Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Παράλληλες εκδηλώσεις με την Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» Διάλεξη με τίτλο «Κύπρος: Γαστρονομικό Σταυροδρόμι της Μεσογείου» - 10/12/2010


Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό The Smithsonian Associates, διοργάνωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2010 στην Ουάσιγκτον, διάλεξη στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian με τίτλο «Κύπρος: Γαστρονομικό Σταυροδρόμι της Μεσογείου».


Η διάλεξη αποτελεί τη δεύτερη μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ το επόμενο εξάμηνο με στόχο την ανάδειξη και προβολή της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμερικανική πρωτεύουσα και στο ευρύτερο κοινό στις ΗΠΑ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» η οποία θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian μέχρι την 1η Μαΐου 2011.

Τη διάλεξη πραγματοποίησαν ο Δρ. William Woys Weaver, ειδικός σε θέματα ιστορίας φαγητού και μαγειρικής και Διευθυντής του Keystone Center για τη μελέτη της τοπικής κουζίνας, στο Devon της πολιτείας Pennsylvania και ο οινολόγος Δρ. George J. Soleas, Αντιπρόεδρος του Liquor Control Board of Ontario (Logistics and Quality Assurance Divisions) με έδρα το Τορόντο του Καναδά. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, κ. Παύλος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνδρομή της Κύπρου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά δια μέσου των αιώνων, η οποία αναδεικνύεται τόσο από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις εικονογραφίες που εκτίθενται στην Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», όσο και από τις λαογραφικές παραδόσεις, τη ξεχωριστή κουζίνα και ιδιότυπη μαγειρική της Κύπρου και τη μοναδικότητα της τέχνης της παραγωγής κρασιού.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δρ. Weaver, ο οποίος στη διάλεξή του χαρακτήρισε την Κύπρο ως το γαστρονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου. Εξήγησε πώς οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί που πέρασαν από την Κύπρο στα χρόνια της αρχαιότητας επηρέασαν την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα η οποία, ωστόσο, κατάφερε να διατηρήσει τη μοναδικότητά της την οποία και εξήγαγε τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ανατολικές χώρες την περίοδο του Μεσαίωνα.

Δεύτερος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Δρ. George Soleas, ο οποίος παρουσίασε τα κρασιά της Κύπρου από την εποχή της αρχαιότητας, αναφέρθηκε εκτενώς στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών του νησιού και ενημέρωσε τους παρευρεθέντες για τις περιοχές παραγωγής κρασιού στην Κύπρο στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, γνωστές και ως κρασοχώρια. Ο Δρ. Soleas αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην ιστορία της Κουμανταρίας, καθώς και στον τρόπο παραγωγής της.

Η διάλεξη είχε μεγάλη επιτυχία καθώς την παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός μελών του Smithsonian Associates, του Ινστιτούτου Smithsonian, καθώς και προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων μέλη του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και άλλοι. Μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση με κυπριακά εδέσματα και κρασιά τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρεθέντες να γευτούν την αυθεντική κυπριακή κουζίνα και τα κυπριακά ποτά. Οι προσκεκλημένοι είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» η οποία παρέμεινε ανοικτή για το κοινό κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:57 PM