Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογο του - 23/06/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Miguel Angel Moratinos, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.


Ακολούθησαν επίσημες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ καλό φίλο της Κύπρου και πολύ καλό συνεργάτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Moratinos έρχεται σε μια κρίσιμη φάση για το Κυπριακό, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία. Σημείωσε, ωστόσο, πως Κύπρος και Ισπανία προχωρούν με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες διαπιστώθηκαν κοινές θέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας όσον αφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και γενικότερα στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και συμφωνήθηκαν τρόποι μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Υπουργός είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα και την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημείωσε πως η Κύπρος στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νοουμένου ότι γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, της διεθνούς τάξης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για το ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Σε αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζουμε το κάθε κεφάλαιο σαν ειδική περίπτωση με τις δικές της ιδιαιτερότητες, πρόσθεσε.

Εξάλλου, πολύ θετική χαρακτήρισε ο κ. Κυπριανού την πρόταση του Ισπανού ομολόγου του για σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για συνεργασία σε θέματα διπλωματικών αποστολών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σχετικό μνημόνιο θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του στη χώρα μετά το καλοκαίρι.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εκ μέρους και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θάνατο δύο Ισπανών κατά την πτώση ελικοπτέρου στη Βοσνία την περασμένη εβδομάδα.

Από πλευράς του, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, όπου αισθάνεται, όπως είπε, «σαν στο σπίτι του», αφού βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους σε μια χώρα που την συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την Ισπανία. Πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να έχει μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του και να συζητήσουν θέματα διμερών σχέσεων καθώς και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Όπως πάντα, είπε ο κ. Moratinos, κατέληξαν στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η Κύπρος και η Ισπανία εργάζονται μαζί, έχουν τις ίδιες πολιτικές και αναλαμβάνουν τις ίδιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση όχι μόνο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ρόλου της σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Μεσόγειος και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει ενθαρρυνθεί από αυτά που έχει ακούσει για τις προσπάθειες επίλυσης του.

Ο κ. Moratinos πρόσθεσε ότι με τον κ. Κυπριανού συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται στην πορεία προς επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, εκφράζοντας την ελπίδα όπως αυτό επιτευχθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου, προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα ότι η Ευρώπη κινείται προς τα εμπρός. Σημείωσε, δε, ότι Κύπρος και Ισπανία αποδίδουν μεγάλη σημασία στη μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτίθενται να συμβάλουν ενεργά στην ενίσχυση της.

Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις κοινές θέσεις Κύπρου και Ισπανίας στα θέματα του Κοσσυφοπεδίου και της Κούβας, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες πάντα τοποθετούν τη διεθνή νομιμότητα στην κορυφή των συζητήσεων τους και της στάσης που τηρούν έναντι διεθνών ζητημάτων. Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ισπανίας.

Ο κ. Moratinos είπε, επίσης, ότι απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κυπριανού για να επισκεφθεί την Ισπανία, ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει και προς τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο ενός Κύπριου εξαιτίας των πυρκαγιών που πλήττουν αυτές τις μέρες το νησί.

Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι νιώθει ενθαρρυμένος και υπερήφανος για το γεγονός ότι τα πράγματα προχωρούν και κάλεσε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για το μέλλον του νησιού και της ευρύτερης περιοχής. Στη διπλωματία και στα διεθνή ζητήματα ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και πιστεύω πως αυτός είναι ο τρόπος να επιτευχθεί η τελική διευθέτηση αυτού του ζητήματος, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:02:30 PM