Κυπριακή Δημοκρατία
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη


Συμβουλές προς Κύπριους Επισκέπτες  Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη τα πιο κάτω σημεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι είστε φιλοξενούμενοι στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιδεικνύετε τον αναγκαίο σεβασμό προς τους νομους αυτής:

  1. Θεώρηση Εισόδου

  Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαιρουμένων των Διπλωματικών, χρειάζονται Θεώρηση Εισόδου (Visa) για να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προτού ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει την απαιτούμενη Θεώρηση (από την τοπική Ρωσική Προξενική αρχή) και ότι οι ημερομηνίες σε αυτήν ανταποκρίνονται στις ημερομηνίες του ταξιδιού σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η παραμονή σας δεν θα ξεπεράσει (ούτε κατά μια μέρα) τη διάρκεια ισχύος της Θεώρησής σας, διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα σας επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.

  2. Κάρτα μετανάστευσης

  Όλοι οι ξένοι πολίτες που εισέρχονται στη Ρωσία πρέπει να συμπληρώσουν την κάρτα μετανάστευσης, η οποία παραχωρείται στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων των κυριότερων αεροδρομίων. Η κάρτα έχει δύο πανομοιότυπα μέρη. Το ένα κρατείται από τον λειτουργό μετανάστευσης κατά την άφιξη. Το άλλο θα πρέπει να το κρατείται μαζί με το διαβατήριό σας, καθώς θα το χρειαστείτε κατά την αναχώρησή σας από τη χώρα ή εάν σας σταματήσει για έλεγχο η αστυνομία.

  Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας μετανάστευσης οι ξένοι πολίτες θα πρέπει να το αναφέρουν στο τοπικό γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης το οποίο θα εκδόσει νέα κάρτα μετανάστευσης.

  3. Εγγραφή

  Όλοι οι ξένοι που επισκέπτονται και παραμένουν στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για περίοδο μεγαλύτερη των 3 εργάσιμων ημερών οφείλουν, με βάση την τοπική νομοθεσία, να κάνουν εγγραφή στο μέρος όπου διαμένουν. Τα περισσότερα ξενοδοχεία παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Αν μένετε σε ιδιωτική κατοικία, η εγγραφή θα πρέπει να γίνει από τον ιδιοκτήτη.

  Κρατείστε το έγγραφο που θα σας δοθεί μαζί με το διαβατήριο σας και την κάρτα μετανάστευσης γιατί θα σας ζητηθεί σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία.

  4. Ασφάλιση

  Συστήνεται όπως, προτού ταξιδέψετε, εξασφαλίσετε ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τυχόν απώλειας λόγω κλοπής κ.α.

  5. Εγκληματικότητα

  Η Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις μεγαλουπόλεις – παγκοσμίως - να έχουν ψηλή συχνότητα μικρο-παραβάσεων και κλοπών. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οργανωμένες ομάδες μικρο-εγκληματιών μαζεύονται σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις τουριστών (όπως είναι οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, αξιοθέατα, λεωφόρος Νέφσκι, κτλ). Καλό είναι, για κάθε ενδεχόμενο, να αποφεύγετε (α) να μεταφέρετε μεγάλα ποσά σε μετρητά, και (β) να χρησιμοποιείτε το Μετρό σε ώρες αιχμής. Αν θα βγείτε το βράδυ για διασκέδαση, είναι καλύτερα να είστε με παρέα και όταν στο τέλος της βραδιάς θα επιστρέφετε στο χώρο διαμονής σας προτιμήστε να πάρετε ταξί (με επαγγελματική άδεια) παρά να σταματήσετε οποιοδήποτε ιδιωτικό αυτοκίνητο - όπως συνηθίζεται. Συνιστούμε επίσης όπως αποφεύγετε να κυκλοφορείτε πεζή τις μεταμεσονύχτιες ώρες σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης, εκτός εάν είναι απόλυτη ανάγκη.

  6. Στοιχεία ταυτότητας

  Να κρατάτε πάντοτε κατά τις διακινήσεις σας το διαβατήριο, την κάρτα μετανάστευσής και την κάρτα εγγραφής σας. Η κατοχή αντιγράφων των πιο πάνω δεν είναι αρκετή. Σε περίπτωση απώλειας του διαβατηρίου σας θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό και ακολούθως να ενημερώσετε το Γενικό Προξενείο.

  7. Κλίμα

  Μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Αγία Πετρούπολη είναι οι +20 βαθμοί κελσίου και το χειμώνα οι -8 βαθμοί κελσίου.

  8. Νόμισμα

  Ρωσικό Εθνικό Νόμισμα το ρούβλι. 1 ρούβλι=100 καπίκια

  9. Χρήσιμα Τηλέφωνα

  Πρώτες Βοήθειες (Υπηρεσία Ασθενοφόρων): 03

  Διανυκτερεύοντα φαρμακεία: +7 812 314 54 01

  Υπηρεσία Άμεσης Δράσης: 911 ή 112

  Υπηρεσία Τηλεφωνικού Καταλόγου: 09

  Γραφεία Γραφείου Τουριστικών Πληροφοριών Αγίας Πετρούπολης

  Α. Sadovaya ulitsa 14/52 (σταθμοί μετρό "Gostiny Dvor" ή "Nevskiy Prospekt"). Τηλέφωνο: + 7 812 310 28 22, Ώρες λειτουργίας 10.00-19.00 Δευτέρα με Παρασκευή και 12.00-18.00 τα Σάββατα.

  Β. Sadovaya ulitsa 37 (σταθμοί μετρό "Sadovaya" ή " Sennaya Ploshchad" ή "Spasskaya"). Τηλέφωνο +7 812 570 76 25. Ώρες λειτουργίας 10.00-19.00 Δευτέρα με Παρασκευή και 12.00-18.00 τα Σάββατα.

  Κέντρα (Σταθμοί) Πληροφόρησης του Τουριστικού Γραφείου Αγίας Πετρούπολης

  -Rastrelli Square (08.30-16.00, Δευτέρα με Παρασκευή)

  -Palace Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

  -Αεροδρόμιο Πούλκοβο (10,00-19.00, καθημερινώς)

  -Alexandrovsky park (10.00-19.00, καθημερινώς)

  - St. Issac's Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

  -Vosstaniya Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

  -Seaport "Marine Facade" (09.00-18.00, καθημερινώς Μάιο με Σεπτέμβριο)

  Γραμμή Βοήθειας για Τουρίστες (24 ώρες)

  8 (800) 30 30 555

  +7 812 30 30 555


Επενδύστε στην Κύπρο

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο

Κυβερνητική Πύλη

ΚΟΤ

About Cyprus

Cyprus on film

Flavours of Cyprus