Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Yπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 9 Δεκεμβρίου 2019


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη, υπό το φως και των τελευταίων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση.  Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης.  Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε ανασκόπηση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στο θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενεργώντας με γνώμονα την πλήρη εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μακριά από πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών. 

Λαμβάνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ στον καθορισμό της προσέγγισης της ΕΕ για την περιοχή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στρατηγική άλλων διεθνών δρώντων στην Αφρική.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borell, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της νέας Επιτροπής στην εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Borrell αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της PESCO καθώς και για θέματα της Μέσης Ανατολής.

Ενωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, με φιλοξενούμενους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 10/12/2019 10:43:22 AM