Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα

Τρέχοντα Νέα Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Τρέχοντα Νέα
Παγκόσμιο Κύπελλο 2018


Χρήσιμες πληροφορίες για τους Κύπριους πολίτες που θα επισκεφθούν την Ρωσία από τις 25/05/2018 μέχρι τις 25/07/2018 για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018
1. Είσοδος στην Ρωσική Ομοσπονδία
Όσοι Κύπριοι πολίτες επιθυμούν να ταξιδεύσουν στην Ρωσία χρειάζονται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεώρηση εισόδου (visa) από την Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία ή από μια άλλη Διπλωματική Αποστολή της Ρωσίας.
Για τη χρονική περιόδο από την 4η Ιουνίου μέχρι την 25ην Ιουλίου 2018, επιτρέπεται η είσοδος στη Ρωσία χωρίς θεώρηση εισόδου σε όσους επισκέπτες κατέχουν ταυτότητα οπαδού (FAN ID – η οποία χορηγείται σε όσους έχουν εισιτήρια για αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου) σε ηλεκτρονική μορφή.
Όσοι κατέχουν την εν λόγω ταυτότητα μετά την άφιξή τους στη Ρωσία οφείλουν να απευθυνθούν σ’ένα από τα κέντρα έκδοσης ταυτότητας οπαδού (FAN ID) για να παραλάβουν την ταυτότητά τους σε έντυπη μορφή. Η λίστα των κέντρων έκδοσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.fan-id.ru/centers.html
2. Εγγραφή Κυπρίων επισκεπτών στην αρμόδια μεταναστευτική αρχή της Ρωσίας
Όλοι οι επισκέπτες στην Ρωσική Ομοσπονδία έχουν υποχρέωση να προβούν σε σχετική εγγραφή αλλοδαπού στις αρμόδιες αρχές της χώρας. Σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπ. αρ. 202 ημερ. 9 Μαΐου 2017, "Περί των ιδιαιτεροτήτων εφαρμογής ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA 2018 στη Ρωσική Ομοσπονδία και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της FIFA 2017", η εγγραφή αλλοδαπών στον τόπο προσωρινής διαμονής πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους στην Ρωσία. Σε περίπτωση διαμονής σε ξενοδοχείο, την ευθύνη εγγραφής αλλοδαπού αναλάμβανει το ξενοδοχείο. Σε περίπτωση διαμονής σε υποενοικιασμένο ή ενοικιασμένο ιδιωτικό χώρο, την υποχρέωση εγγραφής την έχει ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής.
Ως εκ τούτου όσοι Κύπριοι πολίτες προτίθενται να ενοικιάσουν διαμέρισμα κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ρωσία θα πρέπει βεβαιωθούν ότι ο/η ιδιοκτήτης γνωρίζει την υπό αναφορά νομική υποχρέωση και είναι έτοιμος/-η να την εκπληρώσει.
3. Ασφάλεια προσωπικών εγγράφων
Όλοι οι Κύπριοι επισκέπτες προτρέπονται να διατηρούν αντίγραφα του διαβατηρίου και της ταυτότητάς τους σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, του συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλειας, των πιστωτικών καρτών, άλλων επίσημων και σημαντικών εγγράφων, καθώς και ένα αντίγραφο σε συγγενικό πρόσωπο τους στην Κύπρο. Συνιστάται επίσης να μεταφέρουν μαζί τους αντίγραφο του διαβατηρίου, της κάρτας μετανάστευσης (migration card εκδίδεται στον έλεγχο διαβατηρίου) και του εντύπου εγγραφής στον τόπο προσωρινής διαμονής καθώς ενδέχεται να ζητηθούν από την τοπική αστυνομία για σκοπούς ταυτοποίησης. Σημειώνεται ότι αναμένεται αυξημένη αστυνομική παρουσία σε διάφορους δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα πρωτότυπα έγγραφα θα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλισμένο χώρο.
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ταξιδιωτικών εγγράφων, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετική καταγγελία στην τοπική αστυνομία. Είναι επιβεβλημένη η εξασφάλιση αντίγραφου της έκθεσης της αστυνομίας για τις όποιες ασφαλιστικές αξιώσεις ή/και ως επεξήγηση του τι συνέβη, αλλά επίσης και για την εκδόση έκτακτου ταξιδιωτικού εγγράφου από το Προξενείο.
4. Καταχώρηση στο σύστημα εγγραφής Κυπρίων στο εξωτερικό «ΟΙΚΑΔΕ»
Οι Κύπριοι πολίτες που θα επισκεφθούν την Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο προτρέπονται να καταχωρήσουν εθελοντικά τα στοιχεία του ταξιδιού τους και άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία διαχειρίζεται με εμπιστευτικότητα το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την έννοια του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (προστασία του ατόμου) Νόμου. Η ιστοσελίδα του «ΟΙΚΑΔΕ» βρίσκεται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.oikade.gov.cy/mfa/OIKADE/register.nsf/home/home?openform
5. Τηλέφωνο επικοινωνίας
Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη (ισχύει μόνο για Κύπριους πολίτες), μπορείτε να καλέσετε κατά τις εργάσιμες ώρες στο + 7 499 575 03 10 (τηλ. από Κύπρο: + 357 22 651 500), και εκτός ωρών εργασίας του Προξενείου στο τηλ. +357 99 660129. Επισημαίνεται ότι το Προξενείο Μόσχας μπορεί να βοηθήσει τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην προξενική του περιφέρεια. Η προξενική του περιφέρεια εκτείνεται, πέραν από την πόλη της Μόσχας, στις επαρχίες: Republic of Altai (Gorno-Altaysk), Republic of Buryatia (Ulan-Ude), Republic of Ingushetia (Magas), Republic of Komi (Syktyvkar), Republic of Sakha (Yakutia), Republic of Tuva (Kyzyl), Republic of Khakassia (Abakan), Altai Krai (Barnaul), Kamchatka Krai (Petropavlovsk-Kamchatsky), Khabarovsk Krai (Khabarovsk), Krasnoyarsk Krai (Krasnoyarsk), Primorsky Krai (Vladivostok), Zabaykalsky Krai (Chita), Amur Oblast, Belgorod Oblast, Bryansk Oblast, Irkutsk Oblast, Ivanovo Oblast, Kaliningrad Oblast, Kaluga Oblast, Kemerovo Oblast, Kostroma Oblast, Kursk Oblast, Lipetsk Oblast, Magadan Oblast, Moscow Oblast, Novosibirsk Oblast, Omsk Oblast, Oryol Oblast, Ryazan Oblast, Sakhalin Oblast, Smolensk Oblast, Tambov Oblast, Tomsk Oblast, Tver Oblast, Tula Oblast, Vladimir Oblast, Vologda Oblast, Voronezh Oblast, Yaroslavl Oblast.
Επιπλέον υπάρχουν Γενικά Προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, Αικατερινούπολη, Σαμάρα και Κρασνοντάρ. Στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στη Μόσχα και όλων των Γενικών Προξενείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσία βρίσκονται στο εξής σύνδεσμο:
http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/All/91F7AB3383AD84FDC2258029002F3FBE?OpenDocument

KOT

cipa

COVID-19

Facebook