Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ - 30/06/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Matthew Bryza.


Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την οποία επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ειδικότερα στην παρούσα φάση των συνομιλιών που, όπως είπε, είναι ο βασικός λόγος της επίσκεψης του κ. Bryza στην Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναφέρθηκαν και σε άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως το θέμα της Γεωργίας, το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Υπάρχει ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό αλλά βλέπουμε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχει και η δυνατότητα και η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε άλλα ζητήματα, τόσο διμερή όσο και περιφερειακά», είπε ο κ. Υπουργός. Υπενθύμισε δε ότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά καταληκτικά σημεία της συνάντησης που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του κα Κλίντον τον περασμένο Απρίλιο, ότι δηλαδή «οι δύο χώρες περνάμε σε μια φάση στενότερης συνεργασίας, πέρα από το θέμα του κυπριακού προβλήματος, σε ζητήματα διεθνή που αφορούν και ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τη μια ο κ. Bryza λέει ότι δεν ήρθε να επιβάλει οτιδήποτε στους Κύπριους, ενώ από την άλλη μιλά για φυσικά χρονοδιαγράμματα και εκφράζει την ελπίδα ότι μέχρι το Δεκέμβριο οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία, ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα ακόλουθα: «Πρώτα από όλα, κι εμείς ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να πετύχουμε λύση του Κυπριακού. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει σαφής συμφωνία και δέσμευση όλων των πλευρών εντός και εκτός Κύπρου ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι χωρίς χρονοδιαγράμματα, διότι έχει αποδειχθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα, και ειδικά τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα, δουλεύουν αρνητικά και είναι αντιπαραγωγικά και ότι, βεβαίως, δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία, ότι πρόκειται για μια λύση που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι δεν χρειαζόμαστε παραινέσεις κανενός για την ανάγκη λύσης και για την ανάγκη ταχύτατης λύσης. Να υπενθυμίσω ότι είναι η δική μας πλευρά που υπήρξε θύμα εισβολής και κατοχής και είναι ακόμη θύμα κατοχής, είναι οι δικοί μας συμπολίτες που είναι πρόσφυγες, που έχουν χάσει τις περιουσίες τους και εμείς που υποφέρουμε κάθε μέρα από το αποτέλεσμα της κατοχής. Άρα δεν χρειαζόμαστε παραινέσεις από τρίτους για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι η λύση να είναι βιώσιμη, να ακολουθεί τις σωστές παραμέτρους και τις σωστές αρχές για να μπορέσει να έχει όφελος για όλους τους κατοίκους της Κύπρου. Οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια ή θα καταλήξει σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων ή θα καταλήξει σε μια λύση που θα αποτύχει και θα καταρρεύσει. Άρα χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον, είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι τυχαία αυτή η διαδικασία που συμφωνήθηκε πέρυσι. Είναι σημαντικό, είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας της διαδικασίας αυτής το να παραμείνουμε σε αυτήν".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:39 PM