Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Συρία - 02/06/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κυπριανού έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Συρίας κ. Bashar al-Assad και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Mahmoud al-Abrash και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Walid al-Moullem.

Στη συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον Πρόεδρο al-Assad επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον Σύρο Πρόεδρο για την παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και του διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς, καθώς και γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο κ. Κυπριανού με τον ομόλογό του κ. al-Moullem συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Συρίας και οι εκκρεμείς συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και συμφωνήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσής τους, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα. Συζητήθηκαν, επίσης, το ψήφισμα της τελευταίας Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ – Συρίας, ειδικότερα η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Συρίας. Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή επί του οποίου ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Από συριακής πλευράς, εκφράστηκε η υποστήριξη της χώρας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τονίστηκε ο σεβασμός στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:15 PM