Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου - 03/09/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.


Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την Επιτροπή, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα στρατηγικής και συντονισμού των ενεργειών τους ιδιαίτερα μετά την πολύ σημαντική απόφαση που λήφθηκε από την Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Ιούνιο. Με τη συμφωνία καλείται η Τουρκία να συνεργαστεί, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και στην πρόσβαση σε στρατόπεδα και άλλες στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή. Η κα Υπουργός πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τρόποι αξιοποίησης της εν λόγω απόφασης με ενέργειες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της ίδιας της Επιτροπής προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως δήλωσε η δρ Μαρκουλλή, κατά τη συνάντηση συζήτησαν επίσης τρόπους αξιοποίησης ενός σημαντικού εντύπου, το οποίο εκδόθηκε από την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, είπε, αναφέρθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες όπως η διοργάνωση σεμιναρίου με τη συμμετοχή αντιπροσώπων διεθνών οργανισμών οι οποίοι χειρίζονται θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αγνοουμένων και με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Αυτό προγραμματίζεται για τις αρχές του άλλου χρόνου. Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ στον τομέα της διαφώτισης γι’ αυτό το πολύ τραγικό θέμα των αγνοουμένων, αλλά και για την απόκτηση εμπειριών από τον χειρισμό παρόμοιων θεμάτων σε άλλες περιοχές του κόσμου», επισήμανε η Υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν κατέληξαν σε αποφάσεις σχετικά με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Έχουμε καταλήξει, αλλά επιτρέψτε μου να μην ανοίξουμε τα χαρτιά μας τώρα».

Σε ερώτηση κατά πόσον είναι αισιόδοξη, η δρ Μαρκουλλή είπε: «Με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε τους επόμενους δυο-τρεις μήνες, σε συνεργασία και με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε μια κινητοποίηση, αλλά και ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε τον περασμένο Ιούνιο».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της κλήσης συγγενών αγνοουμένων από την λεγόμενη αστυνομία, η κα Υπουργός ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν διαβιβαστεί στην Επιτροπή.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέσπιση Πολυετούς Μηχανισμού Χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα Συμπεράσματα της Έκθεσης, η κα Υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα Συμπεράσματα είναι ένα δημόσιο έγγραφο, το οποίο μάλιστα υπάρχει στο διαδίκτυο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, και στα Ελληνικά. Ετοιμάζω μια πολύ εμπεριστατωμένη ανακοίνωση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα και στην οποία μάλιστα επισυνάπτεται και το κείμενο των Συμπερασμάτων. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, όλα αυτά ήταν στο διαδίκτυο. Η κατηγορία ότι είτε κρύψαμε είτε δεν δημοσιοποιήσαμε αυτά τα Συμπεράσματα δεν ευσταθεί από την άποψη ότι καμία Προεδρία δεν ασχολείται με τόσο τεχνοκρατικά θέματα όπως είναι η Έκθεση ενός Ελεγκτικού Συμβουλίου για ένα καθαρά τεχνοκρατικό θέμα. Τα Συμπεράσματα, όπως είπα και χθες, σημειώνουν απλώς κάποιες από τις συστάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε καμία περίπτωση ούτε καλωσορίζονται ούτε υιοθετούνται ούτε ενσωματώνονται στα Συμπεράσματα. Αυτή είναι η κατάσταση και πραγματικά λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κάποια πράγματα και διαστρεβλώνονται αλλά και παρουσιάζονται εντελώς διαφορετικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Γνωρίζω ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά αλλοίμονο αν είναι με αυτό τον τρόπο που θα προχωρήσουμε σε μια προεκλογική διαδικασία. Θα πρέπει, πιστεύω, όλοι, και τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί, αλλά και όλοι μας, ο καθένας με τη δική του ευθύνη, να είμαστε σοβαροί, να μην παραπλανούμε και να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου κ. Σάββα Βέργα η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πραγματικά θέλω να εκφράσω και τη λύπη μου αλλά και τη βαθιά μου απογοήτευση για τις σημερινές δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Με τον Δήμαρχο Πάφου κ. Βέργα πίστευα, και θέλω να πιστεύω ακόμη, ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, αν όχι και φιλία. Είναι γι’ αυτό που η απογοήτευσή μου ήταν τεράστια σήμερα διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βέργα, ο οποίος έχει ξεχάσει ότι συναντηθήκαμε δύο φορές και μιλήσαμε ουκ ολίγες φορές τηλεφωνικά και του εξήγησα και αποδέχθηκε το γεγονός ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ –οι οποίοι θα επισκεφθούν την Κύπρο την Παρασκευή και το Σάββατο, θα είναι στην Κύπρο μόνο για ένα εικοσιτετράωρο– έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα και με βάση αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να τους παραθέσω ένα δείπνο και θα πρέπει μαζί με αυτό το δείπνο να υπάρχει και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία μέσα σε αυτό τον λίγο χρόνο, τις δύο περίπου ώρες που θα διαρκέσει αυτό το πρόγραμμα, να τους δείξουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, τον πολιτισμό της Κύπρου ο οποίος είναι ένας αρχαίος πολιτισμός, είναι ένας θησαυρός τον οποίο θα πρέπει να προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η δρ Μαρκουλλή είπε ότι εξήγησε στον κ. Βέργα ότι με αυτή τη λογική δεν ήταν δυνατό οι Υπουργοί Εξωτερικών να μεταβούν στην Πάφο για την πρεμιέρα της όπερας η οποία γίνεται κάθε χρόνο στην Πάφο, προσθέτοντας ότι ο κ. Βέργας το είχε αποδεχθεί και μάλιστα το πρόγραμμα των συζύγων των Υπουργών Εξωτερικών θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Πάφο.

Όπως είπε η κα Υπουργός, το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει επίσκεψη στα Μωσαϊκά της Πάφου, γεύμα που θα παραθέσει ο ίδιος ο Δήμαρχος στο λιμανάκι της Πάφου, καθώς και επίσκεψη στην Αγία Κυριακή, στη Στήλη του Αποστόλου Παύλου και στην εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας. Επίσης, θα γίνει επίσκεψη στους Τάφους των Βασιλέων, καθώς και στην Πέτρα του Ρωμιού.

«Είναι ένα πρόγραμμα εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον τεράστιο πολιτισμό της Πάφου. Είναι γι’ αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά την επίθεση αυτή η οποία έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε μένα προσωπικά από τον Δήμαρχο Πάφου. Ελπίζω να αποκαταστήσει την αλήθεια ο Δήμαρχος, διαφορετικά από δικής μου πλευράς, τουλάχιστον, εάν συνεχίσει αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας θα έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις για μελλοντική συνεργασία με τον Δήμαρχο Πάφου», κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:40:54 PM