Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στη Φινλανδία - 10/05/2012


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας της Yπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο Ελσίνκι, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας κ. Erkki Tuomioja.


Κατά την επίσκεψη της στο Ελσίνκι, η Υπουργός Εξωτερικών είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό της κ. Tuomioja με αντικείμενο τους τρόπους ανάπτυξης των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερή θέματα. Στο πλαίσιο αυτό η κα Υπουργός ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογο της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για θέματα σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ως επίσης για την επικείμενη ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Φινλανδίας και ανταλλάγηκαν απόψεις για το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ, τις τελευταίες εξελίξεις στη Νότια αλλά και στην Ανατολική Γειτονία.

O κ. Tuomioja παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν της Υπουργού Εξωτερικών, ενώ μετά το πέρας των συνομιλιών ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ελσίνκι η κα Υπουργός έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, κ. Sauli Niinistö, τον Πρόεδρο του Φινλανδικού Κοινοβουλίου κ. Eero Ηeinäluoma, την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Miapetra Κumpula-Νatri και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Φινλανδίας κα Satu Ηaapanen.

Στην συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών έδωσε διάλεξη στη Δεξαμενή Σκέψης Paasikivi Society με θέμα “New Challenges and Prospects in the Eastern Mediterranean: the Cyprus Perspective”, καθώς και συνεντεύξεις σε φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Η κα Υπουργός αναχωρεί από το Ελσίνκι για Κύπρο στις 11 Μαΐου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:32 PM