Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισπανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης - 28/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Diego López Garrido, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον κ. Garrido, με τον οποίο, όπως είπε, έχουν αναπτύξει μια φιλική σχέση μέσα από τη συμμετοχή τους στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι στο ίδιο κλίμα φιλίας και συνεργασίας διεξήχθη και η σημερινή τους συνάντηση.

Αναφερόμενος στις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, ο κ. Κυπριανού επισήμανε τη σημασία διατήρησης επαφής και τακτικών συναντήσεων. «Η Ισπανία είναι μια μεγάλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια φίλη χώρα και στέκεται σταθερά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου. Και αυτό έχει σημασία, διότι παρά τις καλές σχέσεις που έχει η Ισπανία με άλλες χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, παραμένει σταθερή στα θέματα αρχών. Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Με την Ισπανία έχουμε κοινές θέσεις και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία και την Κούβα, αλλά και κοινή στάση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ένα άλλο βασικό θέμα που συζήτησαν με τον Ισπανό Υφυπουργό ήταν η επικείμενη ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. «Αν όλα πάνε καλά, η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα από την τριμερή προεδρία που θα προεδρεύσει στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας και αμέσως μετά ακολουθεί η δική μας τριμερής. Άρα, έχει ιδιαίτερη σημασία να αρχίσουν από τώρα οι συναντήσεις και οι επαφές, για να μπορέσουμε να αντλήσουμε και από την εμπειρία της Ισπανίας σε αυτό τον τομέα. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή για τα θέματα της προεδρίας και θα συνεργαζόμαστε», σημείωσε.

Από πλευράς του, ο κ. Garrido εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι τόσο με τον ίδιο τον κ. Κυπριανού όσο και με άλλους Κύπριους συναδέλφους έχουν τις ίδιες κοινές πολιτικές θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχουν προβλήματα ή εμπόδια στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο Ισπανός Υφυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στο κοινό ενδιαφέρον τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό για την Ισπανία να έχει τη στήριξη της Κύπρου κατά την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, είπε, συμφωνήθηκε όπως εδραιωθεί τακτική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και ανάμεσα στις δύο τριμερείς προεδρίες.

Ο κ. Garrido είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, όπως τα θέματα ασφάλειας, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό. Πρόσθεσε ότι πέρα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εξίσου σημαντικό για την Ισπανία είναι η οικοδόμηση μιας πολύ ισχυρής Ευρώπης.

Καταλήγοντας, ο Ισπανός Υφυπουργός είπε ότι η Ισπανία χρειάζεται τη βοήθεια και τη συμβολή της Κύπρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών καταλήγουν, όπως είπε, στο ότι η Ισπανία στηρίζει την Κύπρο και η Κύπρος στηρίζει την Ισπανία.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:23 PM