Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σρι Λάνκα
- 19/09/2008Την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αρμονία και θα αποβούν καρποφόρες για το καλό ολόκληρης της Κύπρου εξέφρασε ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, κ. Hemantha Warnakulasuriya επιδίδοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ο Ύπατος Αρμοστής, αφού αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Σρι Λάνκα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης της χώρας του για την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του στο λαό της Κύπρου για τη γενναιόδωρη βοήθεια που πρόσφερε κατά τη φοβερή καταστροφή που έπληξε τη χώρα του, το τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου του 2004.

Αναφερόμενος ο κ. Warnakulasuriya στο θέμα της εργοδότησης πέραν των 25,000 Σριλανκέζων στην Κύπρο είπε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος έχει γίνει το δεύτερο σπίτι πολλών συμπατριωτών του και ότι είναι η δεύτερη ή τρίτη κοινότητα ξένων στην Κύπρο.

Ο Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε τις ευχές του Προέδρου της χώρας του κ. Mahinda Rajapakse για ευημερία της Κύπρου και την επιθυμία του για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, πρώτη ένδειξη της οποίας, όπως είπε, θα είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Ratnasiri Wickramanayake στην Κύπρο στις 27 Σεπτεμβρίου 2008.

Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της χώρας του στον Πρόεδρο Χριστόφια για επίσκεψη στη Σρι Λάνκα στο εγγύς μέλλον με σκοπό, όπως είπε, την περαιτέρω εδραίωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εξαίρετη και φιλική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Σρι Λάνκα σε διεθνές επίπεδο και υπογράμμισε την επιθυμία της Κύπρου για διεύρυνση και εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε διεθνή βήματα, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη και την Κοινοπολιτεία.

Οι σχέσεις μας προοδεύουν με γρήγορο ρυθμό, ανέφερε, και θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια. Εν προκειμένω, είπε, προσβλέπουμε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα στην Κύπρο στα τέλη του μηνός.

Αναφερόμενος στην παρουσία στην Κύπρο χιλιάδων ανθρώπων από την Σρι Λάνκα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό αποτελεί μαρτυρία της στενής αλληλεπίδρασης των δύο κοινωνιών. Εκτιμούμε πολύ την εργατικότητα και το δυναμισμό τους, πρόσθεσε. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι θα χαιρέτιζε την ίδρυση Προξενικού Γραφείου της Σρι Λάνκα στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σρι Λάνκα και τόνισε ότι ενθαρρύνει μια διευθέτηση με τους Ταμίλ σε μια και αδιαίρετη Σρι Λάνκα για χάρη των κατοίκων της και για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να μη φεισθεί προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη διευθέτησης και ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά εμπόδια με την απαραίτητη καλή θέληση. Ταυτόχρονα, ανέφερε, αναμένουμε ένα νέο συμβιβαστικό πνεύμα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης: «Γνωρίζω ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Όμως, παραμένω αισιόδοξος ότι με αυτές τις διαπραγματεύσεις θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης. Είναι υψίστης σημασίας η διασφάλιση των βασικών αρχών αυτής της διαδικασίας, δηλαδή η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς διαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Αναμένουμε, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Οι Κύπριοι πρέπει να διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα που θα εγκριθεί από το λαό σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουμε ότι η ΕΕ θα ασκήσει την επιρροή της ούτως ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα όσον αφορά την αποδοχή και εφαρμογή μιας λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για το ενδιαφέρον της Σρι Λάνκα για το Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια και την υποστήριξή της για εξεύρεση μιας μόνιμης διευθέτησης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και διαβίβασε στην Κυβέρνηση και το λαό της Σρι Λάνκα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Δρ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:26 PM