Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
αναφορικά με τη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στο Ελσίνκι για συμμετοχή στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (29-30/8)Ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Ελσίνκι, όπου θα συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδική πρωτεύουσα στις 29-30 Αυγούστου.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Οι συζητήσεις κατά την πρώτη ημέρα του Άτυπου Συμβουλίου θα επικεντρωθούν στο θέμα των υβριδικών απειλών και της αντιμετώπισής τους (σε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας των Κρατών Μελών ΕΕ), ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για την κατάσταση στον Κόλπο. Την επομένη, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την πολιτική της ΕΕ στον Αρκτικό Κύκλο και θα ανταλλάξουν απόψεις για την περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κύριος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επαφές και συναντήσεις με ομολόγους του από Κράτη Μέλη της ΕΕ, ενώ μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κύριο Nikola Dimitrov, θα υπογράψουν Κοινό Ανακοινωθέν για την Εγκαθίδρυση Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Ελσίνκι, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το απόγευμα της Πέμπτης (29/8), από κοινού με τον Υπουργό Άμυνας κύριο Σάββα Αγγελίδη, το Κέντρο Αριστείας για Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών (Hybrid Centre of Excellence), όπου οι δύο Υπουργοί θα έχουν την ευκαιδία να ανταλλάξουν απόψεις με την ηγεσία του Κέντρου για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας σε θέματα της αρμοδιότητας του Κέντρου. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του Κέντορυ Αριστείας από το Δεκέμβριο 2018.Τελευταία Ενημέρωση στις: 28/08/2019 11:47:36 AM