Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Μόναχο και συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ, στις Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2019


Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει αργότερα, σήμερα, από το Μόναχο στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει χώρα αύριο, Δευτέρα. 

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου που άρχισε την Παρασκευή, ο κύριος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σειρά σημαντικών επαφών. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Γερουσιαστή κύριο Robert Menendez, με την Βοηθό ΓΓ του ΝΑΤΟ κυρία Rose Gottemoeller, με τη Διευθύντρια του Τομέα Ευρωπαϊκών και Ευρω-ασιατικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, κυρία Fiona Hill, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), κ. David Harris, καθώς και με την κυρία Beatrice Fihn, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία το 2017 είχε τιμηθεί για τη δράση της με το Νόμπελ Ειρήνης. Περαιτέρω, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις προοπτικές της Διατλαντικής πτυχής, που διοργάνωσε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και της Γεωργίας, κυρίους Zohrab Mnatsakanyan και David Zalkaliani, αντίστοιχα, και με τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου κύριο Elias Bou Saab, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες τους και των σχέσεων της κάθε μιας με την ΕΕ, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η κατάσταση στην Ουκρανία και τα τεκταινόμενα σε σχέση με το Συριακό, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής και στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια της  παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, το πρωί της Δευτέρας, συνάντηση με τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit κύριο Michel Barnier Τελευταία Ενημέρωση στις: 18/02/2019 01:36:08 PM