Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Μάλτας - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Μάλτας, με έδρα την Αθήνα, κ. Walter Balzan.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Balzan ανέφερε ότι από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών τον Σεπτέμβριο του 1972, εξαίρετες διμερείς σχέσεις επικράτησαν σε διάφορα επίπεδα όπως αντικατοπτρίζεται σε διάφορες νομικές ρυθμίσεις οι οποίες σκιαγραφούν διάφορες μορφές συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι τα δυο Μνημόνια Συναντίληψης που υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2008 μεταξύ των δυο χωρών και τα οποία προνοούσαν συστέγαση των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών στο Τελ Αβίβ και στη Ραμάλλα δεν είναι μόνο μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία αλλά άνοιξαν και τον δρόμο για μεγαλύτερες προοπτικές διμερούς συνεργασίας. Με δεδομένο ότι οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ανέφερε ο κ. Balzan, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά επεκτείνεται και στα διεθνή βήματα, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην ένταξη και των δύο χωρών στην ΕΕ το 2004, ο κ. Balzan είπε ότι και οι δυο χώρες εκτιμούν την αρχή της αλληλεγγύης, στην οποία βασίζεται η ΕΕ, και πιστεύουν στη δέσμευση και στην ικανότητα της ΕΕ να προσφέρει αλληλεγγύη σε κράτη τα οποία βιώνουν δύσκολες περιστάσεις.

Ο κ. Balzan δήλωσε επίσης ότι η Μάλτα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο με μεγάλο ενδιαφέρον και καλή θέληση και έχει σταθερά εκφράσει την πεποίθηση της ότι μια συμφωνία για επανένωση η οποία θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα είναι μια δίκαιη και ορθή λύση αποδεκτή από τις δυο κοινότητες. Η Μάλτα, πρόσθεσε, είναι πεπεισμένη ότι υπό τη σοφή ηγεσία του Προέδρου Χριστόφια θα επιτευχθεί μια λύση η οποία θα δώσει τέλος στην κατοχή και θα επανενώσει τη χώρα.

Ο κ. Balzan αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και είπε: «Η Μάλτα προσβλέπει στην ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και ανυπομονεί για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών από την Κύπρο που θα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου». Πρόσθεσε ότι η Μάλτα θα συνεργαστεί με τις Κυπριακές Αρχές για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς Προεδρίας της ΕΕ και ότι προσβλέπει σε υψηλού επιπέδου διμερείς συζητήσεις πριν από την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τον νέο Ύπατο Αρμοστή της Μάλτας για να οικοδομήσουν πάνω στις ήδη εξαίρετες διμερείς σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι η κοινή μεσογειακή ταυτότητα των δυο χωρών και οι κοινές ανησυχίες και φιλοδοξίες τους βοήθησαν την επιτυχή τους συνεργασία σε διμερές επίπεδο, εντός της ΕΕ όπως και εντός άλλων πολυμερών βημάτων. Είμαι αισιόδοξος, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι κατά τη θητεία του νέου Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο οι δυο χώρες θα οικοδομήσουν περαιτέρω πάνω στους κοινούς τους δεσμούς.

Οι λαοί της Κύπρου και της Δημοκρατίας της Μάλτας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μοιράζονται πολλούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Ιστορικά, ανέφερε, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Μάλτας και της Κύπρου έκαναν τις δυο χώρες επιθυμητές από πολλές αποικιακές δυνάμεις οι οποίες άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία και την κουλτούρα τους. Η ανεξαρτησία των δύο χωρών στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έχει κατά συνέπεια οδηγήσει σε επιτυχή συνεργασία, για πάνω από 40 χρόνια, τόσο διμερώς όσο και σε διεθνείς οργανισμούς, στη βάση κοινών πεποιθήσεων και αρχών οι οποίες ενισχύουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας των δυο χωρών, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι η ένταξη της Μάλτας και της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 έχει καταστήσει τις δυο χώρες τους δύο νότιους άξονες της ΕΕ και έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις. Με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, είπε ο Πρόεδρος, το πολιτικό τοπίο της περιοχής μας άλλαξε δραματικά ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο και τις ευθύνες μας τόσο ως χώρες της περιοχής όσο και ως χώρες μέλη της ΕΕ, στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, η Αραβική Άνοιξη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας της γρήγορης και επαρκούς διαχείρισης του σημαντικού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, ενός προβλήματος για το οποίο οι δύο χώρες είναι ένθερμοι υποστηρικτές της αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:15 PM