Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Σεργκέι Λαβρόφ - 12/02/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα, είχε σήμερα το πρωΐ συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό, διεθνή προβλήματα και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας.


Μετά τη συνάντηση μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λαβρόφ είπε τα εξής:

« Με χαρά υποδέχομαι στη Μόσχα τον Κύπριο φίλο και συνάδελφο μου κ. Μάρκο Κυπριανού. Οι συνομιλίες μας διεξάγονται σε εποικοδομητική εργατική ατμόσφαιρα επιβεβαιώνουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας μας. Ο διάλογος στον πολιτικό τομέα μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσεται αρκετά δυναμικά, και το αποκορύφωμα του ήταν η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του Προέδρου της Κύπρου κ. Χριστόφια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και πολύπλευρης συνεργασίας.

Όπως προνοείται από τη Διακήρυξη, σήμερα συζητήσαμε τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Στο επίκεντρο της προσοχής μας ήταν και η διμερής ημερήσια διάταξη. Συζητήσαμε την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας. Η σημασία της αναμφίβολα γίνεται μεγαλύτερη στις συνθήκες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος είναι μια από τις πρωταγωνίστριες χώρες σε όγκο επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και συμφωνήσαμε όπως εντατικοποιήσουμε τη λειτουργία της Διμερούς Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία και εργαστούμε για τη συνεπή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, τον περασμένο Νοέμβριο, και στην οποία εγκρίθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με το πώς θα προχωρούμε σε πολλές κατευθύνσεις που έχουν μεγάλη σημασία για τις χώρες μας.

Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε σε θέματα που άμεσα θίγουν τα συμφέροντα των απλών πολιτών μας, δηλαδή τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις τουριστικές ανταλλαγές. Οι Κύπριοι συνεργάτες μας συμβάλλουν σημαντικά στη διεύρυνση τους. Σημειώνεται, επί τούτου, ότι το πέρασμα στο καθεστώς θεώρησης διαβατηρίων που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της νομοθεσίας Σένγκεν δεν έγινε εμπόδιο για τη διεύρυνση των ανθρώπινων επαφών. Εκτιμούμε την προσέγγιση των Κύπριων φίλων μας στη διοργάνωση αυτής της εργασίας. Ο κ. Κυπριανού μάς πληροφόρησε για τα σχέδια της κυπριακής πλευράς για την εγκαθίδρυση τριών νέων Γενικών Προξενείων στις πόλεις Κράσνοντάρ, Γιεκατερινμπούργκ και Σαμάρα. Υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια για την ταχύτερη υλοποίηση της για να έχουν οι Ρώσοι πολίτες που διαμένουν σ΄ αυτές τις περιοχές την άνεση στην απόκτηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τις επισκέψεις στην Κύπρο.

Και βεβαίως συγχρονίσαμε τα ρολόγια μας σχετικά με διεθνή προβλήματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία της διευθέτησης του Κυπριακού. Η Ρωσία με συνέπεια τάσσεται υπέρ της διασφάλισης μιας σταθερής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εθελούσιας συμφωνίας των δύο κοινοτήτων. Εμείς και στο μέλλον θα παίρνουμε ενεργό μέρος στις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Εκτιμούμε τη συνεργασία μας με την Κύπρο στα πλαίσια της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λεπτομερώς συζητήσαμε σήμερα τη ρωσική πρωτοβουλία σχετικά με την επεξεργασία του Συμφώνου Ευρω-Ατλαντικής Ασφάλειας. Η ιδέα αυτού του Συμφώνου βρήκε υποστήριξη στην Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου.

Σχετικά με τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την κατάσταση στα Βαλκάνια οι προσεγγίσεις μας είναι όμοιες ή συμπίπτουν. Συνεπώς είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συνομιλιών, στη πορεία των οποίων επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία προσήλωση στην ανάπτυξη της ρωσο-κυπριακής συνεργασίας σε όλες τις κατευθύνσεις".

