Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο - 02/03/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, συναντήθηκε σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Dr. Guido Westerwelle.


Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, διμερή θέματα και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Μεσανατολικό, η πρωτοβουλία των 3+3 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία ήταν εγκάρδια, διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα και διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε θερμά τον Κύπριο ομόλογό του στο Βερολίνο και τόνισε ότι παρά το ότι συναντώνται συχνά σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις, χαίρεται ιδιαίτερα για τη συζήτηση στο Βερολίνο. Ανέφερε δε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν και πάλι στην Κόρντοβα της Ισπανίας, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Westerwelle τόνισε τα ακόλουθα: «Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ καλές. Κάθε χρόνο επισκέπτονται πέραν των 100.000 Γερμανών τουριστών αυτή την υπέροχη χώρα την οποία εκπροσωπείς. Πέρα από αυτό, έχουμε πολύ στενές οικονομικές σχέσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Σήμερα είχαμε μια ιδιαίτερα καλή και ανοικτή συνομιλία. Ενημερώθηκα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Για μένα είναι σαφώς σημαντικό να ενημερωθώ από πρώτο χέρι πώς προχωρούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Καλωσορίζω τις τρέχουσες εντατικές συνομιλίες. Σήμερα υπάρχουν πιθανότητες για επιτυχία, έστω και αν πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και στο τέλος θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί». Περαιτέρω, ανέφερε ότι η επίλυση απαιτεί από όλες τις πλευρές θάρρος, πολιτικό όραμα και διάθεση για συμβιβασμούς και η Γερμανία καλεί σαφώς όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν ακριβώς αυτό.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία στην Κύπρο και τόνισε ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεννόηση των δύο πλευρών και τη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό πνεύμα όλων των ανοικτών ζητημάτων. Αναφέρθηκε δε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Υφυπουργού Εξωτερικών Werner Hoyer στην Κύπρο.

Στη δήλωσή του ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Westerwelle για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και τόνισε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Γνωρίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στη Γερμανία για το Κυπριακό, επειδή είναι μια χώρα που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν η ίδια μοιρασμένη. Η Γερμανία έχει καταφέρει να πετύχει τη δική της επανένωση και, βεβαίως, στηρίζει τη δική μας προσπάθεια για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες στην Κύπρο. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μοιρασμένη είναι μια κατάσταση αφύσικη, είναι κάτι που αντίκειται σε όλες τις αρχές αλλά και στην Ιστορία. Γι’ αυτό και από τη δική μας πλευρά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για θετική κατάληξη των συνομιλιών».

Περαιτέρω, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι οι συνομιλίες δεν είναι τόσο γρήγορες όσο ίσως ελπίζανε όλοι όμως η διαδικασία, όπου η μία πλευρά προσπαθεί να πείσει την άλλη, εκ των πραγμάτων απαιτεί περισσότερο χρόνο. Το θετικό, ανέφερε, είναι ότι όταν καταλήξει αυτή η διαδικασία, θα έχει ως αποτέλεσμα μια συμφωνημένη λύση που θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση του κυπριακού λαού, των ανθρώπων δηλαδή που θα ζήσουν με αυτή τη λύση.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις συνομιλίες στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά δύσκολα κεφάλαια που δεν έχουν τύχει διαπραγμάτευσης. Εκείνο που έχει σημασία, τόνισε, είναι η λύση να διασφαλίζει την επανένωση του νησιού, να μην είναι μια λύση που θα καταρρεύσει αλλά να εξασφαλίζει ότι η ομόσπονδη, πλέον, Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και ζητήματα διεύρυνσης, όπως και το θέμα της Τουρκίας. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όχι όμως με εκπτώσεις. Μια υποψήφια για ένταξη χώρα, ανέφερε, πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία της. Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση συζήτησαν και περιφερειακά ζητήματα, τα οποία έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και για τις δύο χώρες όπως το θέμα του Ιράν, το Μεσανατολικό και ευρωπαϊκά θέματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα σε κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει σημασία για την Κύπρο να τεθεί ως προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού από την Τουρκία. Εμείς, ανέφερε, χαιρετίζουμε κάθε θετικό βήμα, αλλά πάντα με μια επιφύλαξη, μέχρι να δούμε την υλοποίηση αυτών των θέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν βασιζόμαστε, είπε, σε δηλώσεις και ομιλίες, αλλά στις θέσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες.

Μιλώντας ο κ. Westerwelle ανέφερε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά, ωστόσο η ευκαιρία για επιτυχία υπάρχει. Το αποτέλεσμα, ανέφερε, είναι σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο και την Τουρκία αλλά για ολόκληρη την ΕΕ. Ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας γιατί αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κινητήρα μεταρρυθμίσεων στην ίδια την Τουρκία, είπε. Ταυτόχρονα, τόνισε, καλούμε την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στη συνολική διευθέτηση πρέπει να προβλέπεται η αποχώρηση των στρατευμάτων και αυτός είναι βασικός όρος και προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης. Θέλω να επαναλάβω, τόνισε τέλος ο κ. Υπουργός, ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον αυτές τις τοποθετήσεις αλλά θέλουμε να δούμε αν θα μετατραπούν σε θέσεις στις διαπραγματεύσεις.

Στο Βερολίνο, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση στην Καγκελαρία με τον κ. Christoph Heusgen, διπλωματικό Σύμβουλο της Καγκελαρίου Merkel.

Παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις σε γερμανικά ΜΜΕ.

Τον Υπουργό Εξωτερικών συνόδευαν στις συναντήσεις του ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Γερμανία κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Αντώνιος Θεοχάρους και ο Σύμβουλος Τύπου κ. Μιχάλης Κουμίδης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:24:31 PM