Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ


Καλωσορίσατε στο Διαδικτυακό μας Τόπο


Προσοχή!

Από την 4η Ιανουαρίου (μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022), OΛΟΙ οι επιβάτες, ηλικίας 12 ετών και άνω, που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να έχουν στην κατοχή τους αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR. Η εξέταση θα πρέπει να διενεργείται μέσα στο τελευταίο 48ωρο πριν την αναχώρηση τους για Κύπρο. Σημειώνεται παράλληλα πως κατά την άφιξη, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος θα επιβαρύνει τον επιβάτη.

Όλοι οι μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν, για σκοπούς SafePass, να παρουσιάζουν το CyprusFlightPass για τις πρώτες 7 μέρες της παραμονής τους στη Δημοκρατία. Από την 7η ημέρα μετά την άφιξή τους (η ημέρα άφιξης θεωρείται η ημέρα 0) και για όσο διάστημα θα παραμείνουν στη Δημοκρατία, οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapidtest αντιγόνου, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass. Από την υποχρέωση διενέργειας τεστ όπως αναφέρεται πιο πάνω, εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερώνΌλοι οι μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν, για σκοπούς SafePass, να παρουσιάζουν το CyprusFlightPass για τις πρώτες 7 μέρες της παραμονής τους στη Δημοκρατία. Από την 7η ημέρα μετά την άφιξή τους (η ημέρα άφιξης θεωρείται η ημέρα 0) και για όσο διάστημα θα παραμείνουν στη Δημοκρατία, οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapidtest αντιγόνου, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass. Από την υποχρέωση διενέργειας τεστ όπως αναφέρεται πιο πάνω, εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών


Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα πιο κάτω που ισχύουν από τις 10 Μαΐου για τους εμβολιασμένους επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατίας από τις πύλες εισόδου:
Πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 και αφικνούνται στην Κύπρο από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως της χώρας αναχώρησης, θα εξαιρούνται, για σκοπούς εισόδου, της υποχρέωσης διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και της υποχρέωσης για αυτοπεριορισμό/καραντίνα, εφόσον τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
1) Κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τα ακόλουθα κράτη:
(i) τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου),
(ii) τα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία),
(iii) την Ελβετία,
(iv) το Ισραήλ,
(v) το Ηνωμένο Βασίλειο,
(vi) τη Ρωσία,
(vii) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
(viii) τη Σαουδική Αραβία,
(ix) την Ουκρανία,
(x) την Ιορδανία,
(xi) τον Λίβανο,
(xii) την Αίγυπτο,
(xiii) την Λευκορωσία,
(xiv) την Σερβία,
(xv) το Κατάρ,
(xvi) το Μπαχρέιν,
(xvii) τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,
(xviii) την Αρμενία,
(xix) την Γεωργία,
(xx) τον Καναδά, και
(xxi) το Κουβέιτ.
2) Έχουν εμβολιαστεί είτε με ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen), είτε με το εμβόλιο Sputnik V και έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις εμβολίων δύο δόσεων το άτομο θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ στην περίπτωση του εμβολίου Janssen (εμβόλιο μίας δόσης) θα πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες μεταξύ της χορήγησης της δόσης εμβολίου και της ημερομηνίας ταξιδιού. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-passengers.
Τονίζεται δε πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικά εργαστηριακό μοριακό έλεγχο COVID-19 σε επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού) επιλεγμένων πτήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του επιδημιολογικού κινδύνου εξάπλωσης του COVID-19 η οποία θα ισχύει από την 1η Απριλίου 2021, η Ρωσία κατατάσσεται στην κόκκινη κατηγορία. Από την ίδια ημερομηνία, το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ θα επαναρχίσει την έκδοση προ-θεωρήσεων και θεωρήσεων εισόδου:
• για να συμπληρώσετε την αίτηση για προ-θεώρηση, μεταφερθείτε στον σχετικό ιστότοπο χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: http://www.mfa.gov.cy/mfa/consulate/Consulate_Krasnodar.nsf/krasnodar_provisa_en/krasnodar_provisa_en?OpenDocument
(από την 1η Απριλίου 2021).
• για κατάθεση αίτησης για θεώρηση εισόδου, παρακαλούμε να κλείσετε ραντεβού καλώντας την αρχή μας στο τηλέφωνο +7 (861) 221 43 13 κατά τις ώρες λειτουργίας του Γενικού Προξενείου (9:00 - 16:30) (η είσοδος στο Προξενείο χωρίς ραντεβού απαγορεύεται). Για εξοικονόμηση χρόνου, σας συμβουλεύουμε να συμπληρώσετε την αίτηση για θεώρηση εισόδου εκ των προτέρων.
Προσοχή! Προς το παρόν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στην λίστα χωρών προς τις οποίες επιτρέπεται ο τουρισμός. Οι αλλαγές στην λίστα αυτή δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τουρισμού (Rostourism). Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνείτε με τις αεροπορικές εταιρείες πριν την αγορά εισιτηρίων για διευκρίνηση πληροφοριών σχετικά με την δυνατότητα επιβίβασή σας στο αεροσκάφος.
Οι επιβάτες οι οποίοι ταξιδεύουν προς την Κύπρο από χώρες της κόκκινης κατηγορίας, θα πρέπει απαραίτητα:
1. Να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο. Ο κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του το πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα στα αγγλικά κατά την επιβίβασή του, καθώς επίσης και στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την άφιξη. Εξαιρούνται από την υποχρέωση δειγματολογικής εξέτασης παιδιά τα οποία κατά την άφιξή στην Δημοκρατία δεν έχουν συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας τους. Επίσης, η βεβαίωση θα πρέπει να εισαχθεί στον λογαριασμό του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy.
2. Με την άφιξη τους στην Κύπρο να υποβληθούν με δικά τους έξοδα εκ νέου σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 30 ευρώ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στα 32 ευρώ στο Αεροδρόμιο Πάφου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 3 ωρών και θα αποσταλούν στον ταξιδιώτη με SMS μετά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων Εξαιρούνται από την υποχρέωση δειγματολογικής εξέτασης παιδιά τα οποία κατά την άφιξή στην Δημοκρατία δεν έχουν συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας τους.
3. Εντός 48 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης προς την Κύπρο να αιτηθούν Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης (Cyprus Flight Pass) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy. Παρακαλούμε να προσέξετε ότι οι Αεροπορικές Εταιρείες δεν θα επιτρέπουν επιβίβαση στο αεροσκάφος σε άτομα τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων την «Κάρτα Επιβίβασης». Οποιοσδήποτε εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης θα υπόκειται σε εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν προς Κύπρο από την κόκκινη κατηγορία και έχουν παρουσιάσει δύο αρνητικά αποτελέσματα δειγματολογικής εξέτασης, δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού.
Παρακαλούμε να προσέξετε ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας μετά από τυχαία επιλογή, ταξιδιώτες από μια πτήση, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης τους, θα υπόκεινται κατά την άφιξή τους σε διαγνωστική εξέταση για ανίχνευση κορονοϊού. Εξαιρούνται από την υποχρέωση παιδιά κάτω των 12 ετών. To κόστος αυτής της εξέτασης θα επιβαρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Να σημειωθεί ότι οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα τέκνα τους), οι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και οι Επιβάτες που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη Δημοκρατία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης. Τα άτομα αυτά μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού για τρεις (3) ημέρες. Την 4η ημέρα, πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού και πάλι με δικά τους έξοδα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Η εξασφάλιση της Κυπριακής Κάρτας Επιβίβασης (Cyprus Flight Pass) είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες.
Λόγω του γεγονότος ότι αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με δικούς τους εσωτερικούς κανονισμούς, δεν επιτρέπουν την επιβίβαση σε όσους δεν έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, συμβουλεύουμε τους ταξιδιώτες οι οποίοι δικαιούνται με βάση το σχετικό διάταγμα να αφιχθούν στην Δημοκρατία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε μοριακή εξέταση πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνήσουν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρία.
Να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Οι αλλαγές δημοσιεύονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/country-categories.
Τι περιμένει τους ταξιδιώτες στην Κύπρο:
1. Έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγείας, ασφάλειας και υγιεινής για εφαρμογή σε όλα τα καταλύματα φιλοξενίας, ενώ το προσωπικό τους θα εκπαιδευτεί εντατικά πριν το άνοιγμα του προορισμού.
2. Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι είναι καθήμενοι και καταναλώνουν φαγητό και ποτό. Επίσης, εξαιρούνται οι παραλίες, οι κολυμβητικές δεξαμενές και περιπτώσεις, όπου τα άτομα ασκούνται.
3. Παντού θα εφαρμόζονται μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης (2 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους και 3 τ.μ. σε εσωτερικούς).
4. Προς το παρόν στην Κύπρο ισχύει το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας από τις 12 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι μετακινήσεις προσώπων από τις 23:00 μέχρι τις 5:00 της επόμενης μέρας. Κατά τις υπόλοιπες ώρες η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Εάν δεν είναι εφικτή η αποστολή μηνύματος στο σύντομο αριθμό, να σταλεί στο 80012012 (για κυπριακά τηλέφωνα) και στο +35722285777 (για διεθνή τηλέφωνα). Περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://pio.gov.cy/coronavirus/pdf/15032021_metra.pdf. Το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας από τις 12 Μαρτίου 2021 στα ελληνικά: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/ΔΙΑΤΑΓΜΑ%20ΑΡ.%2011.pdf.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται να φροντίσει όλους τους ταξιδιώτες πού διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, όπως επίσης και τις κοντινές τους επαφές:
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μεταφέρει τα άτομα αυτά σε ξεχωριστό κατάλυμα και θα αναλαμβάνει όλα τα κόστη διαμονής, διατροφής και περίθαλψης τους. Ο ταξιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με τα κόστη μεταφοράς του στο αεροδρόμιο και της πτήσης επαναπατρισμού του, σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα ή /και την αεροπορική του εταιρία.
Επιπλέον, 3500 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας θα είναι διαθέσιμα για τις στενές επαφές (σε απόσταση λιγότερη από 2 μέτρα και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 λεπτά) των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί, κάτι το οποίο μπορεί να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος συστήνεται, όπως η ιχνηλάτηση των επαφών του εντός της καμπίνας αεροσκάφους περιλαμβάνει άτομα που κάθονταν σε απόσταση δύο θέσεων από το κρούσμα προς κάθε κατεύθυνση.
Περισσότερες πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στην Κύπρου, μπορείτε να βρείτε στο τουριστικό πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού: https://www.visitcyprus.com/files/COVID_19_Protocolo_26_3_2021_gr.pdf.    KΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΥΛΗ

    INVEST IN CIPRUS

    FLAVOURS OF CYPRUS

    ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

    COVID-19