Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Κοινό ανακοινωθέν για την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στη Νέα Υόρκη - 29/09/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Sameh Shoukry είχαν τριμερή συνάντηση στις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση έλαβε χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά.


Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και να υπογραμμίσουν τη σημασία του να καταστεί η ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με τις εν εξελίξει τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους που καλύπτουν μια πληθώρα από διμερή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και διακήρυξαν τη δέσμευση των αντίστοιχων κυβερνήσεων τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.

Επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου στην προσπάθειά τους για μια ευημερούσα και δημοκρατική χώρα. Καλωσόρισαν την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος με δημοψήφισμα στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2014, το οποίο κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Οι Υπουργοί εξέφρασαν σθεναρή αλληλεγγύη με τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Τόνισαν επίσης τη σημασία της Αιγύπτου ως άξονα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχετικά με το Κυπριακό, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους Κυπρίους και ολόκληρη την περιοχή. Καλωσόρισαν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του κ. Espen Barth Eide, ως του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό. Εξέφρασαν επίσης τη σθεναρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα δώσουν δυναμική ώθηση στην προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου.

Όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισαν τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου και την πολύτιμη συνεισφορά της στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τον περασμένο Αύγουστο. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με στόχο να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία για μια λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί αειφόρος και βιώσιμη ειρήνη. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Διάσκεψη της 12ης Οκτωβρίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία θα συγκληθεί από την Αίγυπτο και τη Νορβηγία.

Στο θέμα του Ιράκ, εξέφρασαν ανησυχία για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης, καταδίκασαν τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση των μειονοτικών κοινοτήτων από τρομοκρατικές ομάδες, και υπογράμμισαν την ανάγκη για συλλογική δράση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων 2170 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον ISIL αλλά περιλαμβάνει και όλες τις άλλες εξτρεμιστικές ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής.

Σχετικά με τη Συρία, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του νέου Ειδικού Απεσταλμένου για την Συρία, κ. Stefan De Mistura, και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες για μια συνολική πολιτική λύση στη βάση των αρχών της διαδικασίας της Γενεύης και με σκοπό τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την εκπλήρωση των προσδοκιών του συριακού λαού. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίηση τους για την πρόοδο όσον αφορά την απομάκρυνση και την καταστροφή των χημικών οπλικών συστημάτων, και επαίνεσαν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση των ανθρωπιστικών συνθηκών επί του εδάφους.

Για τη Λιβύη, εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την απειλή που αποτελούν οι συνεχιζόμενες ταραχές στην ενότητα της χώρας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ασφάλεια και την οικονομία των γειτονικών χωρών, καθώς και την αυξανόμενη επιβάρυνση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης από την παράνομη μετανάστευση. Ζήτησαν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την εμπλοκή σε μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου και συμφιλίωσης που θα συμπεριλαμβάνει όλους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εγκρίθηκε από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, στις 25 Αυγούστου 2014, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και οι προσδοκίες του λαού της Λιβύης. Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν επίσης την πλήρη υποστήριξή τους προς τους νόμιμους θεσμούς στη Λιβύη, ιδίως τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως αποκλειστικό αντιπρόσωπο του λαού της Λιβύης και τα εκτελεστικά όργανα που προκύπτουν από αυτήν. Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο έργο της συνταγματικής συνέλευσης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:47 PM