Από πλευράς του ο κ. Μάρκος Κυπριανού ανέφερε τα εξής:

«Θέλω και εγώ να αρχίσω ευχαριστώντας τον φίλο και συνάδελφο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη σημερινή συνάντηση. Είναι στα πλαίσια των συχνών επαφών και του διαλόγου που έχουμε οι δύο χώρες. Το επίπεδο σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι εξαιρετικό.

Έχουμε πολύ καλές διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό και στον οικονομικό και στους υπόλοιπους τομείς συνεργασίας. Μου δόθηκε ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφο μου για την πορεία των συνομιλιών που γίνονται σήμερα στην Κύπρο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στις σχετικές συμφωνίες κορυφής, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Εκτιμούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη σταθερή και διαχρονική υποστήριξη της. Είναι πολύτιμη η συμπαράσταση της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου για τη διαβεβαίωση, για άλλη μια φορά, για τη διαχρονική στήριξη αρχών στο Κυπριακό από τη Μόσχα. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση της διαδικασίας. Όπως είπε και ο συνάδελφος, ανταλλάξαμε απόψεις σε σειρά θεμάτων, τόσο διμερή, όσο και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την πρόταση του Προέδρου Μεντβέντεφ για την νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η Κύπρος πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει αυτή η συζήτηση, χρειάζεται να βρούμε μια νέα δομή ασφάλειας στην Ευρώπη. Και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που θα γίνουν σε διάφορα όργανα και με διάφορες ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν βεβαίως και το θέμα του Μεσανατολικού που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο, γιατί η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτονεύει με τη Μέση Ανατολή. Έχουμε παραδοσιακές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και βεβαίως θα βλέπαμε θετικά την αίσια κατάληξη αυτής της κρίσης και τη συνολική λύση του Μεσανατολικού προβλήματος. Η Κύπρος υποστηρίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία σ’ αυτό το θέμα και βεβαίως θα συμμετάσχουμε στη διάσκεψη του Καΐρου για το θέμα της Γάζας που θα γίνει στις αρχές του προσεχούς Μαρτίου.

Θα τελειώσω εκφράζοντας την ευχαρίστηση μου για την αποδοχή από τον κ. Λαβρόφ της πρόσκλησης μου να επισκεφθεί την Κύπρο. Έχει σημασία η ανταλλαγή των επισκέψεων, αλλά θα είναι και ιδιαίτερη χαρά για μας και για μένα προσωπική ικανοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία τους στην Κύπρο".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Κυπριανού σχετικά με το πλοίο Monchegorsk και στον κ. Λαβρόφ γιατί δεν υπήρξαν σχόλια εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, ο κ. Κυπριανού ανέφερε:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω γι' αυτό το θέμα τον συνάδελφο, διότι βεβαίως η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή είναι μια διαδικασία που αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας από το οποίο ζητήσαμε και πήραμε καθοδήγηση για το κατά πόσον το φορτίο εμπίπτει στις απαγορεύσεις ψηφισμάτων Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχοντας αυτή την καθοδήγηση, τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία ολοκληρώνει τη λεπτομερή έρευνα του φορτίου και θα πάρει τις αποφάσεις της για τη διαχείριση του φορτίου ανάλογα με τις δυνατότητες μας. Θα εξετάσουμε κατά πόσο αυτό μπορεί να φυλαχθεί στην Κύπρο, αν όχι τότε θα δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα.»

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ επισήμαινε τα πιο κάτω:

«Όσον αφορά τη Ρωσία, στην ερώτηση σας γιατί δεν υπήρξαν σχόλια εκ μέρους μας, δεν βλέπω καμιά ανάγκη να γίνουν τέτοια σχόλια. Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σύμφωνα με τους κανονισμούς που καθορίζονται από τη διεθνή κοινότητα και πιο συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει ειδική επιτροπή που εξετάζει τέτοιου είδους περιπτώσεις και η κυπριακή πλευρά ενεργεί σε πλήρη συμφωνία με τους κανονισμούς που ισχύουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εν λόγω θέμα. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι αυτός είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος και υποστηρίζουμε τις ενέργειες της κυπριακής πλευράς.»Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:17 PM