Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ - 26/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κα Condoleezza Rice. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Γραμματέας Β’ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Χρυσόστομος Χρυσοστόμου.


Υποδεχόμενη τον κ. Υπουργό η κα Rice είπεΣ «Προσβλέπαμε σ’ αυτή τη συνομιλία γιατί προφανώς θέλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί καθώς η διαδικασία σε μια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προχωρεί. Πιστεύω ότι υπάρχει και πάλι μια καλή ευκαιρία, υπάρχει ένα νέο πνεύμα που αναπτύσσεται για αρκετό καιρό και προσβλέπω να ακούσω τις σκέψεις σας για το πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στην πιο κάτω δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Είχα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βασικό θέμα, βεβαίως, της συνάντησης μας ήταν το Κυπριακό και η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ και, βεβαίως, οι βασικές μας θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό. Πώς βλέπω τη διαδικασία να προχωρεί, πού βλέπω ότι πρέπει να επικεντρωθεί και, βεβαίως, το ρόλο του διεθνούς παράγοντα που πρέπει και μπορεί να συμβάλει στη θετική κατάληξη της διαδικασίας. Η κα Rice ήταν ενήμερη, άκουσε τις απόψεις μου με προσοχή και επανέλαβε αυτό που είπε και ο Υφυπουργός κ. Fried, ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν σε αυτή τη νέα διαδικασία».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις ως ακολούθως:

Ερώτηση: Φαντάζομαι ζητήσατε να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία;

Απάντηση: Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης και υπάρχουν τομείς μάλιστα που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την Τουρκία και είναι, βεβαίως, λογικό πως οι ΗΠΑ είναι στην καλύτερη δυνατή θέση για να ενθαρρύνουν, να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να είναι θετική όχι μόνο στη διαδικασία αλλά και στο αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα πρέπει να εξασφαλίζει την ενότητα, την επανένωση, το μέλλον της Κύπρου.

Ερώτηση: Το γεγονός ότι είναι μια κυβέρνηση που φεύγει σε 1 1/2 μήνα τι προβλήματα δημιουργεί;

Απάντηση: Πρώτα-πρώτα η κυβέρνηση θα είναι στη θέση της μέχρι τέλος του χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου αυτούς τους μήνες θα τρέχει η διαδικασία. Έχει σημασία να είναι ενήμεροι, να παρακολουθούν και αν χρειαστεί να συμβάλουν, υπάρχει χρησιμότητα και έχει σημασία αν χρειαστεί μέσα από ενημέρωση να συμβάλουν στη διαδικασία. Γι΄ αυτό θεωρώ χρήσιμη τη συνάντηση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:28 PM