Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Υεμένης - 13/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Υεμένης, με έδρα τη Βηρυτό, κ. Faisal Amin Abu Rass.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Rass μετέφερε αρχικά τις θερμές ευχές του Προέδρου Ali Abdullah Saleh και τα συγχαρητήρια του για την εκλογή του κ. Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο νέος Πρέσβης της Υεμένης τόνισε ότι σήμερα του δίνεται η ευκαιρία να διαβεβαιώσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος και της δυναμικής για επίτευξη μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα διότι οι διεθνείς προκλήσεις επιβάλλουν το διάλογο για επίτευξη ειρηνικής επίλυσης όλων των προβλημάτων.

Συνεχίζοντας ο κ. Rass σημείωσε ότι η εγγύτητα της Κύπρου στον Αραβικό κόσμο διαμορφώνει ένα ισχυρό δεσμό για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Αραβικού κόσμου. Ως μέλος της ΕΕ, είπε, η Κύπρος βρίσκεται στη μοναδική θέση να οικοδομήσει τις αναγκαίες γέφυρες με τον Αραβικό κόσμο.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Κύπρος και η Υεμένη διατηρούν στενές και φιλικές σχέσεις και μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και συνέχισε:

«Εκφράζουμε την εκτίμησή και ευγνωμοσύνη μας προς το λαό και την Κυβέρνηση της Υεμένης για την πολύτιμη υποστήριξη προς την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα και, κυρίως, στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ελπίζουμε ότι η Υεμένη, η οποία και η ίδια υπέφερε ως αποτέλεσμα της διαίρεσης της χώρας, θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη, κυρίως εντός του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, μέχρι μια τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος επιτευχθεί και η Κύπρος επανενωθεί.

Η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις συνεχείς προσπάθειες της Κυβέρνησης της Υεμένης να υπερπηδήσει τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια προς την κοινωνική ευημερία. Η Κύπρος, μια μικρή χώρα η οποία ακόμη υποφέρει ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, έχει συμπεριλάβει την Κυβέρνηση της Υεμένης στην Κυβερνητική Στρατηγική για Αναπτυξιακή Συνεργασία. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Κύπρος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα για Επείγουσα Μαιευτική Περίθαλψη στην Επαρχία Al Mahweet, ενώ πρόσφατα έχουμε αναλάβει να εισφέρουμε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού και υγείας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει συνεισφέρει στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ το ποσό των 250,000 δολλαρίων Αμερικής για το Πρόγραμμα Σχολικής Σίτισης. Επίσης, πρόσφατα έχει συνεισφέρει το ποσό των 50,000 δολλαρίων Αμερικής προς τα θύματα και για τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις τεράστιες πλημμύρες στην Επαρχία Hadvamount στην Υεμένη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να αδυνατίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενεργητικότητα για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών, αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:34 PM