Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ - 09/09/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Frank Urbancic.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους Κυπρίους από το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο Μπους και τη συζυγό του, και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδιδαν πάντα μεγάλη σημασία στις φιλικές τους σχέσεις με την Κύπρο και το λαό της.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερεΣ «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος παραμένει μια από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Μπους και της Υπουργού Εξωτερικών Ράις. Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να ακολουθήσετε ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού που θα εγκαθιδρύει μια σταθερή, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό είναι ένα έργο που πρέπει οι ίδιοι οι Κύπριοι να εκπληρώσουν, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τις συνθήκες στις οποίες μπορεί να επιτευχθεί μια διευθέτηση.

Προς το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε δικοινοτικά προγράμματα που ενισχύουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή όλων των Κυπρίων».

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Urbancic υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι πολύτιμος εταίρος στον αγώνα εναντίον των παγκόσμιων απειλών της τρομοκρατίας, του πολλαπλασιασμού των όπλων μαζικής καταστροφής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, των παράνομων ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων και ότι κατά τη θητεία του στην Κύπρο θα συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση για ενίσχυση αυτών των κοινών προσπαθειών.

Ο κ. Urbancic έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χιλιάδες Κυπρίους που ζουν ή σπουδάζουν στης ΗΠΑ και είπε ότι θα καλλιεργήσει αυτούς τους κοινούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς και θα βοηθήσει ώστε να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες και των δύο χωρών.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρέσβη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά μαζί του ώστε η θητεία του να είναι πολύ εποικοδομητική και καρποφόρα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις που υφίστανται μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ να καταστούν ακόμα πιο στενές, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η Κύπρος βρισκόμενη στο πιο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, βρίσκεται σε πολύ καλή θέση να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Εν προκειμένω θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος, συνεργαζόμενη με πολλά άλλα έθνη, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλαβε με επιτυχία ένα σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο, παράδειγμα του οποίου υπήρξε η εκκένωση πολλών Αμερικανών υπηκόων από το Λίβανο κατά την τελευταία κρίση. Υπογραμμίζω τη συνεργασία της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σημαντικά θέματα διεθνούς κλίμακας όπως ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η εμπορία ανθρώπων.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη Συμφωνία με τη Συνεργασίας για την καταστολή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, των συστημάτων εκτόξευσής τους και σχετικών υλικών μέσω θαλάσσης, που υπογράφηκε το 2005 κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, και στο γεγονός ότι η Κύπρος ήταν το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέγραψε τέτοια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ανέλαβα την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας διακήρυξα ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης θα ήταν η επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος ώστε να δοθεί στις μέλλουσες γενιές η ευκαιρία να ζήσουν σε μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα. Για το σκοπό αυτό αναλάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων λίγων χρόνων. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.

Η 3η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των πλήρων διαπραγματεύσεων. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι είμαι αποφασισμένος να μην φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη διευθέτησης και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν με την απαραίτητη καλή θέληση. Ταυτόχρονα αναμένουμε ένα νέο πνεύμα συμβιβασμού από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ότι όλοι θα σεβαστούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προβλέπεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα.

Γνωρίζω πλήρως ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Παραμένω όμως αισιόδοξος ότι μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνημένης λύσης. Είναι επίσης υψίστης σημασίας να διασφαλίσουμε τις βασικές αρχές που μας συνοδεύουν σ΄ αυτή τη διαδικασία όπως η επίτευξη συμφωνημένης λύσης με βάση την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η διεθνής κοινότητα να επιτρέψει στους Κυπρίους να διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας και να πετύχουν ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εγκριθεί από το λαό σε ξεχωριστά, ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Θα πρέπει να είναι μία κυπριακή λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει την επιρροή της ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να αποδεχθεί και να εφαρμόσει μία λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε εκφράζοντας ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη συνεχιζόμενη διαδικασία και τόνισε ότι αναμένουμε ότι θα ασκήσουν όλη την επιρροή τους προς την Τουρκία ώστε αυτή η νέα πρωτοβουλία να οδηγήσει σε μόνιμη διευθέτηση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Στην τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων παρίσταντο o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:02 PM