Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών μετά την επιστροφή του από Παρίσι και Κάιρο - 08/05/2008


Ικανοποιημένος από τις επισκέψεις τους σε Παρίσι και Κάιρο επέστρεψε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Αίγυπτος είναι φίλες χώρες και στέκονται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο Παρίσι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις μέχρι σήμερα δηλώσεις που γίνονται από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, και σημείωσε την ανάγκη όπως η Τουρκία τηρήσει μια θετική στάση, η οποία είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών.

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το ταξίδι τόσο στο Παρίσι όσο και στο Κάιρο» είπε ο κ. Κυπριανού, και πρόσθεσε πως στη γαλλική πρωτεύουσα είχε συνάντηση με τον ομόλογό του με τον οποίο και συζήτησαν «θέματα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα».

Πρόσθεσε πως η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα από τα μέλη εκείνα «που στέκονται σταθερά στις αρχές και βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε πως έγινε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και των τελευταίων διαδικασιών και συζητήσαν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και ποιό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Γαλλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ κατά το Β εξάμηνο του 2008, και πρόσθεσε: «εκφράσαμε μια απογοήτευση από τις μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις που γίνονται από την άλλη πλευρά και τονίσαμε ότι έχει μεγάλη σημασία να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να κρατήσει τη θετική στάση που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών».

Τέλος ανέφερε πως υπάρχει συναντίληψη σε όλα τα θέματα με τη Γαλλία και σημείωσε ότι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά το Β εξάμηνο του 2008 που η Γαλλία θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Κυπριανού ενέταξε την επίσκεψή του στη Γαλλία, στα πλαίσια περιοδείας του σε πρωτεύουσες χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στα πλαίσια επαφών με τη γαλλική προεδρία, ενώ αναφέρθηκε και στην αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συναντήθηκε με τον ομόλογό του και πρόσθεσε πως η χώρα αυτή «είναι μια σταθερή φίλη χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι λαοί μας είναι φίλοι ακόμα και πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου και η Αίγυπτος στέκεται σταθερά και αυτή στις αρχές του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας ιδιαίτερα σε οργανισμούς όπου δεν συμμετέχει η Κύπρος όπως η Ισλαμική Διάσκεψη ή ο Αραβικός Σύνδεσμος», είπε.

Αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο είναι η πρώτη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, ο Μάρκος Κυπριανού σημείωσε πως με εξαίρεση τις ΗΠΑ το ταξίδι του στην Αίγυπτο είναι το πρώτο που κάνει σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Κάιρο ο Υπουργός εξέφρασε, όπως είπε, την «ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη που η Αίγυπτος προσφέρει στην Κύπρο. Από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε μια φίλη χώρα στην ΕΕ και φροντίζουμε ώστε οι θέσεις και οι τοποθετήσεις της Ένωσης να μην επηρεάζουν αρνητικά την Αίγυπτο», ανέφερε.

«Έχουμε συμφωνήσει, πέρα από τις άψογες πολιτικές σχέσεις που έχουμε, να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών» δηλαδή της Κύπρου και της Αιγύπτου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε πως είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» από τις επισκέψεις του στο Παρίσι και το Κάιρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:22 PM