Κυπριακή Δημοκρατία
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη


Συμβουλές προς Κύπριους Επισκέπτες  Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη τα πιο κάτω σημεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι είστε φιλοξενούμενοι στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιδεικνύετε τον αναγκαίο σεβασμό προς τους νομους αυτής:

  1. Θεώρηση Εισόδου

  Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαιρουμένων των Διπλωματικών, χρειάζονται Θεώρηση Εισόδου (Visa) για να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προτού ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει την απαιτούμενη Θεώρηση (από την τοπική Ρωσική Προξενική αρχή) και ότι οι ημερομηνίες σε αυτήν ανταποκρίνονται στις ημερομηνίες του ταξιδιού σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η παραμονή σας δεν θα ξεπεράσει (ούτε κατά μια μέρα) τη διάρκεια ισχύος της Θεώρησής σας, διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα σας επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.

  2. Κάρτα μετανάστευσης

  Όλοι οι ξένοι πολίτες που εισέρχονται στη Ρωσία πρέπει να συμπληρώσουν την κάρτα μετανάστευσης, η οποία παραχωρείται στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων των κυριότερων αεροδρομίων. Η κάρτα έχει δύο πανομοιότυπα μέρη. Το ένα κρατείται από τον λειτουργό μετανάστευσης κατά την άφιξη. Το άλλο θα πρέπει να το κρατείται μαζί με το διαβατήριό σας, καθώς θα το χρειαστείτε κατά την αναχώρησή σας από τη χώρα ή εάν σας σταματήσει για έλεγχο η αστυνομία.

  Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας μετανάστευσης οι ξένοι πολίτες θα πρέπει να το αναφέρουν στο τοπικό γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης το οποίο θα εκδόσει νέα κάρτα μετανάστευσης.

  3. Εγγραφή

  Όλοι οι ξένοι που επισκέπτονται και παραμένουν στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για περίοδο μεγαλύτερη των 3 εργάσιμων ημερών οφείλουν, με βάση την τοπική νομοθεσία, να κάνουν εγγραφή στο μέρος όπου διαμένουν. Τα περισσότερα ξενοδοχεία παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Αν μένετε σε ιδιωτική κατοικία, η εγγραφή θα πρέπει να γίνει από τον ιδιοκτήτη.

  Κρατείστε το έγγραφο που θα σας δοθεί μαζί με το διαβατήριο σας και την κάρτα μετανάστευσης γιατί θα σας ζητηθεί σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία.

  4. Ασφάλιση

  Συστήνεται όπως, προτού ταξιδέψετε, εξασφαλίσετε ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τυχόν απώλειας λόγω κλοπής κ.α.

  5. Εγκληματικότητα

  Η Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις μεγαλουπόλεις – παγκοσμίως - να έχουν ψηλή συχνότητα μικρο-παραβάσεων και κλοπών. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οργανωμένες ομάδες μικρο-εγκληματιών μαζεύονται σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις τουριστών (όπως είναι οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, αξιοθέατα, λεωφόρος Νέφσκι, κτλ). Καλό είναι, για κάθε ενδεχόμενο, να αποφεύγετε (α) να μεταφέρετε μεγάλα ποσά σε μετρητά, και (β) να χρησιμοποιείτε το Μετρό σε ώρες αιχμής. Αν θα βγείτε το βράδυ για διασκέδαση, είναι καλύτερα να είστε με παρέα και όταν στο τέλος της βραδιάς θα επιστρέφετε στο χώρο διαμονής σας προτιμήστε να πάρετε ταξί (με επαγγελματική άδεια) παρά να σταματήσετε οποιοδήποτε ιδιωτικό αυτοκίνητο - όπως συνηθίζεται. Συνιστούμε επίσης όπως αποφεύγετε να κυκλοφορείτε πεζή τις μεταμεσονύχτιες ώρες σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης, εκτός εάν είναι απόλυτη ανάγκη.

  6. Στοιχεία ταυτότητας

  Να κρατάτε πάντοτε κατά τις διακινήσεις σας το διαβατήριο, την κάρτα μετανάστευσής και την κάρτα εγγραφής σας. Η κατοχή αντιγράφων των πιο πάνω δεν είναι αρκετή. Σε περίπτωση απώλειας του διαβατηρίου σας θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό και ακολούθως να ενημερώσετε το Γενικό Προξενείο.

  7. Κλίμα

  Μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Αγία Πετρούπολη είναι οι +20 βαθμοί κελσίου και το χειμώνα οι -8 βαθμοί κελσίου.

  8. Νόμισμα

  Ρωσικό Εθνικό Νόμισμα το ρούβλι. 1 ρούβλι=100 καπίκια

  9. Χρήσιμα Τηλέφωνα

  Πρώτες Βοήθειες (Υπηρεσία Ασθενοφόρων): 03

  Διανυκτερεύοντα φαρμακεία: +7 812 314 54 01

  Υπηρεσία Άμεσης Δράσης: 911 ή 112

  Υπηρεσία Τηλεφωνικού Καταλόγου: 09

  Γραφεία Γραφείου Τουριστικών Πληροφοριών Αγίας Πετρούπολης

  Α. Sadovaya ulitsa 14/52 (σταθμοί μετρό "Gostiny Dvor" ή "Nevskiy Prospekt"). Τηλέφωνο: + 7 812 310 28 22, Ώρες λειτουργίας 10.00-19.00 Δευτέρα με Παρασκευή και 12.00-18.00 τα Σάββατα.

