Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το Βούλγαρο ομόλογό του
- 06/10/2008Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βουλγαρία, είχε σήμερα στη Σόφια συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Ivailo Kalfin.


Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού, κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του συζήτησαν θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ΕΕ, ιδιαίτερα εν όψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, στα θέματα κλιματολογικών αλλαγών, ενέργειας και μετανάστευσης που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι κοινές οι θέσεις των δύο χωρών, όπως το ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα χωρών που είναι απομακρυσμένες από την ΕΕ ή αποτελούν εξωτερικό της σύνορο.

Αναφορικά με το θέμα της οικονομικής κρίσης που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Κυπριανού, Κύπρος και Βουλγαρία συμφωνούν πως πρέπει να εξευρεθούν μηχανισμοί, ώστε να μπορούν να προλαμβάνονται παρόμοιες κρίσεις ή να προβαίνουν σε διορθωτικές κινήσεις. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και άλλα διμερή ζητήματα μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, όπως οι σχέσεις με τη Σερβία, τη Ρωσία και θέματα Μέσης Ανατολής.

«Γενικά με τη Βουλγαρία μπορώ να πω ότι υπάρχει μια ταύτιση απόψεων και έχουμε ένα συντονισμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και σε ορισμένα θέματα, όπως το Κοσσυφοπέδιο, έχουμε διαφορετικές θέσεις», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, επίσης, στο Πρωτόκολλο Ενισχυμένης Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα με το Βούλγαρο ομόλογό του, με τον οποίο συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή του. Η Συμφωνία προβλέπει, όπως είπε, τον ισχυρό διάλογο σε πολιτικό επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών τόσο για θέματα ΕΕ όσο και διεθνή, καθώς και τη συνεργασία σε προξενικά ζητήματα ή ζητήματα εκπροσώπησης σε χώρες όπου δεν υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση της μίας ή της άλλης χώρας. Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα σε υπηρεσιακό επίπεδο, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:58 PM