Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Γουιάνα - 02/11/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Γουιάνα, με έδρα τις Βρυξέλλες, δρος Patrick Ignatius Gomes.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Gomes ανέφερε ότι σήμερα οι δύο χώρες, μέλη της Κοινοπολιτείας, ενδυναμώνουν και βαθαίνουν τους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ο κ. Gomes εξέφρασε, επίσης, την υπερηφάνεια της χώρας του για την αταλάντευτη υποστήριξή της προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα μιας ενωμένης Κύπρου. Για άλλη μια φορά, τόνισε, η χώρα του ανανεώνει την προσήλωσή της για πλήρη στήριξη στον τερματισμό της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου.

Ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα του προσβλέπει σε μια σταθερή και σθεναρή στήριξη μιας κοινής θέσης των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας στην επικείμενη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο κ. Gomes εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Γουιάνα για τις υποτροφίες στον κλάδο της Δασονομίας που ευγενώς η Κύπρος προσέφερε στη χώρα του. Η Γουιάνα, ανέφερε, προσβλέπει στη σύναψη μιας επίσημης συμφωνίας στους τομείς της ανώτερης εκπαίδευσης, της έρευνας και εκπαίδευσης στις περιβαλλοντικές επιστήμες και στη δασονομία, δεδομένων των αναγνωρισμένων επιτευγμάτων της Κύπρου σε αυτούς τους τομείς.

Τέλος ο κ. Gomes ανέφερε ότι, με τη σημερινή ευκαιρία, ενώνει τη φωνή του με τη διεθνή κοινότητα στην έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, καθώς και της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.
Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι παρά την τεράστια γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες, οι σχέσεις τους επικεντρώνονται στον αλληλοσεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Με βάση τις κοινές μας αξίες για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε, οι χώρες μας ανέπτυξαν μια αληθινή και ειλικρινή συνεργασία εντός των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη σταθερή, ενεργό και βασισμένη σε αρχές στάση της Γουιάνα όσον αφορά στο Κυπριακό τόσο εντός της Κοινοπολιτείας όσο και εντός του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης όλα αυτά τα χρόνια. Και τόνισε: "Η Κύπρος είναι πεπεισμένη ότι η Γουιάνα θα διατηρήσει τη θέση της για υποστήριξη στο Κυπριακό εντός των διεθνών οργανισμών. Έχουμε εμπιστοσύνη στο γνήσιο ενδιαφέρον της Γουιάνα για το Κυπριακό και τη σταθερή υποστήριξή της για μια συμφωνημένη διευθέτηση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων".

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο του Προέδρου της Γουιάνα κ. Bharrat Jagdeo αποτέλεσε ένα ορόσημο στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Gomes ότι, ως χώρα μέλος της ΕΕ, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει τη στήριξή της στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Γουιάνα με την ΕΕ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε μια γενική ανάλυση των θέσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιας λύσης που θα θέσει τέρμα στην κατοχή και στον παράνομο εποικισμό και θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους.

Στην τελετή παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:27 PM