Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία - 08/01/2008


Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή,, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ιορδανία, είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Salahedin Al-Bashir. Στη συνέχεια η κα Μαρκουλλή έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Nader Dahabi.


Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης τους. Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον εμπορικοοικονομικό τομέα . Συμφωνήθηκε όπως στο άμεσο μέλλον οι δυο πλευρές υπογράψουν συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων. Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας. Συζητήθηκαν ακόμη το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και η κατάσταση στο Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας δήλωσε πως η χώρα του προσβλέπει στη συνεργασία και αξιοποίηση της εμπειρίας της Κύπρου στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της άρδευσης.

Οι Ιορδανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις που ακολούθησαν τη συνάντηση της Ανάπολης, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή. Επισημάνθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη όπως οι δυο πλευρές, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Αννάπολη, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης του Παλαιστινιακού, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Από πλευράς της η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε κατ’αρχήν τους συνομιλητές της για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ανοίξει πρεσβεία στο Αμμάν μέσα στο τρέχον έτος. Στη συνέχεια η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε εκτενώς τους Ιορδανούς αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας η οποία ξεκάθαρα πλέον προωθεί τη λύση δυο κρατών, περιφρονώντας προκλητικά τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας για τη λύση του Κυπριακού και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η τουρκική πλευρά με την συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές ενέργειες και μεθοδεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου η τουρκική πλευρά προωθεί τις αποσχιστικές επιδιώξεις της, κατά παράβαση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας.

Μετά το πέρας των συνομιλιών της, η κα Μαρκουλλή παραχώρησε συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Addustour, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ιορδανίας. Παραχώρησε επίσης συνέντευξη στην εφημερίδα Al Ghad καθώς και σε Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Αργά το βράδυ η Υπουργός παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή της ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Αμμάν. Εκτός από τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών, στο δείπνο παρευρέθηκαν επίσης οι Υπουργοί Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Υδάτων και Αρδευσης, Δημοσίων Εργων και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παρευρέθηκαν επίσης πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Ιορδανίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:10 PM