Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αργεντινής - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αργεντινής, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Carlos Faustino Garcia.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Πρέσβης της Αργεντινής ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις υπήρξαν παραδοσιακά εξαίρετες, διακρινόμενες από ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος. Φέτος, συνέχισε ο κ. Garcia, εορτάζουμε τα 45χρονα από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, μια περίοδος κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και αρχές για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία της Αργεντινής συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και σε αυτό το πλαίσιο είναι που η Αργεντινή συμμετέχει από το 1994 στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κατά την περίοδο αυτή, πρόσθεσε, περισσότεροι από 12.000 Αργεντινοί στρατιώτες υπηρέτησαν στην Κύπρο ενώ επί του παρόντος βρίσκονται στην Κύπρο 295 στρατιώτες. Πρόσθεσε επίσης ότι δύο επιφανείς Αργεντινοί πολίτες υπηρέτησαν ως Ειδικοί Αντιπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εδιοικείτο δύο φορές από ανώτατους Αργεντινούς αξιωματούχους. Η μακρά συμμετοχή της Αργεντινής στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε, είναι αδιάψευστη απόδειξη της δέσμευσης τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και προς τους σκοπούς και αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και για ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ο κ. Garcia εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την υποστήριξη της Κύπρου στη διεκδίκηση της Δημοκρατίας της Αργεντινής όσον αφορά τα νησιά Malvinas, South Georgia και South Sandwich και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές, στο πνεύμα της επίλυσης της διένεξης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και τα Ψηφίσματα της Ειδικής Επιτροπής για θέματα Αποαποικιοποίησης για το θέμα, προτρέποντας τα μέρη να διαπραγματευθούν το θέμα διμερώς.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι η Αργεντινή προτίθεται να αυξήσει και να εμβαθύνει τις εξαίρετες σχέσεις που έχει με την Κύπρο και προς αυτό τον σκοπό αποφασίστηκε να ιδρυθεί Γενικό Προξενείο της Αργεντινής, διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε, επίσης, ότι πριν λίγους μήνες ιδρύθηκε Πολιτικό Τμήμα στην Πρεσβεία της Αργεντινής και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των διπλωματικών αξιωματούχων.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις Κύπρου και Αργεντινής, σημειώνοντας ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών το 2010 αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Αυτό το Μνημόνιο, πρόσθεσε, σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών την οποία, όπως είπε, είμαστε πολύ πρόθυμοι να εξετάσουμε προς αμοιβαίο όφελος.

Οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντανακλώνται, μεταξύ άλλων, στη μακρόχρονη συμμετοχή της Αργεντινής στην UNFICYP και εξέφρασε γι’ αυτό την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του προς την Κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση του θα εργαστεί στενά μαζί του, ώστε να ερευνηθούν νέοι τομείς συνεργασίας, αλλά και να εμβαθυνθούν και ενισχυθούν οι υφιστάμενοι.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:59 PM