Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες - 25/01/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η ισπανική προεδρία με της ΕΕ παρουσίασε το εξαμηνιαίο πρόγραμμα των προτεραιοτήτων της, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη, την προετοιμασία της μελλοντικής Στρατηγικής της ΕΕ για το 2020, την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, την ενδυνάμωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της ΕΕ.

Τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων απασχόλησε, επίσης, η κατάσταση στην Αϊτή μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Οι '27' προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στη χώρα, καθώς και των μέχρι σήμερα ενεργειών της ΕΕ για την παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας και για την υιοθέτηση μέτρων που αφορούν στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η σημασία της ταχείας και συντονισμένης δράσης εκ μέρους της ΕΕ έτσι ώστε η Ένωση να συμβάλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ήταν η κατάσταση στη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Υεμένη. Επίσης, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των '27' διεξήχθη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Ιράν, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Μετά από τις Βρυξέλλες ο κ. Κυπριανού θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λιθουανία, όπου θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Λιθουανίας και θα έχει επαφές με άλλους κρατικούς αξιωματούχους της χώρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν (28 Ιανουαρίου). Επίσης, ο κ. Κυπριανού θα είναι ο κύριος ομιλητής στη διάλεξη για το Κυπριακό που διοργανώνει στο Λονδίνο η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:59 PM