Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, στο Βελιγράδι - 03/12/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Βελιγράδι, είχε σήμερα συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του κ. Vuk Jeremic.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού, αφού εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται και πάλι το Βελιγράδι, ανέφερε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους: «Με τον Σέρβο ομόλογό μου είχαμε ένα εποικοδομητικό και ευχάριστο διάλογο. Οι ιστορικοί δεσμοί και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Σερβίας βασίζονται στον κοινό σεβασμό. Οι σχέσεις μας σε πολιτικό επίπεδο είναι εξαίρετες ενώ οι εμπορικές μας σχέσεις και επενδύσεις θα καλυτερεύσουν, κάτι που επίσης οι Πρόεδροι των δύο χωρών μας συζήτησαν τόσο στο Βελιγράδι όσο και στη Λευκωσία.

Η Κύπρος εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και η Σερβία αξίζει να βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράσαμε αυτήν τη στάση μας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη ότι όχι μόνο η Σερβία και τα Βαλκάνια θα επωφεληθούν από κάτι τέτοιο, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ικανοποιημένοι που παρά το ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση, η υποψηφιότητα της Σερβίας έχει προωθηθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζουμε ότι η σχετική γνωμοδότηση θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατό. Η Σερβία έχει την πολιτική μας υποστήριξη και όταν η χώρα αυτή αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, θα μοιραστούμε με τη Σερβία την εμπειρία μας όσον αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο δρόμος είναι δύσκολος και απαιτητικός.

Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα του Κοσόβου, το οποίο είναι σημαντικό τόσο για τη Σερβία όσο και για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί κοινή στάση όσον αφορά το θέμα του Κοσόβου και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί όρο, ο οποίος πρέπει να τεθεί στη Σερβία σε οποιοδήποτε στάδιο. Η Κύπρος δεν έχει αλλάξει τη θέση της όσον αφορά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία αντιπροσωπεύει μια παράνομη πράξη. Υποστηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και καλούμε όλους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού, ευχαρίστησε τη Σερβία ως προς τη θέση αρχών και την υποστήριξή της προς την Κυπριακή Κυβέρνηση όσον αφορά το Κυπριακό. Η Κύπρος, τόνισε, παραμένει αφοσιωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους. Οι συνομιλίες που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζονται, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μια λύση θα επιτευχθεί, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να καταστεί ένα ενιαίο κράτος.

Σε δηλώσεις του, ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι με πραγματική ευχαρίστηση που είχα συνάντηση με τον καλό μου φίλο και ένα πολύ καλό φίλο από την Κύπρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι ένας στενός μας συνεργάτης και ο καλύτερος φίλος της Σερβίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε για την παγκόσμια τρέχουσα κατάσταση, τις σχέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και θέματα διεύρυνσής της.

Η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε πρόσφατα τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (Stabilization and Association Agreement). Η Κύπρος υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας και έχουμε συμφωνήσει ότι, παρά όλες τις δυσκολίες, θα επιταχύνουμε τη διαδικασία εισδοχής της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε, επίσης, συζητήσει τη γενική κατάσταση όσον αφορά στη νότια επαρχία του Κοσόβου και η Κύπρος έχει υποστηρίξει τη θέση μας. Εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς την Κύπρο για τη σθεναρή υποστήριξή της στο εν λόγω θέμα.

Συζητήσαμε, επίσης, την κατάσταση στην Κύπρο και στα κατεχόμενα και επαναβεβαιώσαμε, για άλλη μια φορά, τη στήριξή μας στις επίσημες θέσεις της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Σερβία υποστηρίζει μια λύση στο Κυπριακό στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα ενιαίο κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μία διεθνή προσωπικότητα. Ελπίζουμε ότι όλα τα ανοικτά θέματα και προβλήματα στην Ευρώπη πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και προς το συμφέρον όλων των πλευρών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό το πνεύμα η Κύπρος μπορεί πάντοτε να βασίζεται στη Σερβία».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:36 PM