Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
- 23/06/2009Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Sheikh Abdallah Bin Zayid Al Nahyan.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι χαρά και τιμή του να υποδέχεται τον ομολόγό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον οποίο, όπως είπε, είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική και φιλική συνάντηση. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες παραδοσιακά συνδέονται με μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του λαού. Επισήμανε, δε, πόσο σημαντική χώρα υπήρξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την Κύπρο, όταν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας πολλοί Κύπριοι δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά εκεί και κατάφεραν να ξαναχτίσουν την οικονομία της Κύπρου. Οι επιχειρηματικές και πολιτικές σχέσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε πρεσβεία στο Abu Dhabi. Εξέφρασε, δε, ευχαριστίες για το πόσο γρήγορα επετεύχθη η σχετική συμφωνία και κινήθηκαν οι διαδικασίες για το άνοιγμα της πρεσβείας στη χώρα, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε όπως και οι δύο χώρες εργαστούν για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών του Κόλπου και των χωρών της ΕΕ. Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν, επίσης, περιφερειακά θέματα και ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο και τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα όπως σύντομα οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας και για την προστασία των επενδύσεων που, όπως είπε, θα ενθαρρύνουν περισσότερο τις επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αναφορικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο κ. Υπουργός είπε ότι, αν και δεν συζητήθηκε το θέμα στη σημερινή συνάντηση, και οι δύο συμφωνούν ότι η ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης στη Γάζα είναι η πλέον σημαντική.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:51 PM