Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη του Βασιλείου της Καμποτίας - 13/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Καμποτίας, με έδρα το Βερολίνο, δρος Chem Widhya.


Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του ο δρ Widhya ανέφερε ότι η διαπίστευσή του αντικατοπτρίζει την ειλικρινή θέληση της Βασιλικής Κυβέρνησης της Καμποτίας να σφυρηλατήσει στενές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικο-πολιτιστικές σχέσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων στις 16 Μαίου του 2000. Το Βασίλειο της Καμποτίας, πρόσθεσε, πιστεύει στο σημαντικό ρόλο και στη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ο δρ Widhya ανέφερε ότι η Καμποτία συγχαίρει την Κύπρο για την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Μαίου του 2004 όπως και για την ένταξή της στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2008. Αυτά τα δύο ιστορικά βήματα, πρόσθεσε, θα επιτρέψουν στην Κύπρο να αναπτύξει ενεργά την πολιτική της θέση και το οικονομικό δυναμικό της στην Ευρώπη και στη γύρω περιοχή.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο δρ Widhya ανέφερε ότι η Καμποτία, έχοντας περάσει 24 χρόνια πολέμου, γενοκτονίας και συγκρούσεων, τα οποία έληξαν με τις εθνικές εκλογές στις 23ης Μαΐου του 1993, κατανοεί πλήρως τις πολιτικές προκλήσεις που υπάρχουν στην Κύπρο από το 1963. Σχετικά πρόσθεσε ότι η ειρήνη ήρθε στην Καμποτία μέσω εθνικής συμφιλίωσης.

Σ΄ αυτό το πνεύμα, είπε ο δρ Widhya, η Καμποτία υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, τον καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνημένη αμοιβαία από τις δύο κοινότητες και βασισμένη στην αρχή της μιας κυριαρχίας, μιας υπηκοότητας και μιας διεθνούς προσωπικότητας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Καμποτία, πρόσθεσε, πιστεύει στη σημασία του πολιτικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και στη συνετή άποψη της Εξοχότητάς σας για μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους μέσω της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος και η Καμποτία έχουν μια ιστορία φιλικών σχέσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε ποικίλα διεθνή βήματα και οργανισμούς. Δεσμευόμαστε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να εργαστούμε με την Κυβέρνηση της Καμποτίας για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησής του για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως η Καμποτία στις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος και ζήτησε όπως συνεχιστεί η θέση αρχών της Καμποτίας που είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα για την Κύπρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να αδυνατίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενεργητικότητα για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών, αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:42 PM