Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ - 08/08/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Silvan Shalom, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ισραηλινός Υπουργός στην Κύπρο.


Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Ισραηλινό Υπουργό, σημειώνοντας ότι οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής, λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας του κ. Shalom ως Υπουργός Εξωτερικών. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την γεωπολιτική σημασία της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και για την υποχρέωση λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, να συμβάλουμε στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με έμφαση στην Αίγυπτο, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράν».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός σημείωσε ότι με τον κ. Κασουλίδη είχαν μια πολύ εποικοδομητική και σημαντική συνάντηση, η οποία αποδεικνύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίοι στηρίζονται σε κοινές αντιλήψεις, κοινά ενδιαφέροντα, καθώς και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικού τύπου απομόνωση. «Εσείς είστε απομονωμένοι γεωγραφικά, ως νησί, και εμείς είμαστε απομονωμένοι πολιτικά στην περιοχή μας». Ο Ισραηλινός Υπουργός επικεντρώθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης των εξτρεμιστών και ενδυνάμωσης των μετριοπαθών στοιχείων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ να προσθέσει τόσο την πολιτική όσο και την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου του Ιράν κ. Hassan Rowhani για το Ισραήλ, ο κ. Shalom σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Rowhani δεν είναι διαφορετικός από τον προκάτοχό του κ. Ahmadinejad. «Δεν θέλουμε κάποιους παγκόσμιους ηγέτες να εξαπατηθούν από τη διαφορετική γλώσσα που ίσως χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος Rowhani. Ο κύριος στόχος παραμένει ο ίδιος», σημείωσε.

Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Shalom ανέφερε ότι Κύπρος και Ισραήλ θα συνεργαστούν στην προμήθεια φυσικού αερίου και στο θέμα της καλωδιακής διασύνδεσης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:46:07 PM