Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αναφορικά με τη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στη Βηρυτό
για συμμετοχή στην τριμερή Υπουργική συνάντηση Κύπρου — Ελλάδας — ΛιβάνουΟ Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει απόψε στη Βηρυτό για να συμμετάσχει στις εργασίες της πρώτης επίσημης τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου.


Στο πλαίσιο της συνάντησης που θα λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη, ο κ. Χριστοδουλίδης, μαζί με τους ομολόγους του από το Λίβανο, κ. Gebran Bassil, και την Ελλάδα, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, αναμένεται να θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του εμπορίου, στη βάση προεργασίας που έχει προηγηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Οι τρεις Υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στις συζητήσεις που θα αφορούν τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, θα συμμετάσχουν επίσης οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί/Υφυπουργοί των τριών χωρών, με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο να μετέχει εκ μέρους της Κύπρου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12.30μ.μ.), ενώ επίσης θα υιοθετηθεί Κοινή Δήλωση.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο κ. Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχει και αποστολή επιχειρηματιών από την Κύπρο που θα συνοδεύσει τον Υπουργό Εξωτερικών στο Λίβανο.

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γ. Λακκοτρύπη, κοινή διμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας του Λιβάνου, κ. Gebran Bassil και κα. Nada Boustani, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Λιβάνου στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με το πέρας της συνάντησης, οι Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ (στις 10.45π.μ.).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λίβανο, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός σε χωριστές συναντήσεις από τον Πρόεδρο του Λιβάνου, κ. Michel Aoun, τον Πρωθυπουργό, κ. Saad Hariri, και τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Nabih Berri, κατά τις οποίες θα έχει την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές τους για τους ισχυρούς δεσμούς Κύπρου – Λιβάνου και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, για τις σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 09/04/2019 03:45:40 PM