Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Paolo Genitloni, στο πλαίσιο επίσκεψης του Ιταλού Υπουργού στην Κύπρο. Ο κ. Gentiloni έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.


Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθως προήδρευσαν των επίσημων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα ενέργειας, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τρόποι κοινής δράσης για αντιμετώπιση των φαινομένων της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, καθώς και η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά από το δημοψήφισμα για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Ιταλό ομόλογό του και εξέφρασε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία τον περασμένο Αύγουστο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον ομόλογό του για τη βοήθεια που παρείχε η Ιταλία στην Κύπρο για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην οροσειρά του Τροόδους το καλοκαίρι.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Gentiloni είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν την σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας και συμφώνησαν ότι παρά το γεγονός ότι αυτές βρίσκονται σε παραδειγματικό επίπεδο, θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση και την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Κασουλίδης και Gentiloni εξέτασαν τις εξελίξεις όσον αφορά στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή. «Μετέφερα στον συνάδελφό μου την πεποίθησή μας ότι με την παρουσία των ιταλικών εταιρειών ENI και EDISSON στην ανατολική Μεσόγειο, η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας και να συμβάλει στην πολιτική συνεργασίας και συνεργειών, που επιδιώκει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά στο Brexit, αντηλλάγησαν απόψεις για τον αριθμό των αλλαγών που θα επιφέρει η απόφαση, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πιστωθεί με χρόνο για να καθορίσει πώς οραματίζεται τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, καθότι η αβεβαιότητα έχει συνέπειες και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου, ότι δηλαδή εναπόκειται στην Τουρκία να αντιδράσει θετικά, ώστε να σημειωθεί απτή πρόοδος στην ενταξιακή της πορεία, ειδικότερα στα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι «η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της χώρας πιο κοντά στα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ, μέσα από την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων». Εντούτοις, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση των υψηλών μεταναστευτικών πιέσεων, η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. «Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα οποία δεν πρέπει να αφεθούν να αντιμετωπίσουν μόνα τις συνέπειες της μαζικής ροής προσφύγων», είπε.

«Μοιραστήκαμε, ακόμη, τις ανησυχίες μας σχετικά με την τρομοκρατία και συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης, καθώς και των βαθύτερων αιτίων της. Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από αυτήν την απειλή· πρέπει να δράσουμε μαζί, ως ΕΕ και ως διεθνής κοινότητα, για να καταπολεμήσουμε αυτήν τη μάστιγα», τόνισε κ. Κασουλίδης.

Τέλος, οι κ.κ. Κασουλίδης και Gentiloni είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. «Όσον αφορά στην Συρία, χαιρετίζουμε την απόφαση των Υπουργών Kerry και Lavrov και ελπίζουμε αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στην Συρία, για χάριν του λαού που υποφέρει, των χωρών στην περιοχή, οι οποίες δέχονται πολλούς πρόσφυγες από την Συρία, και, εν κατακλείδι, για χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Από πλευράς του, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συνάντηση.

Ο κ. Gentiloni είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη μέχρι στιγμής πρόοδο στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. «Γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, αλλά πάντοτε –και σε αυτό το πρόβλημα και σε άλλα περίπλοκα ζητήματα- η τελευταία περίοδος είναι η δυσκολότερη. Στηρίζουμε τη δέσμευση του Προέδρου της Κυβέρνησης για επίτευξη λύσης», τόνισε.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο θα αποτελέσει, αυτήν τη στιγμή, ένα εξαιρετικά καλό μήνυμα για την Ευρώπη τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. «Η Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται καλά μηνύματα, καλά βήματα, ειδικότερα από μια χώρα, όπως η Κύπρος, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων και θρησκειών εντός της Ευρώπης. Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας για τις εν εξελίξει συνομιλίες και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για λύση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει τη συμβολή της Ιταλίας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τις προσεχείς βδομάδες.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Gentiloni εξέφρασε ικανοποίηση για το εξαίρετο επίπεδο και σημείωσε τις πιθανότητες που υπάρχουν για περαιτέρω συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια. «Η ενέργεια και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα για περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Σε σχέση με το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Ιταλός Υπουργός τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επωμιστούν το ίδιο μερίδιο ευθύνης της μεταναστευτικής ροής.

Τέλος, καλωσόρισε τη συμφωνία για την Συρία που επιτεύχθηκε στην Γενεύη. Αναφερόμενος στη σημασία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυκτα, ο κ. Gentiloni επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πολιτική διαδικασία με θετική κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εγγυήσεις στο Κυπριακό, ο κ. Gentiloni τόνισε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, η οποία θα είναι κυπρογενής, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η λύση πρέπει να προέρχεται από τις κοινότητες της Κύπρου, παράγοντας απαραίτητος εάν επιθυμούμε την πρακτική επιτυχία της λύσης, υπογράμμισε ο κ. Gentiloni, συμπληρώνοντας ότι το κεφάλαιο των εγγυήσεων είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πτυχές των διαπραγματεύσεων. «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η εποικοδομητική συνεργασία από την Τουρκία θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του 2016, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, καθότι σημαντικά ζητήματα, όπως το κεφάλαιο των εγγυήσεων, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Σημείωσε δε ότι το εδαφικό δεν έχει ακόμα συζητηθεί, ενώ συνέστησε υπομονή για τους επόμενους μήνες.

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε ότι η ΕΝΙ βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δεσμού των δύο χωρών.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ιταλός Υπουργός επανέλαβε ότι η ενέργεια αποτελεί παράγοντα πιθανής συνεργασίας στην Μεσόγειο. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι καταγράφονται τεράστιες προοπτικές στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.Τελευταία Ενημέρωση στις: 13/09/2016 09:00:12 AM