Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη - 25/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους και ανταποκριτές του ΟΗΕ. Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθώς και για τις επαφές του στα Ηνωμένα Έθνη με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους και απάντησε σε ερωτήσεις.


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσίασε ο Διευθυντής του Τμήματος Ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών κ. Alexander Taukatch. Τον κ. Χριστόφια συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σ. Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβης Λ. Παντελίδης.

Στην εναρκτήρια του δήλωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε:

"Αυτή είναι η τρίτη μου συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Εθνη και η τρίτη μου συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από της εκλογής μου. Στη Γενική Συνέλευση έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε συζητήσεις και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σχετικά με τα συνεχιζόμενα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως είναι η φτώχεια, η πείνα, η περιβαλλοντική κρίση και η οικονομική κρίση.

Κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η οποία διοργανώθηκε για το θέμα της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων είχα πολλές επαφές με Αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων όπως επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με ομολόγους του.

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Κατά τη γνώμη μας, η δικαιότερη κατανομή του εθνικού και παγκόσμιου πλούτου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Όπως αντιλαμβάνεστε, η συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση ενός θέματος το οποίο βασανίζει τη χώρα και το λαό μας, του κυπριακού προβλήματος.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση το συντομότερο δυνατό η οποία θα τερματίσει την κατοχή ενός σημαντικού τμήματος, του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα, θα θέσει ένα τέλος στον παράνομο εποικισμό και θα επανενώσει την πατρίδα μας, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία. Σε όλες τις συναντήσεις που είχα, καθώς και σε όλες τις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κυπριανού, προβάλαμε την ανάγκη για μια λύση το συντομότερο δυνατό. Όταν Τούρκοι ηγέτες δηλώνουν ότι επιζητούν μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, απαντώ: "Εμείς οι Κύπριοι, και εγώ προσωπικά, θέλουμε μια λύση χθες, γιατί είναι ο λαός μας που υποφέρει από αυτήν την τραγωδία εδώ και πολλά χρόνια". Και όταν ο χρόνος περνά, δημιουργούνται καινούργια τετελεσμένα. Γι' αυτό θέλουμε μια λύση, αλλά τι είδους λύση; Θέλουμε μια λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μεταξύ του αείμνηστου Προέδρου Μακαρίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντενκτάς καθώς και του αείμνηστου Προέδρου Κυπριανού με τον κ. Ντενκτάς και φυσικά στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Κύπρος εντάχθηκε το 2004.

Με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμφωνήσαμε ποια θα ήταν η βάση πάνω στην οποία θα βασιζόταν η λύση. Μιλούμε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μιλούμε για πολιτική ισότητα, η οποία δεν θα δημιουργεί ανισότητα, βέβαια, αλλά ουσιαστική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών στους θεσμούς και τα όργανα της ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα, μιλούμε για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Διαφορετικά, το ομόσπονδο κράτος της Κύπρου δεν θα ήταν λειτουργικό και η λύση δεν θα ήταν βιώσιμη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση, μια ισοζυγισμένη λύση, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων να είναι διασφαλισμένα. Γι' αυτή τη λύση έχω εργαστεί εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια. Προϋπόθεση για λύση είναι να πάρει η τουρκική ηγεσία την τελική απόφαση να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να επιτύχουμε μια τέτοια λύση. Η Τουρκία είναι το κλειδί για μια λύση του Κυπριακού. Με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εργαστήκαμε για δύο χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτύχαμε κάποια πρόοδο σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού: Στη διακυβέρνηση, στα θέματα ΕΕ, στην οικονομία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη διαφορές τις οποίες, αν επικρατήσει η καλή θέληση, μπορούμε να επιλύσουμε και να επιτύχουμε συγκλίσεις σ' αυτές τις διαφορές.

Προς το παρόν, με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου διαπραγματευόμαστε στο περιουσιακό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η περιουσία είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ιερό πράγμα για κάθε άνθρωπο. Και είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στις ψυχές των ανθρώπων. Δυστυχώς, μετά την εισβολή και κατοχή, το κατοχικό καθεστώς διένειμε τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων όχι μόνο σε Τουρκοκύπριους, αλλά και σε έποικους.

Γι' αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις σ' αυτά τα θέματα. Οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους στην περιουσία τους, πρέπει να έχουν το δικαίωμα για μια τέτοια επιλογή. Όποιος δεν το θέλει, μπορεί να αποζημιωθεί. Μια άλλη επιλογή είναι η ανταλλαγή περιουσιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που μετακινήθηκαν από το νότο από την Τουρκία μετά την κατοχή και οι οποίοι άφησαν τις περιουσίες τους εκεί. Οι περιουσίες αυτές είναι υπό την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να τις πάρουν πίσω στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού.

Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με την οποία ανταλλάξαμε έγγραφα για το περιουσιακό, επιμένει σχεδόν στην πλήρη αποζημίωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο βορρά. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι μόνο δύσκολο˙ είναι αδύνατο να δεχθούμε αυτή τη φιλοσοφία. Πρέπει να βρούμε μια ισοζυγισμένη λύση. Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, εισηγήθηκα να συνδεθεί το περιουσιακό με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών για να καθοριστεί τελικά ένα ευρύτερο έδαφος το οποίο θα περιέλθει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση να έχουν πλήρη δικαιώματα στις περιουσίες τους. Και να συνδεθεί επίσης με το πρόβλημα των εποίκων, γιατί διένειμαν γη, περιουσίες των Ελληνοκυπρίων και σε έποικους. Δυστυχώς, ο κ. Ερογλου αρνήθηκε να συζητήσει μια τέτοια πρόταση. Και πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες.

Η πρόταση μου θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις και θα καταστήσει δυνατή μια γρήγορη λύση του Κυπριακού. Ελπίζω ότι η τουρκική ηγεσία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αλλάξουν τη στάση τους και θα δεχθούν την πρόταση μου. Από την άλλη, πρότεινα την επιστροφή των Βαρωσίων, μιας άδειας πόλης υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων, στα Ηνωμένα Εθνη, όπως προνοείται στο Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτως ώστε περισσότεροι από 30.000 Ελληνοκύπριοι, κάτοικοι των Βαρωσίων, να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί η παλιά πόλη της Αμμοχώστου η οποία αποτελεί κοινή κληρονομιά και πολιτισμό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, του λαού μας. Είναι το τμήμα της πόλης που είναι κλειστό, εντός των τειχών. Όλοι θυμόμαστε την ιστορία του Οθέλλου. Είναι σ' αυτό το μέρος που εκτυλίχθηκε. Ταυτόχρονα, θα δώσουμε την δυνατότητα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο και την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπόριο. Αν η τουρκική ηγεσία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχαν αποδεχθεί αυτή την πρόταση, θα ήταν δυνατό για την Τουρκία να αισθάνεται πιο σίγουρη και πιο άνετη γιατί θα είχε την δυνατότητα να ανοίξει καινούργια κεφάλαια για την ένταξη της στην ΕΕ.

Τέλος, θέλω να τονίσω ακόμα μια φορά ότι είμαι απόλυτα έτοιμος για μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό γιατί δε θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να ασχολούνται με το Κυπριακό για τόσα πολλά χρόνια".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:38 PM