Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ - 20/03/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δική μας πλευρά δείχνουν όλη την καλή θέληση, καθώς και την επιθυμία και τη δέσμευσή μας να επιτύχουμε λύση στο Κυπριακό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη από την αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του, σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, στην οποία παρέστη και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ο κ. Κυπριανού κληθείς να αναφέρει τις προσδοκίες από την αυριανή συνάντηση είπε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Ακούσατε τον Πρόεδρο χθες, ακούσατε τις θέσεις του. Δεν είναι θέμα για υπεραισιοδοξία, δεν δικαιολογείται υπεραισιοδοξία, αλλά αύριο εκεί, πρόσωπο με πρόσωπο, μπροστά στις ευθύνες τους ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να περιμένουμε».

Ερωτηθείς ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δική μας πλευρά δείχνει αυτή τη στιγμή όλη την καλή θέληση, στέκεται από τη μια στις θέσεις αρχής - που είναι σημαντικό θέμα - αλλά από την άλλη δείχνει την επιθυμία μας και τη δέσμευσή μας να επιτύχουμε λύση και κάποιος αυτό μπορεί να το αντιπαραθέσει με την πολύ αρνητική στάση που, δυστυχώς, υπάρχει μέχρι σήμερα από την άλλη πλευρά. Αλλά, αύριο θα δούμε που στέκει πραγματικά και αυτή η πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι «τιμή και υποχρέωσή μου να έχω αυτή τη συνάντηση με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο. Ως Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά θέλουμε να κρατούμε ενήμερο τον Αρχιεπίσκοπο για τις διάφορες εξελίξεις».

Πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα άκουσε και από πρώτο χέρι». Είπε ακόμη ότι επιθυμούν τη συνεργασία «σε διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα είναι και πολύ σημαντικό για μας να ακούμε και τις απόψεις της Εκκλησίας στα διάφορα ζητήματα και να μην ξεχνάμε όχι μόνο το εθνικό μας θέμα, που είναι το πρώτιστο, αλλά και άλλα ζητήματα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι Εκκλησίες σήμερα και η δική μας Εκκλησία δραστηριοποιούνται και στο διεθνή χώρο και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και τον ανάλογο συντονισμό, ακριβώς όπως είχαμε και με τον Πατριάρχη με τον οποίο μιλήσαμε για κοινές δραστηριότητες που μπορούμε να έχουμε».

Από πλευράς του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «με πολλή χαρά δεχθήκαμε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών. Είναι περισσότερο εθιμοτυπική η παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή αλλά εμείς την κάναμε ουσιαστική. Έχουμε ανταλλάξει πολλές απόψεις. Στο εθνικό μας θέμα, το ζούμε παιδιώθεν και ο κ. Υπουργός και εγώ, ευχή μας είναι να ανατείλουν καλύτερες μέρες», προσθέτοντας ότι «όλος ο λαός μας και εμείς θέλουμε την επανένωση της πατρίδας μας, ο λαός μας επιτέλους να ζήσει ειρηνικά και ευτυχισμένος στην πατρίδα του, τη γη των πατέρων του, γιατί έχει κουραστεί. Εδώ και μισό αιώνα αγωνίζεται και είναι αμαρτία να συνεχίσει η αρνητική κατάσταση στο νησί μας. Ευχή μας είναι να επιτύχει η νέα Κυβέρνηση. Καλές επιτυχίες στο νέο Υπουργό που το βάρος πέφτει στους ώμους του. Εμείς, ως Εκκλησία, θα είμαστε πάντοτε κοντά τους», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Κληθείς να πει τι μήνυμα απευθύνει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «καλές επιτυχίες για το καλό της Κύπρου μας και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα αξιοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναφορικά με το θέμα της επιστροφής της Αδελφότητας της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε ευκαιρία να χαθεί. Όποιος μπορεί να βοηθήσει εμείς θα τον αξιοποιήσουμε. Θα θέλαμε τις θετικές υπηρεσίες του».

Τέλος, σε ερώτηση αν το θέμα της αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «Ασφαλώς. Δεν θέλουμε να δούμε το Μοναστήρι να καταρρέει».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:36 PM