Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Καναδά - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Καναδά, με έδρα την Αθήνα, κ. Robert W. Peck.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Ύπατος Αρμοστής του Καναδά τόνισε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με μια μακροχρόνια δυνατή φιλία και ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εμβαθύνουν και ενισχύουν τις σχέσεις του σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Καναδάς συμμετείχε στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1963 έως το 1993 και ότι 28 Καναδοί έχασαν την ζωή τους κατά την υπηρεσία τους στην Κύπρο.

Ο κ. Peck αναφέρθηκε επίσης στην σθεναρή και αδιάλειπτη αμυντική σχέση μεταξύ Καναδά και Κύπρου αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος, ως σταθερό μέλος της ΕΕ, συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την βοήθεια που παρείχε η Κύπρος σε Καναδούς πολίτες κατά την διάρκεια εκκένωσης από το Λίβανο το 2006.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Peck ανέφερε ότι ο Καναδάς υποστηρίζει ένθερμα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση διαπραγματεύσεων η οποία θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο λαό της Κύπρου τονίζοντας ότι η υποστήριξη αυτή εκφράστηκε και πάλι από όλους τους Αρχηγούς Κυβερνήσεως της Κοινοπολιτείας σε πρόσφατη συνάντηση τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στην Αυστραλία.

Αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου – Καναδά που συστάθηκε πέρυσι θα αυξήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Peck συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την επερχόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι ο Καναδάς διατηρεί μια στενή συνεργασία με την ΕΕ η οποία οδήγησε στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση μιας Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας καθώς και μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Ολοκληρώνοντας, ο νέος Ύπατος Αρμοστής του Καναδά διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα εργαστεί προκειμένου να τιμήσει και να αναπτύξει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εγκάρδιες σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Καναδά που εδράζονται, όπως ανέφερε, στις κοινές αξίες της δικαιοσύνης και της ειρήνης και που είναι εμφανείς με την κοινή συμμετοχή και τη στενή συνεργασία τους σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Κοινοπολιτεία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις διμερείς μας σχέσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη συνεργασία των δύο χωρών για την αποχώρηση των καναδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσω Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πρόσθεσε, ότι η Κύπρος εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με τον Καναδά και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε, σε διάφορους τομείς, προς αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών μας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τη βαθειά εκτίμηση του λαού της Κύπρου για τη συμμετοχή του Καναδά στην UNFICYP.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανηλειμμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:25 PM