Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Γραφείου της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίγια - 20/10/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Γραφείου της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίγια κ. Mustafa A. Almgherbi.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης είπε ότι η Λιβύη και η Κυπριακή Δημοκρατία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν από τον Muammar Al-Qathafi και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και αναπτύχθηκαν και έφθασαν σήμερα σε υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Ο κ. Almgherbi διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την προαγωγή και την εδραίωση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο ακτές της Μεσογείου, τη νότια και τη βόρεια. Πρόσθεσε ότι ως μεσογειακές χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την αποχώρηση όλων των στρατιωτικών στόλων από τη Μεσόγειο, μετατρέποντάς την σε μια περιοχή πολιτιστικών και εμπορικών ανταλλαγών και αλληλεπίδρασης των πολιτισμών.

΄Οσον αφορά στο Κυπριακό ο κ. Almgherbi είπε ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να φθάσουν σε λύση του Κυπριακού η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της και τη διατήρηση της κυριαρχίας της με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.

Η Λιβύη, πρόσθεσε, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για μια ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού. Η θέση της Λιβύης στο Κυπριακό εκφράζεται στις διακηρυγμένες θέσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Η Λιβύη είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να προσφέρει τη συνεργασία και την υποστήριξή της για λύση του προβλήματος.

Τόνισε ότι η Λιβύη είναι χώρα φιλική προς την Κύπρο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Κύπρο για τις θέσεις της όσον αφορά τη χώρα του. Πρόσθεσε ότι η παρουσία της Κύπρου ως μέλος στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αποτελεί καταλύτη στη διαπραγματευτική διαδικασία της Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ανέφερε ότι προσβλέπει στην υποστήριξη της Κύπρου σε ένα αριθμό θεμάτων που τέθηκαν από τον Muammar Al-Qathafi κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2009.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον νέο Πρέσβη και τον διαβεβαίωσε ότι θα του παρέχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λιβύης ήταν πάντοτε εξαίρετες. Με δεδομένες τις καλές μας σχέσεις και τα κοινά μας συμφέροντα, ανησυχίες και προκλήσεις είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να επεκτείνουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις προς όφελος των κυβερνήσεων και των λαών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, προσβλέπω στη συνεργασία μας για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις μακροχρόνια φιλικές διμερείς σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Λιβύης.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι επιθυμία του είναι να ενθαρρύνει περαιτέρω και να προωθήσει τους οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς σε όλα τα επίπεδα.

Είπε ακολούθως ότι σε τοπικό επίπεδο το γεγονός ότι είμαστε και τα δύο Μεσογειακά κράτη μας επιτρέπει να εργαστούμε μαζί ώστε να συνεισφέρουμε στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας με στόχο την προαγωγή του διαλόγου και τη διευκόλυνση της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Εξέφρασε επίσης την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Λιβύης για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε, επίσης, ότι εκτιμούμε τη στάση της Λιβύης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και ότι είμαστε ευγνώμονες που αποθαρρύνει πολιτικές που δεν ευνοούν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχουμε ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία υπήρξε αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος για την επανένωση της πατρίδας μας. Μαζί με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνήσαμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίστηκε στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Συμφωνήθηκε, επίσης, μια διαπραγματευτική διαδικασία για τους Κύπριους και από τους Κύπριους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να στοχεύει στην εξεύρεση αμοιβαία συμφωνημένης και αποδεκτής λύσης η οποία να τεθεί για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

Για δεκαοχτώ μήνες είχαμε εργαστεί μαζί με τον κ. Ταλάτ στη βάση αυτού του πλαισίου, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, σε πολλούς τομείς δεν επετεύχθηκαν συγκλίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο κεφάλαιο που αφορά το Περιουσιακό. Παρά τις δυσκολίες στις πρώτες συναντήσεις, προτίθεμαι να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή τη πίστει, για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατόν.

Η πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ουσιώδες μέτρο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα της διάνοιξης για να επιτύχουμε πρόοδο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να προωθήσω αποφασιστικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύντομα, υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το πρώτο μέρος της πρότασής μου αφορά τη διασύνδεση και ταχεία συζήτηση των τριών αλληλένδετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, δηλαδή του περιουσιακού, του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου της ιθαγένειας, αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου (έποικοι). Η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα μείωνε σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έποικοι κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισθέντες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιουσίες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, βρίσκονται στις περιοχές που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αυτά τα τρία κεφάλαια είναι φυσιολογικά, λογικά και πολιτικά διασυνδεδεμένα.

Το δεύτερο μέρος της πρότασής μου αφορά την Αμμόχωστο και θα ωφελήσει σημαντικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυο κοινοτήτων, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς μεγάλο οικονομικό όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984) δεν θα είναι προς όφελος μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά θα ενισχύσει και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η θετική επίδραση, κατά κύριο λόγο στην υποτονική οικονομία των κατεχομένων, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Η Τουρκία θα κερδίσει, επίσης, από την εφαρμογή της παρούσας πρότασης, καθώς η γενική θετική επίδραση θα οδηγήσει προοδευτικά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμβάλει θετικά και στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, με την καίρια και άμεση ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού, παρόλο που για την πλήρη εφαρμογή του πακέτου θα απαιτείτο κάποιος χρόνος.

Το τελευταίο μέρος της πρότασης αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, και τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τους εποίκους, και θα πρέπει να συγκληθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιδράσουν θετικά σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού αλλά ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη, και πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Οι θέσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενταξιακή της πορεία δεν μπορεί να παραμένει, όπως είπε, ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη, αν συνεχίσει την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμβάλει με θετικό και ενεργό τρόπο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό οδήγησε στο πάγωμα μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Χρίστος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:52 PM