Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών - 31/05/2010


Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά, από τις πρωινές ώρες τα γεγονότα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όταν έγινε γνωστό ότι ισραηλινές δυνάμεις ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν τα πλοία που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών για άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα να παράσχουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια τυχόν χρειαστεί.


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στην Πολιτική Διευθύντρια να καλέσει τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία ώστε να ζητηθεί επίσημη ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες προς τον Πρέσβη της Κύπρου στο Τελ Αβίβ να ζητήσει επίσημη ενημέρωση ως προς το εάν και κατά πόσο υπήρχαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που επέβαιναν στα σκάφη της πρωτοβουλίας και τις συνθήκες ασφαλείας τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους πολίτες οι οποίοι να επέβαιναν στα πλοία ή να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αποτελεί σταθερή θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να αφήνονται να ασκούν τη δραστηριότητά τους ελεύθερα, πάντοτε εντός των πλαισίων της νομιμότητας και του σεβασμού του δικαίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της για άμεση, συνεχή και άνευ όρων πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών προϊόντων και ατόμων από και προς τη Γάζα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:23 PM