Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Το Κυπριακό Πρόβλημα


Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 είναι αναμφισβήτητα η πιο τραγική σελίδα στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου. Το πλήγμα ήταν βαρύ και ο ανθρώπινος πόνος απερίγραπτος: 37% του κυπριακού εδάφους καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, το ένα τρίτο του πληθυσμού εκδιώκεται από τα σπίτια και τις περιουσίες του και προσφυγοποιείται στην ίδια την πατρίδα του. Χιλιάδες οι νεκροί ενώ εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν ακόμα τη διακρίβωση της τύχης αγαπημένων τους προσώπων που ελλείπουν από τότε.

Αιχμή του δόρατος της επεκτατικής πολικής της Τουρκίας είναι η μεταφορά χιλιάδων Τούρκων εποίκων, οι οποίοι αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου. Ο αριθμός των εποίκων που μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα υπερβαίνει τις 160.000 και είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων. Η παρουσία τους στην Κύπρο προκαλεί την αντίδραση των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, αφού πολιτισμικά αποτελούν ένα ξένο σώμα προς την Κύπρο.

Η Τουρκία εφάρμοσε στην Κύπρο πολιτική εθνικής κάθαρσης: σταδιακά έχουν εκδιωχθεί οι Ελληνοκύπριοι που παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, και, από τις 20.000 που ήταν μετά την εισβολή τώρα αριθμούν λιγότερους των 500. Μάλιστα, ζουν μέσα στο φόβο και την καταπίεση, με καταπατημένα τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την οικονομική δραστηριότητα και την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Κάθε ίχνος ελληνικής παρουσίας εξαφανίζεται. Τα ελληνικά τοπωνύμια αντικαταστάθηκαν με τουρκικά. Εκκλησίες και τόποι θρησκευτικής λατρείας συλήθηκαν και λεηλατήθηκαν, με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου να καταστρέφεται συστηματικά. Η οικονομική εξάρτηση από την Τουρκία είναι πλήρης και ως νόμισμα χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα. Συνειδητά η Άγκυρα μετατρέπει το κατεχόμενο τμήμα σε τουρκική επαρχία.

Η διχοτομική πολιτική της Τουρκίας κορυφώθηκε με τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στις 15 Νοεμβρίου 1983. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε άμεσα στην εγκαθίδρυση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 του 1983, και 550 του 1984, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα τη μονομερή ανακήρυξη, την κήρυξε νομικά άκυρη και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις χώρες να μην την αναγνωρίσουν. Ως αποτέλεσμα, καμιά χώρα, εκτός από την Τουρκία, δεν αναγνώρισε το παράνομο μόρφωμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί να εργαστεί, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, για την επίτευξη ενός λειτουργικού και βιώσιμου συμβιβασμού που θα αντιμετωπίζει τις βασικές ανησυχίες όλων των πολιτών του νησιού. Πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα,όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις βασικές αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο συμβιβασμός αυτός για να είναι βιώσιμος θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει σταθερά προταγμένο το χέρι της συμφιλίωσης και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλοκατανόησης, της συναίνεσης, το σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα θα βρείτε εδώ.


No documents found


Μαζί στην ΕΕ

Facebook

Twitter

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Τελευταία Ενημέρωση στις: 08/04/2024 01:41:58 PM
 

© 2011 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Εξωτερικών,
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.