  Β. Sadovaya ulitsa 37 (σταθμοί μετρό "Sadovaya" ή " Sennaya Ploshchad" ή "Spasskaya"). Τηλέφωνο +7 812 570 76 25. Ώρες λειτουργίας 10.00-19.00 Δευτέρα με Παρασκευή και 12.00-18.00 τα Σάββατα.

  Κέντρα (Σταθμοί) Πληροφόρησης του Τουριστικού Γραφείου Αγίας Πετρούπολης

  -Rastrelli Square (08.30-16.00, Δευτέρα με Παρασκευή)

  -Palace Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

  -Αεροδρόμιο Πούλκοβο (10,00-19.00, καθημερινώς)

  -Alexandrovsky park (10.00-19.00, καθημερινώς)

  - St. Issac's Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

  -Vosstaniya Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

  -Seaport "Marine Facade" (09.00-18.00, καθημερινώς Μάιο με Σεπτέμβριο)

  Γραμμή Βοήθειας για Τουρίστες (24 ώρες)

  8 (800) 30 30 555

  +7 812 30 30 555

Περιοχές με ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για τους ξένους πολίτες

1.Η Ομοσπονδιακή υπηρεσία κρατικής εγγραφής, κτηματολογίου και χαρτογράφησης του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ολοκληρώσει τις εργασίες δημιουργίας σε ηλεκτρονική μορφή των διοικητικών χαρτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της περιφέρειας Μόσχας με την παρουσίαση επάνω σε αυτούς των περιοχών που έχουν ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για τους ξένους πολίτες.

Η διαδικασία έγκρισης εισόδου στις περιοχές που έχουν ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για όλους δίχως εξαίρεση ξένους πολίτες καθορίζεται στην παράγραφο 2 της απόφασης της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπ. Αρ. 470 και ημερ. 4 Ιουλίου 1992 «Περί της έγκρισης του καταλόγου των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για τους ξένους πολίτες».

2.«Η Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας-Αλανίας – είναι η περιοχή, σύνορα της οποίας στα νότια και δυτικά περιορίζονται με τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ρ-217 «Καβκάζ» από τα διοικητικά σύνορα της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας-Αλανίας έως το χωριό Καρτζίνα, με τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α-164 «Τρανσκάμ» από το χωριό Καρτζίνα έως την πόλη Αρντόν, με τη γραμμή η οποία συνδέει την πόλη Αρντόν, το χωριό Καντγκαρόν, Νόβαγια Σανίμπα, Γκιζέλ, με τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α-162 Βλαντικαβκάζ – Αλαγκίρ από το χωριό Γκιζέλ έως την πόλη Βλαντικαβκάζ, με τον αυτοκινητόδρομο Α-161 Βλαντικαβκάζ – Νίζνι Λαρς – σύνορα με τη Γεωργία (εξαιρώντας τα αναφερθέντα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Ρ-217, Α-164, Α-162 και του αυτοκινητόδρομου Α-161, του αεροδρομίου Βλαντικαβκάζ (Μπεσλάν), των πόλεων Βλαντικαβκάζ, Μπεσλάν, Αρντόν, των χωριών Ελτχόβο, Καρτζίνα, Καντγκαρόν, Νόβαγια Σανίμπα, Γκιζέλ, του οικισμού (στανίτσα) Ζμέισκαγια).

Η λωρίδα μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία εφάπτεται από τα δυτικά στον αυτοκινητόδρομο Α-161 Βλαντικαβκάζ – Νίζνι Λαρς – σύνορα με τη Γεωργία στο τμήμα από το σήμα του χιλιομετρικού δείκτη των 4 χλμ έως το σήμα του χιλιομετρικού δείκτη των 16 χλμ.

Επιτρέπεται η διέλευση μέσω του αυτοκινητόδρομου Ρ-217 «Καβκάζ», μέσω των αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι συνδέουν την πόλη Βλαντικαβκάζ με τον αυτοκινητόδρομο Ρ-217 «Καβκάζ», μέσω του παρακαμπτήριου αυτοκινητόδρομου της πόλης Βλανικαβκάζ, μέσω του αυτοκινητόδρομου Α-163 (ο δρόμος από τον αυτοκινητόδρομο Ρ-217 «Καβκάζ» προς το αεροδρόμιο της πόλης Βλαντικαβκάζ) όπως επίσης και μέσω των σιδηρόδρομων Ναζράν – Μπεσλάν – Μουρτάζοβο, Βλαντικαβκάζ – Μπεσλάν και Γκουντερμές – Μοζντόκ – Προχλάντναγια.»


  Χάρτης:

Επενδύστε στην Κύπρο

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο

Κυβερνητική Πύλη

ΚΟΤ

About Cyprus

Cyprus on film

Flavours of Cyprus