Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεξικού - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεξικού, με έδρα την Αθήνα, κ. Ricardo Tarcisio Navarrete Montes De Oca.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Πρέσβης του Μεξικού είπε ότι η Κυβέρνηση της χώρας του χαιρετίζει την παρούσα εντατική φάση των συνομιλιών που διεξάγονται με τη στήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τονίζει τη σημασία της επίτευξης συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια και βασικά ζητήματα, ώστε να επιτευχθεί μια διαρκής και βιώσιμη λύση και για τις δύο πλευρές. Ο κ. Πρέσβης ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα καλύτερα σε σχέση με την επερχόμενη τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 22-24 Ιανουαρίου.

Ο κ. Montes έκανε επίσης μνεία στις σχέσεις Κύπρου-Μεξικού χαρακτηρίζοντας τις εξαίρετες, ενώ πρόσθεσε ότι στις 21 Φεβρουαρίου το Μεξικό και η Κύπρος θα γιορτάσουν την 38η επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων.

Ο Πρέσβης του Μεξικού εξέφρασε την ειλικρινή του πρόθεση να συμβάλει στη σύσφιξη των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ενδυναμώνοντας τον πολιτικό διάλογο, ενισχύοντας το διμερές εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, επεκτείνοντας το διμερές νομικό πλαίσιο και προωθώντας την επικοινωνία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.

ο κ. Πρέσβης πρόσθεσε ότι συμμερίζεται το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης της Κύπρου για την προστασία, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Μεξικού για τη δωρεά περισσότερων από 100 εθνογραφικών και αρχαιολογικών αντικειμένων την οποία έκανε η Κύπρος προς το Εθνικό Μουσείο Πολιτισμών της Πόλης του Μεξικού.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του προσφέρουν κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση των θερμών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και λαών.

Ανέφερε ότι οι σχέσεις αυτές έχουν επεκταθεί και εκβαθυνθεί τα τελευταία χρόνια, και ότι είναι βέβαιος ότι κατά τη θητεία του κ. Πρέσβη θα συνεργαστούν ουσιαστικά για την ενδυνάμωση των σχέσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, η βιομηχανία, ο τουρισμός, το εμπόριο και η επιστημονική έρευνα. Αυτό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μπορεί να γίνει και μέσω της κοινής τους συμμετοχής και της εποικοδομητικής τους συνεργασίας σε διάφορα διεθνή βήματα.

Ως κράτος μέλος της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξη μας στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μεξικού, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι η απόφαση του 2008 να δοθεί στο Μεξικό το καθεστώς του στρατηγικού εταίρου της ΕΕ δίνει νέες ευκαιρίες τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να εξερευνήσουμε. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση των εμπορικών σχέσεων με το Μεξικό, εκμεταλλευόμενοι πλήρως την Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ Μεξικού και ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:26 PM