθεωρήσεις και να ενημερώνετε έγκαιρα τους πελάτες σας.
Για θέματα διαπίστευσης καθώς και έκδοσης Προ-θεωρήσεων και Θεωρήσεων Εισόδου παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Αρχή μας καλώντας στο τηλέφωνο 812-4562255 κατά τις ώρες λειτουργίας του Γενικού Προξενείου (Δευ. – Παρ., 9:00 - 16:30) ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου spbconsulate@mfa.gov.cy.
Για θέματα που αφορούν το Πρωτόκολλο τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με  Αντιπροσωπεία του Υφυπουργείου τουρισμού καλώντας στο τηλ. 812-3325808 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου spbcto@yandex.ru.

Σύστημα Διαπίστευσης Τουριστικών Πρακτορείων

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο κάθε αιτητής υποχρεούται να προσέλθει 
αυτοπροσώπως στο Γενικό Προξενείο για να υποβάλει αίτηση για θεώρηση εισόδου. Επίσης, βάσει του Κώδικα Θεωρήσεων της ΕΕ, το Γενικό Προξενείο μπορεί να δέχεται αιτήσεις για τουριστικές θεωρήσεις από τουριστικούς πράκτορες που έχουν λάβει διαπίστευση/εγγραφή στο Γενικό Προξενείο. Σημαντικός όρος για την αποδοχή της αίτησης είναι όπως ο αιτητής/ενδιαφερόμενος να έχει αγοράσει πλήρες πακέτο ταξιδιωτικών υπηρεσιών από κάποιο διαπιστευμένο πρακτορείο.

Γενικές πληροφορίες

Το σύστημα διαπίστευσης ταξιδιωτικών πρακτορείων εισήχθηκε από το Γενικό Προξενείο το Μάιο του 2006. Η συεργασία με εμπορικούς διαμεσολαβητές για την υποβολή αιτήσεων γίνεται βάσει του 
Κώδικα Θεωρήσεων της ΕΕ και ιδιαίτερα του άρθρου 45.

Η διαπίστευση μπορεί να γίνει νοουμένου ότι πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο τουριστικός πράκτορας/εμπορικός διαμεσολαβήτης εδρεύει/διατηρεί γραφείο/αντιπροσωπεία εντός της προξενικής περιφέρειας του Γενικού Προξενείου.

β) ο τουριστικός πράκτορας/εμπορικός διαμεσολαβήτης έχει άδεια/ εγγραφή στο ενωποιημένο ομοσπονδιακό μητρώο τουριστικών πρακτορείων.

γ) ο τουριστικός πράκτορας/εμπορικός διαμεσολαβήτης έχει συμβάσεις με εμπορικούς εταίρους εγκατεστημένους στην Κυπριακή Δημοκρατία και προσφέρουν κατάλυμα και άλλες υπηρεσίες στα πλαίσια οργανωμένου ταξιδιού.

δ) ο τουριστικός πράκτορας/εμπορικός διαμεσολαβήτης έχει συμβάσεις με εταιρείες μεταφορών, που περιλαμβάνουν εξερχόμενο ταξίδι, καθώς και εξασφαλισμένο και μη τροποποιήσιμο ταξίδι επιστροφής.

Η εγγραφή γίνεται δωρεάν και ισχύει
 μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου χρόνου.

Πώς εξασφαλίζεται η διαπίστευση;


Η διαπίστευση γίνεται με την υποβολή, από μέρους του τουριστικού πράκτορα, των εξής εγγράφων:

1. δεόντως συμπληρωμένη, υπογραμμένη και σφραγισμένη 
αίτηση (το έντυπο επισυνάπτεται).
2. πιστοποιημένο αντίγραφο της βεβαίωσης εγγραφής στο ενωποιημένο ομοσπονδιακό μητρώο τουριστικών πρακτορείων.
3. αντίγραφα 
συμφωνιών με τουριστικά γραφεία και τουριστικούς οργανισμούς της Κύπρου (ξενοδοχεία, τουριστικούς πράκτορες. Κατά την υποβολή των εγγράφων ο πράκτορας πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πρωτότυπα).
4. αντίγραφα 
συμφωνιών με αερομεταφορείς που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο. (Κατά την υποβολή των εγγράφων ο πράκτορας πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πρωτότυπα).
5. ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που εξουσιοδοτούν δύο κλητήρες να υποβάλλουν αιτήσεις για θεωρήσεις εισόδου εκ μέρους των πελατών του συγκεκριμένου πρακτορείου (τα αντίγραφα των διαβατηρίων πρέπει να επισυνάπτονται).
6. ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ των υπαλλήλων που έχουν εξουσιοδότηση να υπογράφουν τα ακόλουθα έγγραφα (σε επιστολόχαρτο της εταιρείας, το έντυπο επισυνάπτεται):
   · κατάσταση ονομάτων των αιτητών, οι οποίοι υποβάλλονται από τον τουριστικό πράκτορα στο Τμήμα Θεωρήσεων του Γενικού Προξενείου (τα εν λόγω έγγραφα μπορούν να υπογράφονται από Γενικό Διευθυντή/Επικεφαλής της εταιρείας στη βορειοδυτική περιοχή της Ρωσίας / επικεφαλής τμήματος).
   · ταξιδιωτικά έγγραφα (κρατήσεις ξενοδοχείου/αεροπορικά εισητήρια). Αυτά μπορούν να υπογράφονται επίσης από Γενικό Διευθυντή/Επικεφαλής της εταιρείας στη βορειοδυτική περιοχή της Ρωσίας / επικεφαλής τμήματος καθώς και από τους διαχειριστές κρατήσεων.
Σημειώνεται ότι αιτήσεις διαπίστευσης που έχουν συμπληρωθεί με το χέρι δεν θα γίνονται αποδεκτές.Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word APPLICATION FORM for registration of travel agency.doc
(Μέγεθος Αρχείου: 495.17Kb)
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word Samples of signatures.doc
(Μέγεθος Αρχείου: 32.64Kb)

Επενδύστε στην Κύπρο

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο

Κυβερνητική Πύλη

ΚΟΤ

Agrotourism

police

Flavours of Cyprus