Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ινδονησίας - 10/06/2009


Τη διαβεβαίωσή του για την πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης της χώρας του στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επίτευξη συμφωνημένης και συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο νέος Πρέσβης της Ινδονησίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, κ. Mohamed Oemar επιδίδοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ο κ. Oemar στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μακροχρόνια φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις των δύο χωρών καθώς και στη μεταξύ τους συνεργασία. Ενθαρρυνόμαστε, να επισημάνουμε το έντονο ενδιαφέρον της Κυπριακής Κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση με την εγκαθίδρυση Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Τζακάρτα.

Είμαι βέβαιος, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, ότι η Κύπρος και η Ινδονησία θα συνεχίσουν μαζί την πορεία προόδου και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, τόνισε, η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή βήματα θα συνεχίσει να ενισχύεται για το κοινό καλό καθώς και για όφελος της διεθνούς κοινότητας.

Απαντώντας στην προσφώνηση του νέου Ινδονήσιου Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ινδονησία παραμένουν προσηλωμένες στις δημοκρατικές αρχές και αξίες σε διεθνή ζητήματα και έχουν μια ιστορία φιλικών σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Και ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε:

«Στόχος της Κυβέρνησής μου είναι να εργαστώ για την περαιτέρω διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδονησίας σε διάφορους τομείς. Η δυνατότητα που υπάρχει σε σχέση με αυτό, πρέπει να συνειδητοποιηθεί, ώστε να επιφέρει μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφασή μας να ιδρύσουμε Πρεσβεία στην Τζακάρτα αυτό το χρόνο, αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας γι΄ αυτό.

Επιπλέον, ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Κύπρος είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλει προς την περαιτέρω ανάπτυξη των πολυδιάστατων σχέσεων και συνεργασία της Ινδονησίας με την ΕΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξη της Ινδονησίας στις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαιτέρως εκτιμούμε τη, βασισμένη σε αρχές, στάση της Ινδονησίας και την ανεκτίμητη υποστήριξη εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, για αποτροπή της αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και στη διασφάλιση ότι ο Οργανισμός αυτός αποφεύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις σε εξέλιξη προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. Και τόνισε:

«Διακηρύττω, για άλλη μια φορά, την αποφασιστικότητά μου να μην φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών υποβοηθητικών στην επίτευξη μιας διευθέτησης και για την υπερπήδηση των εμποδίων που βρίσκονται ενώπιον μας, με την αναγκαία ευελιξία. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να καταστήσω και πάλι σαφές ότι δεν θα δεχθούμε τις όποιες προσπάθειες για αλλαγή της βάσης ή της διαδικασίας που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες και έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτή η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους, οι οποίοι διαπραγματεύονται μια διευθέτηση για επανένωση της Κύπρου χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους, αυτό δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της. Ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει ουσιαστικός. Είναι γι΄ αυτό που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να εξασκήσει την επιρροή της προς την Άγκυρα ώστε να αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις και να είναι εποικοδομητική. Είναι καιρός για την Τουρκία να αντιληφθεί ότι, συνεργαζόμενη για μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση στο Κυπριακό, θα εξυπηρετήσει, επίσης, τα δικά της συμφέροντα. Η επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβοηθήσουν τις προσπάθειές της να έλθει πιο κοντά προς την Ένωση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε το νέο Ινδονήσιο Πρέσβη να μεταφέρει προς τον Πρόεδρο της Ινδονησίας κ. Susilo Bambang Yudhoyono και στο φίλο ινδονήσιο λαό τις θερμότερες ευχές και ένα μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:45 PM