Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γαμβίας - 13/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γαμβίας με έδρα τη Ραμπάτ του Μαρόκου κ. Ousman Badjie.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Badjie, αφού διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαμβίας κ. Jammeh για πρόοδο και ευημερία του ιδίου καθώς και του κυπριακού λαού με την ευκαιρία του νέου έτους, αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες εγκαθιδρύθηκαν πριν από οκτώ χρόνια και έκτοτε ενισχύονται συνεχώς σε πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Badjie εξέφρασε την προθυμία με την ανάληψη των καθηκόντων του να εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, την προώθηση της κατανόησης, καθώς και την ενθάρρυνση στενότερης διμερούς συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Γεωργίας, της Υγείας, του Εμπορίου, της Βιομηχανίας και της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Υπογράμμισε δε ότι προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντικό οι δύο χώρες να συστήσουν την πρώτη κοινή Υπουργική Επιτροπή σε χώρο και χρόνο που θα αποφασίσουν αμοιβαία μέσω της διπλωματικής οδού στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ακολούθως επισήμανε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες, η Κύπρος και η Γαμβία συνδέονται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας βασισμένους στην κοινή τους προσήλωση στους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ, της Κοινοπολιτείας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Γαμβία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για τον τερματισμό του επώδυνου διαχωρισμού της χώρας και εξέφρασε παράλληλα την ευχή το 2009 να είναι το έτος που θα φέρει την τελική επανένωση της Κύπρου προς το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι Κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών ανάπτυξαν τις τελευταίες δεκαετίες ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Μέσω των κοινών μας αγώνων στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, ανέφερε, εδραιώσαμε τη συνεργασία μας και τώρα, με την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να επεκτείνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας ΕΕ – Οικονομικής Κοινότητας Δυτικο-αφρικανικών κρατών (ECOWAS) καθώς και της ευρύτερης ενεργού ανάμιξης της Ευρωπαϊκής Ένωση στη Δυτική Αφρική.

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι έτοιμη να βοηθήσει το φιλικό λαό της Γαμβίας στις προσπάθειες του για οικονομική ευημερία και κοινωνική ανάπτυξη. Η πρόσφατη επίσκεψη μελέτης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου του Οργανισμού Τουρισμού της Γαμβίας στην Κύπρο ήταν το πρώτο βήμα για τη μελλοντική τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης εκτίμηση για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως η Γαμβία στις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε όπως η Γαμβία συνεχίσει να ακολουθεί θέση αρχών βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, ανέφερε, ζητούμε την υποστήριξη της χώρας σας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ώστε ο Οργανισμός να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα εμπόδιζε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να εξασθενίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε "κόκκινες γραμμές" και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:26 PM