Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Βρυξέλλες - 02/12/2014


O Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας κα Federica Mogherini. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Mogherini για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο λόγω των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.


Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε, παράλληλα, στους στόχους και τις προοπτικές των τριμερών συνεργασιών μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Στόχος μας, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, αποτελεί η επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των λαών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού τόνισε ότι η Κύπρος στρέφεται προς άλλες χώρες της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα και τις καλεί να ενώσουν δυνάμεις μαζί της, υπογράμμισε ότι αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται ενάντια κανενός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στο θέμα του Λιβάνου και στον κίνδυνο που διατρέχει λόγω των απειλών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da’esh). H κα Mogherini συμφώνησε με εισήγηση του κ. Κασουλίδη όπως διοργανωθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του ερχόμενου Φεβρουαρίου, πρόγευμα εργασίας των ‘Φίλων του Λιβάνου’ στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil. Ο κ. Κασουλίδης και η κα Μogherini αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και τις προοπτικές λύσης στη βάση της Γενεύης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου για συμμετοχή στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Ο κ. Κασουλίδης προσκάλεσε την κα Μοgherini να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία και απεδέχθη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:53:51 PM