Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι

Ιστορική Αναδρομή

Διμερείς Σχέσεις

Το έτος 2017 σηματοδοτεί την 57η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών χρονολογούνται από πολύ παλιά και καθορίζουν την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία Κύπρου και Ρουμανίας. Το φιλικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ενισχύεται μέσω της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η Κύπρος είναι 4ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία.

Οι διπλωματικές σχέσεις Κύπρου- Ρουμανίας χαρακτηρίζονται από την απουσία συγκρούσεων και διενέξεων. Οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύχθηκαν σταθερά και μέσω μιας σειράς διμερών συμφωνιών οι οποίες μαρτυρούν σήμερα την άριστη σχέση και συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου- Ρουμανίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των Κυπρίων και των Ρουμάνων εμπλουτίζουν αμοιβαία τις δύο κουλτούρες. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από το γεγονός ότι Κύπριοι φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν σε διάφορα πανεπιστήμια της Ρουμανίας καθώς και από την επιλογή της Κύπρου, από όλο και περισσότερους Ρουμάνους, ως τουριστικό προορισμό.

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ρουμανικών κοινοτήτων στην Κύπρο καθορίζει τη σταθερή και θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας.

Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος και η Ρουμανία έχουν κοινά συμφέροντα και μοιράζονται ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την προσχώρηση της Ρουμανίας στην στο καθεστώς Σένγκεν και προσβλέπει σε μια επιτυχημένη Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2019.COME Banner

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

ΟΙΚΑΔΕ

Invest Cyprus

Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