Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών κας Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης «ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ» της γλύπτριας Sevcan Cerkez, ASPELIA GALLERY - 06/02/2008


Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που βρίσκομαι απόψε εδώ για να εγκαινιάσω την έκθεση της αξιόλογης συμπατριώτισσας μας γλύπτριας Sevcan Cerkez, η οποία προβάλλει την Κύπρο και τους ανθρώπους της με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και μοναδικό ταλέντο.


Το ταλέντο της Sevcan Cerkez εμφανίστηκε σε πολύ νεαρή ηλικία. Η παρατηρητικότητα για το τι συνέβαινε γύρω της, το κυπριακό τοπίο, οι ανθρώπινες σχέσεις που ήταν ζεστές σαν τον ήλιο της Κύπρου, αλλά κυρίως η έκφραση στα πρόσωπα των ανθρώπων, σημάδευσαν τη ψυχή της από πολύ νωρίς. Άρχισε να εκφράζεται με διάφορους τρόπους, ζωγραφίζοντας ανθρώπινες μορφές, περνώντας στη συνέχεια στο σκίτσο και τη γελοιογραφία για να καταλήξει στον πηλό που της δίνει τη δυνατότητα να πλάσει τον άνθρωπο και να μεταφέρει στην έκφραση του προσώπου του όλα τα συναισθήματα που σημάδευσαν τη ψυχή της.

Τέλεια ενσωματωμένος στον υπέροχο αυτό χώρο μιας παραδοσιακής κυπριακής κατοικίας, ο πηλός της Sevcan ζωντανεύει τις φιγούρες της, που αντιπροσωπεύουν την αγνότητα του λαού μας, την απλή του καθημερινότητα, την καλοσύνη του. Τονίζουν τη σημασία της οικογένειας, των ανθρώπινων σχέσεων και αξιών με μια προσπάθεια διατήρησης ενός αισιόδοξου και ελπιδοφόρου πνεύματος.

Όπως όλοι που ζήσαμε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, κάτι που έχουμε όλοι διαπιστώσει είναι ότι οι Κύπριοι αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλο από τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου μας, από την φιλοξενία και την απλοχεριά, από την εξωστρέφεια και την συντροφικότητα, όπως τόσο πιστά αντικατοπτρίζονται στα γλυπτά που έχουμε μπροστά μας. Και νοσταλγούμε τα ίδια στοιχεία με τα οποία μεγαλώσαμε όταν βρισκόμαστε μακριά απ’ τον τόπο μας.

Έχω τη βαθιά πεποίθηση, όπως και η Sevcan Cerkez, ότι οι ανθρώπινη αυτή ζεστασιά υπάρχει ακόμη έντονη στην πατρίδα μας, υπάρχει σαν στοιχείο χαρακτήρα σε όλο το λαό μας, και στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους, στους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους και τους Λατίνους. Αυτή η ομοιότητα στην ψυχοσύνθεση και τη θεώρηση του κόσμου γύρω μας, αυτή η κοινή κουλτούρα της ανθρωπιάς και της αγάπης για τη ζωή, τη φύση και την οικογένεια, είναι που μας δένει και θα συνεχίσει να μας δένει σ’ αυτή την κοινή πατρίδα.

Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες συχνά πραγματοποιούν, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι η ανάγκη για επικοινωνία, κοινή έκφραση και δημιουργία υπερτερούν και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο που μας ενώνει τα τελευταία τετρακόσια και πλέον χρόνια.

Η Sevcan Cerkez γεννήθηκε το 1961 στη Λευκωσία και όπως αφηγείται η ίδια η ψυχή και η καρδιά της όπως τον πηλό ζυμώθηκαν με τα προβλήματα της πατρίδας της, την αγάπη για τη φύση και την ανθρωπότητα. Μαζί με την δίδυμη αδελφή της Serma άρχισαν να ζωγραφίζουν από μικρή ηλικία και είχαν λάβει μέρος σε κοινές εκθέσεις στα νεανικά τους χρόνια. Το 1997 όμως μαζί άνοιξαν την πρώτη προσωπική έκθεση. Την ίδια περίοδο η ίδια άρχισε να ασχολείται και με την γελοιογραφία και δημοσίευε τη δουλειά της στην εφημερίδα Yeniduzen, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέρος σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Αργότερα και μέχρι σήμερα αφιερώθηκε στην τρισδιάστατη τέχνη και ιδιαίτερα στα αγάλματα από πηλό και κεραμικό που παρουσιάζονται σήμερα σε αυτή την μοναδική έκθεση. Το όνειρο της, όπως είπε σε μια συνέντευξη της χαρακτηριστικά, είναι να κάνει μέσω της τέχνης της τους Κύπριους και την κουλτούρα τους αθάνατους. Και όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από τα δημιουργήματα της το όνειρο της γίνεται πραγματικότητα.

Είμαι πραγματικά περήφανη που ανοίγω σήμερα αυτή την έκθεση της Τουρκοκύπριας συμπατριώτισσας μας και εύχομαι να είναι πολλές οι ευκαιρίες στο μέλλον που καλλιτέχνες και από τις δύο κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν το ταλέντο τους στο ευρύτερο κοινό της Κύπρου, προβάλλοντας την κοινή τους πατρίδα, την Κύπρο μας. Η τέχνη πάντα ενώνει και πάντα δημιουργεί. Ενισχύει δεσμούς και πλάθει όνειρα. Δεν έχει φραγμούς και καλπάζει, ανοίγοντας δρόμους φιλίας και αδελφοσύνης. Ας την αγκαλιάσουμε και ας στηρίξουμε τους δημιουργούς μας με αγάπη και ενθάρρυνση γιατί τους αξίζει. Ας κάνουμε την Κύπρο ένα μεγάλο εργαστήρι συναδέλφωσης και την τέχνη ένα από τους κρίκους που θα θρέψουν την συμβίωση και θα αναδείξουν τα κοινά χαρακτηριστικά που μας ενώνουν σε αυτή την κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο την θαλασσοφίλητη, το νησί της ανθρωπιάς και της δημιουργίας.

Σας καλώ τώρα να απολαύσουμε μαζί τα έργα της Sevcan και να τη συγχαρούμε για το μοναδικό της ταλέντο και την αφοσίωση της στην τέχνη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:10 PM